Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Σωτήριο το denosumab για τον καρκίνο του μαστού

ΕΝΑ φάρμακο για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης που κυκλοφορεί στην Ευρώπη ενδέχεται να αποδειχθεί σωτήριο για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού! Οι γυναίκες που διαθέτουν το ελαττωματικό γονίδιο BRCA1 παρουσιάζουν εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

Τα ποσοστά αγγίζουν το 87%, γι’ αυτό οι περισσότερες γυναίκες με το....


.... ελαττωματικό γονίδιο -όπως η Αντζελίνα Τζολί- καταφεύγουν στη χειρουργική αφαίρεση του στήθους και των ωοθηκών τους ως προληπτικό μέτρο. 

Σύμφωνα όμως με μια ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, η τραυματική αυτή εμπειρία ίσως να μπορεί να αποφευχθεί στο εγγύς μέλλον, καθώς το φάρμακο denosumab -που χρησιμοποιείται για την οστεοπόρωση- έδρασε αποτελεσματικά κατά του καρκίνου του μαστού σε εργαστηριακές δοκιμές.

Οι ερευνητές στο Institute «Walter and Eliza Hall» στη Μελβούρνη δήλωσαν ότι η χρήση της δενοσουμάμπης στις δοκιμές με προκαρκινικά κύτταρα των ιστών του μαστού έδειξε ότι σταματά τον σχηματισμό όγκων.
Οι επιστήμονες τόνισαν επίσης ότι, αν επιβεβαιωθούν οι κλινικές μελέτες, το φάρμακο θα μπορούσε να παρέχει μια μη χειρουργική εναλλακτική λύση σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο της νόσου.
Εξαιρετικά θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ουσία έχει ήδη δοκιμαστεί σε ανθρώπους, οπότε θα χρειαστεί πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα προκειμένου να παραχθεί ένα αποτελεσματικό φάρμακο.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ