Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Ανοδικά οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων το 2015

Σε άνοδο οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων το 2015

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του ΕΟΦ όσον αφορά το παράλληλο εμπόριο φαρμάκων το οποίο διενεργούν οι ελληνικές φαρμακαποθήκες, δηλαδή τα φάρμακα τα οποία νομίμως εξάγουν προς τις αγορές της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού για το 2015, φαίνεται ότι ποσοστό 5-6% των συνολικών φαρμάκων που εμπορεύονται οι φαρμακαποθήκες κατευθύνεται εκτός Ελλάδας, δηλαδή περίπου 1 στα 20 σκευάσματα.


[ΕΟΦ] Αύξηση περίπου 31% σε αξία, έπειτα από πολυετή σταδιακή απομείωση

Του Γιώργου Σακκά 
gsakkas@naftemporiki.gr 

Αποκαλυπτικά είναι τα....


..... στοιχεία του ΕΟΦ όσον αφορά το παράλληλο εμπόριο φαρμάκων το οποίο διενεργούν οι ελληνικές φαρμακαποθήκες, δηλαδή τα φάρμακα τα οποία νομίμως εξάγουν προς τις αγορές πις Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού για το 2015, φαίνεται ότι ποσοστό 5-6% των συνολικών φαρμάκων που εμπορεύονται οι φαρμακαποθήκες κατευθύνεται εκτός Ελλάδας, δηλαδή περίπου 1 στα 20 σκευάσματα.

Ίσως η ποσότητα αυτή να μην είναι ιδιαίτερα σημαντική, αλλά σε μία περίοδο που η ελληνικά αγορά φαρμάκου αντιμετωπίζει σημανηκά προβλήματα επάρκειας, η διαδικασία αυτή μπορεί και να διαταράσσει την αλυσίδα φαρμάκου.

Επίσης, το μερίδιο των εξαγόμενων φαρμάκων μπορεί να είναι διπλάσιο αν αφαιρεθούν από την αγορά αναφοράς τα γενόσημα και τα λοιπά σκευάσματα, για τα οποία δεν υπάρχει λόγος να εξαχθούν από τις φαρμακαποθήκες.

Ειδικότερα, την περασμένη Κυριακή, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανήρτησε, με μια σχετική καθυστέρηση, τον πίνακα των πωλήσεων φαρμάκων για το περασμένο έτος, όπου περιλαμβάνονται τα εν λόγω στοιχεία. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα δεδομένα του ΕΟΦ, έπειτα από μια πολυετή σταδιακή απομείωση, το 2015 οι παράλληλες εξαγωγές αυξήθηκαν σχεδόν 31% σε αξία, συγκριτικά με το 2014. 

Ειδικότερα, πέρυσι οι παράλληλες εξαγωγές ανήλθαν σε 401,6 εκατ. ευρώ έναντι 306,7 εκατ. ευρώ το 2014. Οι αξίες, βέβαια, φαίνεται να ακολουθούν τις ποσότητες, οι οποίες εκτινάχθηκαν στις 19.126.566 συσκευασίες το 2015, από 10.059.249 το 2014, δηλαδή άνοδος της τάξης του 90%. Παράλληλα, αξίζει να σημειώσουμε πως από τα εν λόγω στοιχεία προκύπτει μια σημαντική μείωση της μέσης αξίας των εν λόγω σκευασμάτων, από 30,5 ευρώ το 2014 σε 21 ευρώ το 2015. Αυτή, όμως, η εκρηκτική αύξηση προκαλεί αρκετά ερωτηματικά αν αναλογιστεί κανείς πως, σύμφωνα με τις επίσημες αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ, το 2015 σημαδεύτηκε από περισσότερες απαγορεύσεις των παράλληλων εξαγωγών, σε πολλά σκευάσματα και για μακρύ χρονικό διάστημα, από το 2014 ή το τρέχον έτος. Μάλιστα, το 2015 «μπήκε» με μια τέτοια απαγόρευση να είναι σε ισχύ από τα τέλη του 2014, ενώ συνολικά η χρονιά κατέγραψε περίπου 5 απαγορεύσεις και αναστολές απαγορεύσεων των παράλληλων εξαγωγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παράλληλο εμπόριο φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες είναι ζωτικής σημασίας γι’ αυτές. Τα τελευταία χρόνια οι πιέσεις στα περιθώρια κέρδους των εν λόγω εταιρειών σχεδόν καταδικάζουν τον κλάδο, που αριθμεί περί τις 140 εταιρείες.
Επίσης οι καθυστερήσεις πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία προκαλούν προβλήματα στις εξοφλήσεις προς τις φαρμακαποθήκες οι οποίες ανημετωπίζουν τη μεγάλη πίεση των προμηθευτών τους. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν δίνουν πίστωση πάνω από 2 μήνες στην καλύτερη περίπτωση, όταν εκείνες εξοφλούνται μετά από 3 και πλέον μήνες.
Έτσι το γεγονός ότι τα φάρμακα στη χώρα, και δη τα πρωτότυπα, έχουν τιμές κοντά στις χαμηλότερες δημιουργεί ένα ικανοποιητικό κέρδος για τις φαρμακαποθήκες, οι οποίες πωλούν στο εξωτερικό σε υψηλότερες τιμές έναντι αυτών που θα πωλούσαν εντός συνόρων.

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι παράλληλες εξαγωγές προβλέπονται από τη νομοθεσία και γενικά οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν είναι απόλυτα αρνητικές με αυτό. Όμως πολλές φορές έχουν εμφανιστεί κάποιες παρενέργειες, με αποτέλεσμα πολλοί να είναι εκείνοι που αποδίδουν τις κατά καιρούς ελλείψεις φαρμάκων μόνο σε αυτές. Κάτι που δεν είναι αληθές.

Ο ΕΟΦ ήδη από τον Μάιο καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις πωλήσεις των φαρμακευτικών με λεπτομέρεια ανά σκεύασμα και από τη συλλογή αυτών των στοιχείων θα διαφανεί αν κάποιες αποθήκες απολαμβάνουν «προνομιακές παραγγελίες», δηλαδή έχουν σημαντικούς όγκους φαρμάκων, τα οποία τελικά δεν διοχετεύονται στην ελληνική αγορά.


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ