Προσφέρουν αθόρυβα εδώ και σχεδόν 10 χρόνια. Οι «Φαρμακοποιοί του Κόσμου» συλλέγουν ιατροφαρμακευτικό υλικό από προσφορές συναδέλφων τους, ιδιώτες, φαρμακευτικές εταιρείες, το ταξινομούν και το διαθέτουν εκεί που υπάρχουν ανάγκες που το τελευταίο διάστημα διαρκώς αυξάνονται.
Το δίκτυο που καλύπτουν περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 ιδρύματα και κοινωνικά φαρμακεία, ενώ ήταν μαζί με τον ΕΟΦ, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων από τους συνιδρυτές του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου της Αθήνας.
Αριθμούν 541 μέλη, εκ των οποίων 436 στην Ελλάδα, 72 στο παράρτημα Κύπρου και 33 μέλη στον υπόλοιπο κόσμο.
Εχουν παράσχει ιατροφαρμακευτικό υλικό μέσω ανθρωπιστικών αποστολών σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο αυτόνομα ή συνοδεύοντας τις αποστολές άλλων φορέων σε πολέμους ή θεομηνίες ενώ πλέον συντονίζονται από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και είναι αρωγοί στις προσπάθειες για την ανακούφιση των προσφύγων, παρέχοντας φαρμακευτικές υπηρεσίες στον χώρο αφίξεων του Ελληνικού σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Ιατρείο για τις ανάγκες των περίπου 2-3.000 ατόμων που στεγάζονται εκεί, όπως και στον χώρο προσωρινής διαμονής στον Ελαιώνα και διάφορες άλλες δομές φιλοξενίας προσφύγων.
«Είμαστε μια εντελώς εθελοντική οργάνωση, στην οποία συνεισφέρουμε όλοι από τον ελεύθερο χρόνο μας» μας λέει η γραμματέας της οργάνωσης Ελένη Παπασπυροπούλου. Εκτός από συμβουλευτική δράση και την τροφοδοσία των ιατρείων πρώτων βοηθειών σε φαρμακεία ιδρυμάτων (ΑμεΑ, υπερηλίκων), διατηρούν ένα φαρμακείο στην πλατεία Κάνιγγος (Χαλκοκονδύλη 1) ενώ για τη δράση τους βραβεύτηκαν πέρσι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο.
Ανάμεσα στις δράσεις τους ξεχωρίζει η καμπάνια για τα «οικιακά φάρμακα», όπου συνέλεξαν αχρησιμοποίητα φάρμακα και κατέστρεψαν τα ληγμένα.
Αυτή τη βδομάδα αναμένεται να παραλάβουν 19 παλέτες με φάρμακα όγκου 40 κυβικών από το παράρτημα της Κύπρου.
Ποιες είναι οι επείγουσες ανάγκες που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτή την περίοδο στους καταυλισμούς των ανέστιων;
«Οι βασικές ανάγκες ξεκινάνε από τα παιδιά, αλλά χρειάζονται παυσίπονα, αντισηπτικά και σκευάσματα νοσοκομειακής χρήσης για τις πρώτες βοήθειες καθώς και αγωγή για χρόνια νοσήματα» μας λέει ο πρόεδρος της οργάνωσης, Θωμάς Μπαμπάλης .
Ποια είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την εθελοντική δράση τον ρωτάμε:
«Θυμάμαι από αποστολές στην Αφρική την ανείπωτη χαρά που έκαναν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι ζούσαν σε περιοχές χωρίς ηλεκτρικό, όταν δέχονταν τη βοήθεια που τους πηγαίναμε. Οταν βλέπεις τον πόνο, όπως στους βομβαρδισμούς στη Βαγδάτη, ή την ανείπωτη ένδεια, όπως σε πολλές περιοχές της Αφρικής που βρεθήκαμε πριν από την κρίση, επιστρέφεις με μεγάλη θλίψη για το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της Γης στερείται τα στοιχειώδη, ωστόσο εκτιμάς μερικά πράγματα πολύ περισσότερο. Και συνειδητοποιείς τη σπατάλη την οποία κάνουμε εμείς οι προνομιούχοι που πετάμε διάφορα, τα οποία μπορούν κάπου αλλού να σώσουν ζωές, και δεσμεύεσαι μέσα σου στην προσπάθεια να κάνεις κάτι γι’ αυτό…».
Ιωάννα Σωτήρχου
efsyn.gr
posted from Bloggeroid