Tο τέλος της επιδημίας του Έιτζ ως προβλήματος δημοσίας υγείας κήρυξαν οι λοιμωξιολόγοι από τα Ινστιτούτα Kirby και Peter Doherty και από τον Οργανισμό κατά του Έιτζ στην Αυστραλία. Οι θάνατοι από την ασθένεια είναι, πλέον, τόσο λίγοι, όπως είπαν, που δεν καταγράφονται καν. Επιπλέον και ο αριθμός των κατοίκων της χώρας, που διαγιγνώσκονται ετησίως με Έιτζ, έχει μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.


 

Στην αρχή της δεκαετίας του 1990, οπότε το σύνδρομο ανοσοποιητικής ανεπάρκειας ήταν σε έξαρση, κάθε χρόνο 1000 Αυστραλοί πέθαιναν εξαιτίας της ασθένειας, σύμφωνα με τον καθηγητή Andrew Grulich, επικεφαλής του Προγράμματος Επιδημιολογίας και Πρόληψης της HIV/AIDS λοίμωξης στο Ινστιτούτο Kirby. "Στις μέρες μας δεν μετράμε, καν, τα περιστατικά. Κάποιος διαγιγνώσκεται με Έιτζ, πάει στον γιατρό, παίρνει την κατάλληλη θεραπεία και δεν είναι, πια, άρρωστος" δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Καταλυτικό ρόλο στη φθίνουσα πορείς της σοβαρής νόσου στην Αυστραλία και σε όλο τον κόσμο έχουν παίξει τα αντιρετροϊκά φάρμακα.

 αλλαγή στη συχνότητα και στη θνησιμότητα από AIDS δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί σχεδόν θαυματουργή. Τα μόνα κρούσματα που βλέπουμε, πλέον, είναι άνθρωποι, οι οποίοι δεν ήξεραν ότι είναι φορείς του ιού HIV και έτσι δεν είχαν κάνει θεραπεία" κατέληξε ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος.

Σύμφωνα με στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ, από την αρχή της επιδημίας, σχεδόν 78 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV και περίπου 39 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει. Συνολικά 35 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV ως τα τέλη του 2013. Εκτιμάται ότι 0,8% των ενηλίκων ηλικίας 15-49 ετών σε όλο τον κόσμο ζει με τον ιό HIV, μολονότι το βάρος της επιδημίας εξακολουθεί να ποικίλει σημαντικά μεταξύ των χωρών και των περιοχών. Η υποσαχάρια Αφρική παραμένει η περιοχή που επηρεάζεται πιο σοβαρά, με σχεδόν 1 στους 20 ενήλικες να ζει με τον ιό HIV.

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 6 χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ελβετία) με τις περισσότερες μολύνσεις με HIV ανάμεσα στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, με το ποσοστό των γκέι ανδρών, που είναι οροθετικοί στην Ελλάδα, να υπερβαίνει το 10%.