Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Θεόδωρος Σκυλακάκης: «Οι φαρμακαποθήκες κινδυνεύουν με λουκέτο»

Συνέντευξη του γγ. του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη στην REAL NEWS

Οι συνθήκες χρηματοοικονομικής ασφυξίας που έχουν δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης απειλούν τη βιωσιμότητα των φαρμακαποθηκών. Αυτό υποστηρίζει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων, διευθύνων σύμβουλος της Profarm Α.Ε. 

Ο Θ. Σκυλακάκης διευκρινίζει ότι....


.... οι 150 φαρμακαποθήκες στηρίζουν με τα κεφάλαιά τους όλο το οικοδόμημα της παροχής φαρμάκων επί πιστώσει στον ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία. Την ίδια ώρα, η πολιτεία δημιουργεί περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού, λειτουργώντας ως... τροχονόμος που προσπαθεί να κατευθύνει την αγορά προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, ενώ αδυνατεί να τιμωρήσει όλους όσοι ανενόχλητοι κερδοσκοπούν.

■ Πώς είναι τα πράγματα στο χονδρεμπόριο έπειτα από έξι χρόνια κρίσης και μνημονίων; 

Με μια λέξη, δραματική. Οι δώδεκα -ως τώρα- μειώσεις τιμών και οι τρομακτικές και συσσωρευμένες επισφάλειες έχουν ροκανίσει τα ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων. Παράλληλα έχει αυξηθεί το κόστος χρήματος και έχει μειωθεί η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, με συνέπεια να δημιουργούνται συνθήκες χρηματοοικονομικής ασφυξίας των φαρμακαποθηκών, καθώς την ίδια στιγμή ένα μεγάλο κομμάτι της βιομηχανίας συνεχίζει να παρανομεί και να μη χορηγεί τη νόμιμη πίστωση, στηριζόμενο στην αδιαφορία των αρμοδίων Αρχών που, παρά τις καταγγελίες μας δεν μπορούν ή δεν θέλουν να τιμωρήσουν τους παραβάτες.

Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά την αύξηση της φορολογίας την αύξηση των καυσίμων που επιβαρύνει τις μεταφορές και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης (δημόσιας και ιδιωτικής), φτάνουμε σε ένα άκρως εκρηκτικό μείγμα.

■Τι εννοείτε όταν λέτε εκρηκτικό μείγμα; 

Εννοώ ότι εάν συνεχιστεί λίγο ακόμα αυτή η κατάσταση, κάποιες επιχειρήσεις θα κλείσουν. Πέρα από την απώλεια θέσεων εργασίας θα υπάρξει και άλλη μία -ίσως σοβαρότερη- συνέπεια. Οι εναπομείνασες επιχειρήσεις μην έχοντας πρόσβαση σε νέα κεφάλαια, θα αναγκαστούν να σφίξουν την πιστωτική τους πολιτική. Πρέπει εδώ να τονίσω ότι όλο το οικοδόμημα της παροχής φαρμάκων επί πιστώσει στον ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία, στηρίζεται κατ' ουσίαν στα κεφάλαια των φαρμακαποθηκών και των συνεταιρισμών.
Οποιοσδήποτε περιορισμός πιστώσεων που εμείς χορηγούμε έχει άμεση επίπτωση στις αγορές φαρμακείων-ηελατών μας με συνέπεια την αύξηση των ελλείψεων στην αγορά.

■ Μιλώντας για ελλείψεις, όμως, έχετε πολλάκις κατηγορηθεί ότι τις προκαλείτε μέσω των παράλληλων εξαγωγών.

Αυτός είναι ένας... αστικός μύθος που καλλιεργείται επί χρόνια από πολύ συγκεκριμένα κέντρα συμφερόντων. Ο κλάδος που εκπροσωπώ έχει λοιδορηθεί ασύλληπτα για μια νόμιμη κι επωφελή διαδικασία, η οποία λαμβάνει χώρα επί 40 χρόνια σε όλη την Ε.Ε. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό είναι για να καλυφθούν παράνομες και επιβλαβείς δραστηριότητες άλλων, οι οποίοι παράγουν τεράστια αφορολόγητα κέρδη. Οι φαρμακαποθήκες ξέρετε, είναι ο μεσαίος κρίκος σε μια αλυσίδα με ανισομεγέθεις κρίκους. Στη μία άκρη βρίσκονται οι βιομηχανίες, στη μέση 150 φαρμακαποθήκες και στην άλλη άκρη 11.000 φαρμακεία. Είναι προφανές ότι ο πρώτος κρίκος έχει τεράστια οικονομική ισχύ και ο τελευταίος διαθέτει πολιτική ισχύ, καθώς 11.000 άνθρωποι είναι -εν δυνάμει- 40.000 ψήφοι. Είναι ιδιαίτερα εύκολο να «στοχοποιηθεί» ο πιο αδύναμος κρίκος για να δικαιολογηθούν όλα τα κακώς κείμενα, για να μην πω κάποιον βαρύτερο χαρακτηρισμό.

■ Τι εννοείτε «παράνομες και επιβλαβείς δραστηριότητες άλλων»; Είναι βαριά κουβέντα αυτή.

Πιστέψτε με, είναι μάλλον πολύ ελαφρύς ο χαρακτηρισμός. Εν τούτοις παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις του ΕΟΦ και της ΕΛ.ΑΣ. τον τελευταίο χρόνο, αντιλαμβάνεστε ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». Μπορώ μετά βεβαιότητας να σας πω ότι η συντριπτική πλειονότητα των φαρμακαποθηκών, ιδιωτικών και συνεταιριστικών, δεν είναι μέρος αυτού του σάπιου συστήματος. Επιτρέψτε μου να μην επεκταθώ, γιατί εδώ και πολλά χρόνια γίνεται για πρώτη φορά σοβαρή προσπάθεια από τον ΕΟΦ να εντοπιστούν οι παραβάτες -και του αξίζουν συγχαρητήρια γι' αυτό-, καθώς αυτή η προσπάθεια, παρότι γίνεται με τον οργανισμό οικονομικά εξουθενωμένο και υποστελεχωμένο, πιστεύω ακράδαντα ότι θα τελεσφορήσει.

Βέβαια, δεν αρκεί να εντοπιστούν, πρέπει και να τιμωρηθούν, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.
■ Πιστεύετε ότι οι επιτήδειοι δεν τιμωρούνται και συνεχίζουν ανενόχλητοι να κερδοσκοπούν; 

Δεν λέω κάτι καινούργιο. Εχει ξανασυμβεί και μάλιστα σχετικά πρόσφατα. Πώς τιμωρήθηκαν όσοι βρέθηκαν να εμπλέκονται σε παράνομες εξαγωγές το 2013; Θυμάμαι δηλώσεις του τότε αναπληρωτή υπουργού Υγείας για «πάνω από 600» εμπλεκομένους.Τι ποινές επιβλήθηκαν; Νομίζω κάτι μικρά πρόστιμα και το θέμα έκλεισε εκεί, «με άνωθεν συνδικαλιστική παρέμβαση». Το κερασάκι στην τούρτα, δε, είναι ότι τα πρόστιμα αυτά δεν εισπράχθηκαν ποτέ. Για να κλείσουμε το θέμα, ένα έχω να πω: Κανονικά η πολιτεία θα έπρεπε να περιορίζεται σε έναν και μόνο ρόλο, τον εποπτικό, να είναι ιδιαίτερα σκληρή σ' αυτόν και όχι να είναι λίγο επόπτης, λίγο έμπορος λίγο ρυθμιστής λίγο απ' όλα!

■ Πιστεύετε ότι η πολιτεία έχει κάνει λάθη που οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα; 

Ασφαλώς. Πάρτε για παράδειγμα δύο αποφάσεις. Μια παλαιότερη είναι ο νόμος 3816, που κατέστησε την πολιτεία λίγο έμπορο και λίγο διανομέα φαρμάκων, χωρίς κανένα όφελος γι' αυτήν ή για τους ασφαλισμένους. Αποτελεί αστειότητα να ισχυριστεί κάποιος ότι τα 20 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούν καλύτερα από τα 11.000 ιδιωτικά φαρμακεία! Επίσης είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει κανένα οικονομικό όφελος. Ή μάλλον υπάρχει, αλλά όχι για το Δημόσιο! Πάρτε επίσης την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για το «άνοιγμα» του φαρμακευτικού επαγγέλματος. Εδώ το κράτος έγινε... λίγο τροχονόμος προσπαθώντας να κατευθύνει την αγορά προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω ιδεοληψίας. Το αποτέλεσμα αυτής της διάθεσης κατεύθυνσης της αγοράς είναι μια απόφαση η οποία δημιουργεί περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού και φαρμακοποιούς δύο ταχυτήτων και θα καταηέσει είτε στα ελληνικά είτε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Αν η πολιτεία συζητούσε με την αγορά αντί να προσπαθεί να της επιβάλλει τις εκάστοτε απόψεις της πιστέψτε με, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για όλους μας καθώς θα είχαν αποφευχθεί πολλά λάθη, τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος.

REAL NEWS