Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Αλλάζει ο τρόπος αποζημίωσης φαρμάκων!

Εκτός από διαπραγματεύσεις για τις τιμές των ακριβών φαρμάκων στις οποίες προχωρά το υπ.Υγείας, βρίσκεται σε νέο δρόμο για τη συνολική αλλαγή των αποζημιώσεων.

Ειδικότερα έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα προχωρήσει σε συνολική αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής η οποία θα περιλαμβάνει τόσο αλλαγές για τους ασθενείς όσο και για τις φαρμακευτικές εταιρείες.


Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι συνεχείς συσκέψεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες ενώ σήμερα Πέμπτη αναμένεται και επισήμως να υπάρξει συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη του φαρμάκου ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Όλα αυτά βέβαια πριν γίνει και η συνάντηση με τις έξι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου ώστε να χαραχθεί μια κοινή στρατηγική στο φάρμακο. Στόχος βέβαια του Έλληνα υπουργού είναι να επιτευχθούν μεγάλες εκπτώσεις στα λεγόμενα ακριβά φάρμακα από κοινού με τις άλλες χώρες, κάτι βέβαια που στην πράξη μοιάζει μάλλον ανέφικτο καθώς η κάθε μία χώρα έχει διαφορετικά συμφέροντα ως προς τις τιμές, ενώ η μία αγορά επηρεάζεται από την άλλη.

Πάντως σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr υψηλόβαθμα στελέχη που εκλήθησαν να κάνουν εισηγήσεις για τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, πρότειναν μια σειρά αλλαγών στο θέμα της αποζημίωσης των φαρμάκων στον υπουργό Υγείας, ο οποίος φαίνεται θετικός στο να τις αποδειχθεί. Άλλωστε οι αλλαγές αυτές και οι νέες κατευθύνσεις εφαρμόζονται ευρέως σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ειδικότερα εισηγούνται:

-Να αφαιρεθούν πλήρως από τη λίστα αποζημίωσης φαρμάκων σκευάσματα τα οποία δεν επιφέρουν καμία απολύτως αλλαγή στη κατάσταση της Υγείας των ασθενών. Δεν πρόκειται απλά για το σύστημα αποζημίωσης με βάση την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, αλλά για αφαίρεση κατηγοριών φαρμάκων από τη λεγόμενη «θετική λίστα», αφού αποδειχθεί επιστημονικά ότι δεν ανατρέπουν την πορεία μιας νόσου, αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές στο HealthReport.gr.

Ωστόσο στην προκειμένου περίπτωση η απόφαση μοιάζει μάλλον πολιτική καθώς η κυβέρνηση μπορεί να κατηγορηθεί ότι στερεί φάρμακα από τους ασθενείς. Γεγονός που προβληματίζει δεόντως το υπουργείο Υγείας, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

-Να αποζημιώνεται μόνο η ημερήσια δόση ενός φαρμάκου με βάση τα διεθνή πρότυπα.
Να σημειωθεί ότι η θεραπευτική δόση του φαρμάκου σχετίζεται με τις ημερήσιες ανάγκες για την αντιμετώπιση μιας πάθησης.

Για να θεωρείται ένα σκεύασμα ότι έχει θεραπευτική αξία πρέπει να χορηγείται σε συγκεκριμένη ποσότητα (mg).
Η μικρότερη θεραπευτική δόση θεωρείται ανεπαρκής άρα μη αποτελεσματική, ενώ ενώ η μεγαλύτερη μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη.

Με βάση τις εισηγήσεις προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δε θα πρέπει να αποζημιώνονται φάρμακα τα οποία περιλαμβάνουν μεγαλύτερη ημερήσια δόση από αυτή που απαιτείται.

Ο υπολογισμός του κόστους ημερήσιας δόσης θεραπείας (Defined Daily Dose DDD) μπορεί να υπολογισθεί λένε στελέχη του υπουργείου Υγείας. Έτσι θα υπάρχει και εξοικονόμηση πόρων και καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλει με κάθε τρόπο να περιορίσει τη χρήση ακριβών φαρμάκων που δεν αποδεικνύονται αποτελεσματικά ώστε να δοθούν κονδύλια προς όφελος φθηνότερων φαρμάκων αλλά και γενοσήμων.
Οι τελικές αποφάσεις για τη συνολική αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες.


Πηγή: http://www.healthreport.gr - Δήμητρα Ευθυμιάδου