Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ αναφορικά με την προμήθεια του εμβολίου BCG κατά της φυματίωσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 7/7/2016

Η Διοίκηση του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ με έκπληξη πληροφορήθηκε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» που υπογράφει ο Δημοσιογράφος  Χρ. Παπαχρήστος και αναφέρεται με απαξιωτικό και δυσφημιστικό τρόπο για το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και τον τρόπο με το οποίο διαχειρίζεται ευαίσθητα θέματα δημόσιας υγείας. Το δημοσίευμα, μπροστά στο κυνήγι των εντυπώσεων της δημοσιότητας και της αντιπολιτευτικής μανίας, δεν διστάζει χρησιμοποιώντας ανυπόστατα στοιχεία και χωρίς καμιά διασταύρωση τους,  να προσβάλει το κύρος ενός Ιδρύματος που με συνέπεια και έξω από τα φώτα της δημοσιότητας έχει μια ανεκτίμητη διαχρονική προσφορά στο τομέα της Δημόσιας Υγείας. Μας αφήνουν αδιάφορους οι σκοπιμότητες του εν λόγω δημοσιεύματος. Θέλουμε να πιστεύουμε  ότι το επίπεδο της ελληνικής δημοσιογραφίας δεν είναι αυτό που αναδεικνύεται από το εν λόγω δημοσίευμα γιατί σε αντίθετη περίπτωση δυστυχώς, το μέλλον αυτού του τόπου προδιαγράφεται δυσοίωνο.


 

Είναι γνωστό σε όλους ότι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει έλλειψη του εμβολίου BCG κατά της φυματίωσης. Χώρες όπως η Αγγλία αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα καθώς η παραγωγός εταιρεία που προμηθεύει το σύνολο της Ευρώπης αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υφιστάμενες ανάγκες. Το ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, ακολουθώντας μια συνετή πολιτική και πρακτική κατάφερε να μην υπάρχει μέχρι σήμερα έλλειψη του εμβολίου στη χώρα.

Ισχυρίζεται λοιπόν ο κ. Παπαχρήστος ότι η προμήθεια των εμβολίων έγινε χωρίς διαγωνισμό. Αυτό είναι ψέμα. Η προμήθεια του εμβολίου έγινε στο πλαίσιο της διετούς Συμφωνίας- Πλαίσιο  (23.7.2014) που υπογράφηκε ύστερα από τον υπ’ αριθ. 06/2014 Ανοιχτό Διεθνή Διαγωνισμού  (ΑΔΑ: ΒΙΗΝ46ΨΧ6Τ-5ΚΩ). Η συμφωνία αυτή υλοποιείται μέσω εκτελεστικών συμβάσεων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας-πλαίσιο έγινε και η προμήθεια των 4000 φιαλίδια των 10 δόσεων το καθένα του εμβολίου.

Είναι αλήθεια ότι η λήξη των εμβολίων ήταν 31/5/2016. Αυτό που δεν γνωρίζει ο κ. Παπαχρήστος, και όφειλε να διασταυρώσει, είναι ότι τα εμβόλια αυτά ήταν τα μόνα διαθέσιμα πανευρωπαϊκά. ΟΦΕΙΛΕ να διασταυρώσει ότι η συμφωνία της προμήθειάς τους έγινε με τον όρο ότι όσα δεν χρησιμοποιηθούν μέχρι τη λήξη τους η εταιρεία αναλάμβανε την υποχρέωση να τα παραλάβει και να τα αντικαταστήσει με νέα παρτίδα μεγαλύτερης διάρκειας. Με την συμφωνία αυτή το Παστέρ κατάφερε να καλύψει τη χώρα με εμβόλια μέχρι τέλους Μαΐου και ταυτόχρονα, αφενός να διατηρήσει τη σειρά προτεραιότητας για την επόμενη προμήθεια και αφετέρου να διαφυλάξει μέχρι και το τελευταίο λεπτό του Euro του δημόσιου χρήματος. Ήδη σήμερα, ύστερα από τις έγκαιρες ενέργειες του Παστέρ τα εμβόλια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί έχουν παραληφθεί από την εταιρεία και έχει εκδοθεί σχετικό πιστωτικό τιμολόγιο.

Ο ισχυρισμός για μισό εκατομμύριο ζεστά ευρώ που προβάλει ο κ. Παπαχρήστου για τη δημιουργία εντυπώσεων σκανδάλου είναι ΨΕΜΑ. Τα κόστος των 4000 φιαλιδίων ανέρχεται μόλις στα 36.379,20 €.

Ο ισχυρισμός ότι τα άχρηστα εμβόλια παραμένουν στους διαδρόμους του Παστέρ στοχεύει στο να δυσφημίσει το Ίδρυμα και να πλήξει το κύρος του στη συνείδησης της Ελληνικής κοινωνίας. ‘Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Καλούμε τον κ. Παπαχρήστο να δημοσιεύσει και να προβάλει με τον ίδιο τρόπο την απάντησή μας αυτή και να ζητήσει Δημόσια Συγνώμη για τη δυσφήμηση που επέφερε στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. Επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.
                                                                                                                                     
Για το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
                                                                                                                                                               Καθ. Βασίλειος Τσίκαρης
                                                                                                                                                                   Πρόεδρος του ΔΣ