Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Εντός Σεπτεμβρίου αναμένονται εξελίξεις ως προς τη διάθεση των ακριβών σκευασμάτων από τους φαρμακοποιούς

Όσον αφορά το κόστος τους σε μηνιαία βάση -θεραπεία μηνός-
 μπορεί να είναι από 800 μέχρι και 21.400 ευρώ.
Σιγή ιχθύος επικρατεί γύρω από τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε θεσμικό όργανο του κράτους και εκπροσώπους από τον φαρμακευτικό κλάδο, προκειμένου οι δεύτεροι να αναλάβουν τη διάθεση στην εσωτερική αγορά πολύ ακριβών φαρμάκων που αφορούν σπάνιες παθήσεις. 
 
Κίνηση που, όπως φαίνεται, έχει και το πράσινο φως από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ως μία προσπάθεια που κάνει η τελευταία να «χρυσώσει» το χάπι μετά την απελευθέρωση της διάθεσης Μη Συνταγογραφούμενων Σκευασμάτων από το οργανωμένο λιανεμπόριο.
 

 

Συζητήσεις, που μεταξύ άλλων εντάσσονται στην κυβερνητική προσπάθεια που διενεργείται για αμεσότερη και ταχύτερη διευκόλυνση των ασθενών που πάσχουν από χρόνιες και συνάμα πολύ ιδιαίτερες ασθένειες, οι οποίοι πολλές φορές δυσκολεύονται να προμηθευτούν τα αναγκαία για αυτούς φάρμακα, είτε λόγω των γνωστών αδυναμιών που επικρατούν στις δημόσιες δομές, είτε λόγω της μεγάλης απόστασης από αυτές. 

Παθήσεις που- σημειωτέον- μπορεί να ταλαιπωρούν 1 ασθενή στους 10.000 ανθρώπους.
Σύμφωνα λοιπόν με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι συζητήσεις αφορούν σκευάσματα τα οποία εισάγονται από το εξωτερικό και καλύπτονται εξολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ. Όσον αφορά το κόστος τους σε μηνιαία βάση -θεραπεία μηνός- μπορεί να είναι από 800 ευρώ (για μία σπάνια πάθηση για το συκώτι) μέχρι και 21.400 ευρώ (για συγγενή υπερχοληστεριναιμία).

Οι συζητήσεις των δύο μερών, κατά τις ίδιες πηγές, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και πιθανολογείται ότι θα υπάρξουν εξελίξεις -είτε θετικές είτε αρνητικές- εντός του Σεπτεμβρίου.Tα φαρμακεία που θα συμφωνήσουν στη διάθεση των σχετικών σκευασμάτων θα πληρώνονται με "στάνταρ" συμφωνημένη τιμή, ανεξάρτητα από το κόστος που θα έχει το σκεύασμα.

Η διάθεση των ακριβών φαρμάκων (ΦΥΚ) που σήμερα διανέμονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ από τα ιδιωτικά φαρμακεία, θυμίζουμε ότι είναι ένα από τα φλέγοντα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Ο οποίος το έχει κατά καιρούς θίξει –και πολύ πρόσφατα- στα αρμόδια για το χώρο της υγείας όργανα αλλά και στην ίδια ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, να αναλάβουν δηλαδή τα ιδιωτικά φαρμακεία τη διάθεσή τους, το Προεδρείο του ΠΦΣ έχει ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να συντρέξουν δύο βασικές προϋποθέσεις. Πρώτον, να αναμορφωθεί το περιθώριο κέρδους που αφήνουν στον φαρμακοποιό τα εν λόγω σκευάσματα ανάλογα με το υψηλό κόστος διαχείρισης που έχουν και δεύτερον ο ΕΟΠΥΥ να είναι τυπικός στις πληρωμές του.

πηγή: ιατρονετ