Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Γ. Στουρνάρας: Έρχεται σημαντική χαλάρωση των capital controls


Έτοιμη να προχωρήσει σε σημαντική χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων είναι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως προανήγγειλε πριν από λίγο από το βήμα της Βουλής, ο κ. Γ. Στουρνάρας.






Ο διοικητής της ΤτΕ παρουσιάζοντας στην Βουλή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την ενδιάμεση νομισματική έκθεση ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση για χαλάρωση των capital controls υποβλήθηκε στους θεσμούς και είναι έτοιμο και θα ανακοινωθεί, εφόσον λάβει την τελική έγκριση, τις επόμενες ημέρες.

Η σημαντικότερη αλλαγή που επέρχεται είναι η θεσμοθέτηση του νέου χρήματος. Για καταθέσεις που έρχονται μέσω εμβασμάτων από το εξωτερικό το σχέδιο προβλέπει την άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών. Δηλαδή, το νέο χρήμα (σ.σ ελεύθερα κεφάλαια) δεν θα υπόκειται σε κανένα περιορισμό στην ανάληψη μετρητών.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων για παλαιό χρήμα. Όσοι δηλαδή διατηρούν καταθέσεις θα μπορούν να ζητούν την αποδέσμευση χρημάτων για αποπληρωμή ως και του συνόλου των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Επίσης, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα υπολογισμού του ποσού ανάληψης για κάθε φυσικό πρόσωπο στις δύο εβδομάδες από μια που ισχύει σήμερα. Δηλαδή αν κάποιος δεν σηκώσει μέσα στην εβδομάδα το ανώτατο όριο των 420 ευρώ να μπορεί στις δύο εβδομάδες να κάνει ανάληψη του διπλάσιου ποσού ( 840 ευρώ).

Τέλος για τα ελεύθερα κεφάλαια προτείνεται η αύξηση του ποσού ανάληψης από 10% σε 30%.

Επιμένει για χαμηλότερα πλεονάσματα μετά το 2018

Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συνδυαστούν με χαμηλότερο στόχο πλεονάσματος, στο 2% μετά το 2018, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΤτΕ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι θα βοηθήσουν να μειωθούν οι φόροι που βαρύνουν τους Ελληνες μακροπρόθεσμα.

Σε σχέση με τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι αυτές μπορούν να ανέλθουν στα 3,7 δισ. ευρώ μετά τον Ιούλιο.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης, τονίζοντας πάντως ότι υπάρχουν τάσεις επιβράδυνσης.

Σημείωσε πάντως ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών είναι ισχυρή καθώς η συνολική κάλυψη φτάνει το 101% και είναι μια από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατά 40% ή κατά 41 δισ. ευρώ σημείωσε, τονίζοντας ότι αυτό θα προέλθει:

-Από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που θα οδηγήσει επιχειρήσεις σε κερδοφορία και σε ικανότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους.

-Από την επιτυχή ρύθμιση, αναδιάρθρωση δανείων ή και την πώληση δανείων.

Πλησιάζει το τέλος της ύφεσης

Η ελληνική οικονομία δέχθηκε πλήγμα από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αναμένεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη το β' εξάμηνο, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Προέβλεψε ότι το 2016 αναμένεται ύφεση 0,3% το 2016, ενώ το 2017 αναμένεται ανάκαμψη 2,5% και ρυθμός 3% για το 2018.

Προϋπόθεση, υπογράμμισε, είναι η ομαλή εφαρμογή του προγράμματος από την κυβέρνηση και η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

Οσον αφορά στο Brexit, υπογράμμισε ότι δεν μπορούν ακόμη να εκτιμηθούν πλήρως οι συνέπειες.

euro2day.gr
posted from Bloggeroid