Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Φουντώνει η "μάχη" των POS


της Νένας Μαλλιάρα

Θέσεις "μάχης" ενόψει του αναμενόμενου νόμου για την υποχρεωτική χρήση τερματικών αποδοχής καρτών (POS) σε όποιον ανοίγει επιχείρηση και άλλων ρυθμίσεων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, παίρνουν οιτράπεζες. Και αυτό καθώς εκτιμούν ότι η αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών θα είναι φέτος ραγδαία, ανεβάζοντας τον τζίρο των συναλλαγών στα 16 – 17 δισ. ευρώ από 11,5 δισ. ευρώ το 2015 και τα τερματικά αποδοχής καρτών σε περισσότερα από 300.000 έναντι 220.000 το 2015 και 130.000 το 2014.





Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αύριο η Eurobank πρόκειται να λανσάρει υπηρεσία άμεσης χρήσης και ενεργοποίησης POS, μηδενίζοντας έτσι το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για τη λήψη και λειτουργία POS από μια μικρομεσαία επιχείρηση. Σήμερα, ο χρόνος που απαιτείται για τη χορήγηση και ενεργοποίηση POS από τις τράπεζες κυμαίνεται από 10 έως 15 ημέρες, κάτι που θα αλλάξει γενικά στην αγορά μετά την κίνηση της Eurobank.

Η υπηρεσία της τράπεζας, η οποία θα χορηγείται  αρχικά σε 200 καταστήματα του δικτύου της, συμπεριλαμβανομένων καταστημάτων που βρίσκονται σε νησιά λόγω τουριστικής περιόδου, θα επιτρέπει στον επιχειρηματία να παραλαμβάνει το POS με την… είσοδό του στο κατάστημα και να πραγματοποιεί συναλλαγές από την επομένη.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω υπηρεσία της Eurobank θα προβλέπει επίσης προνομιακή τιμολόγηση σε επίπεδο προμηθειών αλλά και αγοράς ή μίσθωσης της χρήσης του POS.

Η κινητικότητα που θα επιδείξουν οι τράπεζες στο αμέσως προσεχές διάστημα σε επίπεδο POS και ηλεκτρονικών συναλλαγών συνδέεται με τις εξαγγελίες που έχει κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης για νομοθετική ρύθμιση της υποχρεωτικής χρήσης POS για κάθε νέα επιχείρηση που θα ανοίγει.

Ο υπουργός έχει αναφέρει τη χρήση POS για τη δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών ακόμη και από επιχειρηματίες που είναι στον "Τειρεσία". Σημειώνεται ότι σήμερα τα 4/5 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών δεν μπορούν να προμηθευτούν POS λόγω οφειλών τους είτε στο ελληνικό δημόσιο είτε σε ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση θα προβλέπει υποχρεωτική χρήση POS για 200.000 επιχειρήσεις, με κίνητρα επιστροφής χρημάτων για συναλλαγές άνω ενός ορίου και σύνδεση με το αφορολόγητο.

Η αύξηση των πληρωμών με κάρτες και της χρήσης POS, αποτέλεσε θετική… παρενέργεια των capital controls. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την επιβολή τους, η χρήση των καρτών από 6% των συνολικών πληρωμών της Οικονομίας, ξεπέρασε το 10%, αν και εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά της υπόλοιπης Ευρώπης.

Ενδεικτικά, ο τζίρος των καρτών που εκκαθαρίστηκε το 2015 στην Ελλάδα ήταν 11 δισ. ευρώ, με αύξηση 40% σε σχέση με το 2014, ενώ εκτιμάται ότι ο τζίρος του 2016 θα ξεπεράσει τα 16 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το 2015 ο τζίρος των χρεωστικών καρτών ξεπέρασε για πρώτη φορά τον τζίρο των πιστωτικών καρτών. Ειδικότερα, η αύξηση της χρήσης χρεωστικών καρτών το 2015 οδήγησε σε αύξηση τζίρου κατά 83% και σε αύξηση όγκου συναλλαγών κατά 85% σε σχέση με το 2014.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει το υψηλότερο ποσοστό χρήσης μετρητών μεταξύ των 28 χωρών της Ευρώπης, με το 96,6% των συναλλαγών να διενεργούνται με μετρητά τη στιγμή που άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν περιορίσει σημαντικά τη χρήση μετρητών. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2014, το εν λόγω ποσοστό μεταφράζεται σε οκτώ συναλλαγές με κάρτες (εξαιρουμένων των αναλήψεων μετρητών) ανά Έλληνα, έναντι μέσου όρου 93 συναλλαγών με κάρτες ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διεθνής εμπειρία δείχνει πως η αυξημένη χρήση καρτών συμβάλει σημαντικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Στην χώρα μας, το μέγεθος της παραοικονομίας εκτιμάται στο 25% του ΑΕΠ (δηλ. 40δισ. ευρώ). Μία μείωσή της κατά 20%, δηλαδή κατά 5 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να επιφέρει επιπλέον έσοδα πάνω από 1 - 2 δισ. ευρώ ετησίως (ΦΠΑ, φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων).

www.capital.gr
posted from Bloggeroid