Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Νερό με λεμόνι: Είναι τόσο καλό για να είναι αληθινό;




Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι διαιτολόγοι τα τελευταία χρόνια είναι εάν πίνοντας ένα ποτήρι νερό με λεμόνι κάθε πρωί ενισχύεται η απώλεια βάρους. Οι σταρ του Hollywood υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα, σίγουρα το ίδιο σας λένε και πολλοί γνωστοί και φίλοι σας που το έχουν δοκιμάσει!
 
Οποιοσδήποτε όμως ειδικός υγείας είναι κατηγορηματικός: το νερό και το λεμόνι δεν αποτελούν τη «μαγική» φόρμουλα του αδυνατίσματος.
  



Μετά από μία σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο και σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως ενώ οι σελίδες των bloggers ομορφιάς και άλλων μη ειδικών της διατροφής υπερθεματίζουν σχετικά με το λεμονόνερο, καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη απόδειξη δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. Μάλιστα η συχνή κατανάλωση του ροφήματος αυτού κάθε πρωί έχει συσχετιστεί με στομαχικές διαταραχές, λόγω της οξύτητας του λεμονιού, αλλά και  σταδιακή επιρροή στον σμάλτο των δοντιών.

Βέβαια πολλοί είναι εκείνοι που δεν χρησιμοποιούν το χυμό λεμόνι για την απώλεια βάρους, αλλά για αποτοξίνωση. Και στην περίπτωση αυτή όμως τα νέα δεν είναι και τόσο ευχάριστα, καθώς το σώμα διαθέτει ένα πολύ σημαντικό όργανο επιφορτισμένο με τη διαδικασία της απομάκρυνσης των τοξινών. Αυτό δεν είναι άλλο από το συκώτι. Διαβάστε περισσότερα για τις δίαιτες αποτοξίνωσης εδώ.

Φυσικά οι παραπάνω ισχυρισμοί σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζουν τη διατροφική αξία του λεμονιού και την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C. Εάν λοιπόν θεωρείτε πως ένα ποτήρι χυμού λεμόνι με νερό και παγάκια κάθε πρωί σας αναζωογονεί δεν έχετε παρά να υιοθετήσετε τη συνήθεια αυτή. Ιδιαιτέρως εάν το ρόφημα αυτό αντικαθιστά έναν χυμό με πρόσθετη ζάχαρη ή έναν ακόμη καφέ.
 
Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να θυμάστε πως η απώλεια βάρους δεν επιτυγχάνετε με τρόπο μαγικό. Απαραίτητη προϋπόθεση για να δείτε τα κιλά στη ζυγαριά σας να πέφτουν είναι να βάλετε τον προσωπικό σας στόχο, να διορθώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να σηκωθείτε από τον καναπέ!
 
Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

πηγή: healthview