Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Το μεγάλο φαγοπότι με τα σκευάσματα διατροφής - Τα κυκλώματα που υπερχρεώνουν τον ΕΟΠΥΥ

Ασφαλισμένος αποκαλύπτει πώς τον προσέγγισε κύκλωμα, στο οποίο εμπλέκονται γιατροί σε δημόσια νοσοκομεία που υπερχρεώνουν τον ΕΟΠΥΥ

Της ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΣΤΑΘΑΚΟΥ 
a.stathakou@realnews.gr 

Κύκλωμα, στο οποίο εμπλέκονται γιατροί σε δημόσια νοσοκομεία, χρεώνει τον ΕΟΠΥΥ εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για σκευάσματα ειδικής διατροφής και επιθέματα, τα οποία δεν χρησιμοποιούν οι ασφαλισμένοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι, 


......παρά τις περικοπές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στις παροχές του φορέα, η δαπάνη για τα σκευάσματα διατροφής έχει τριπλασιαστεί - από 11.547.000 ευρώ το 2013 έφτασε τα 34.600.000 ευρώ το 2015.

Η Realnews αποκαλύπτει πώς δρα το κύκλωμα, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός ασφαλισμένου που ενεπλάκη εν αγνοία του στην κομπίνα. Ο Χ.Φ., τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας, χρέωσε τον ΕΟΠΥΥ 450 ευρώ τον μήνα για σκευάσματα ειδικής διατροφής, τα οποία ενδείκνυνται για άτομα που υποσιτίζονται, ενώ ο ίδιος είναι... υπέρβαρος! 
 
«Αλλα φάρμακα στα Βιβλιάρια» 
 
Οπως εξηγεί, πριν από μερικούς μήνεςτον προσέγγισε έναςγιατρός που ανήκει στο φιλικό του περιβάλλον και του πρότεινε τόσο αυτός όσο και η κόρη του, η οποία πάσχει από νευρολογική πάθηση, να πάρουν δωρεάν κάποια συμπληρώματα διατροφής.

«Εγώ και η κόρη μου κάναμε στα ΚΕΠ εξουσιοδότηση στην εταιρεία που μας υπέδειξαν και δώσαμε τον ΑΜΚΑ μας. Οπως διαπιστώσαμε λίγο καιρό μετά, στα βιβλιάριά μας είχαν συνταγογραφηθεί διατροφικά σκευάσματα από έναν γιατρό, ο οποίος είναι διευθυντής κλινικής στο Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων, τον οποίο ωστόσο δεν συναντήσαμε.
 
Ειδικότερα, είχε συνταγογραφηθεί η χορήγηση 38 τεμαχίων μηνιαίως, για τον καθένα μας, ενός σκευάσματος. Μάλιστα, η συνταγή κάλυπτε το χρονικό διάστημα ενός έτους. Οπως διαπίστωσα, το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής χορηγείται σε ασθενείς που υποσιτίζονται, ενώ εμένα το βάρος μου ξεπερνά τα 120 κιλά!».

Η δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ ήταν 450 ευρώ τον μήνα, για τον κάθε ασφαλισμένο. Εντύπωση προκαλεί η διαδικασία με την οποία έγινε η εξόφληση της εταιρείας. Την ώρα που οι ασθενείς και οι πάροχοι περιμένουν μήνες για να πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ, οι υπηρεσίες του φορέα εξόφλησαν το τιμολόγιο μέσα σε μία εβδομάδα! «Μάλιστα, ενώ οι πληρωμές πρέπει να γίνονται στην περιοχή που κατοικεί ο ασφαλισμένος, διαπίστωσα ότι η εταιρεία είχε πληρωθεί από παραρτήματα του ΕΟΠΥΥ στη Νίκαια και στον Πόρο, που δεν έχουν σχέση με τον τόπο διαμονής μου», τονίζει ο Χ.Φ.

Πρέπει να επισημανθεί ότι ο εν λόγω ασφαλισμένος απευθύνθηκε στον ΕΟΠΥΥ για να καταγγείλει τα όσα του συνέβησαν, ωστόσο, προς το παρόν, δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
 
Το μεγάλο φαγοπότι συνεχίζεται στον ΕΟΠΥΥ, παρά τις προσπάθειεςτου φορέα για εξυγίανση του συστήματος. Ενδεικτικό είναι ότι η ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) αποκάλυψε την εμπλοκή γιατρών, φαρμακοποιών, ιδιωτικών κλινικών και εταιρειών σε απάτες που κοστίζουν στον φορέα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα, έγιναν καταλογισμοί σε 148 παρόχους και επεβλήθησαν ποινές συνολικού ύψους 1.143.728 ευρώ. Ειδικότερα, επεβλήθησαν ποινές σε 33 φαρμακεία, 70 γιατρούς, 3 κλινικές, 3 διαγνωστικά κέντρα και 23 συμβεβλημένους γιατρούς.

Εικονικές επισκέψεις και συνταγογράφηση φαρμάκων σε ασθενείς που είχαν αποβιώσει ή εν αγνοία του ασφαλισμένου είναι κάποιες από τις παραβάσεις που εντόπισαν οι ελεγκτές.
Για παράδειγμα, σε φαρμακείο διαπιστώθηκε η εκτέλεση συνταγών για φάρμακα παρεντερικής διατροφής μετά τον θάνατο του ασφαλισμένου και με τη διαμεσολάβησητηςπρομηθεύτριας εταιρείας χωρίς ο ασφαλισμένος να έχει επισκεφθεί ποτέ το φαρμακείο.
 
Σε άλλη περίπτωση, εταιρείες χρέωναν επιθέματα κατακλίσεων στον ΕΟΠΥΥ προς 65 ευρώ, ενώ η λιανική τουςτιμή είναι 25 ευρώ. Επίσης, ασφαλισμένοι κατήγγειλαν ότι τουςεστάλησαν-χωρίς να το γνωρίζουν- επιθέματα που δεν χρειάζονταν, τα οποία μάλιστα παρέλαβαν μετά την επούλωση των τραυμάτων τους! Οι ελεγκτές κάνουν λόγο για εικονικές συνταγογραφήσεις υλικών και μη παραλαβή τους από ασφαλισμένους.

«Απευθείας με τους γιατρούς» 

«Εκπρόσωποι εταιρειών αναλώσιμου υγειονομικού υλικού κατακλύζουν δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές συνεννοούνται απευθείας με γιατρούς, λαμβάνουν τα στοιχεία των ασφαλισμένων και τα βιβλιάριά τους και έτσι ο ασφαλισμένος παραλαμβάνει προϊόντα τους (επιθέματα κατακλίσεων, σκευάσματα ειδικής διατροφής, ορθοπεδικά υλικά) που δεν γνωρίζει, ούτε έχει ανάγκη, ζημιώνοντας τον ΕΟΠΥΥ», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι ελεγκτές.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος τονίζει ότι θα πρέπει να αλλάξει το σύστημα χορήγησης αυτών των σκευασμάτων και να αξιολογηθεί η αναγκαιότητά τους. «Είναι προφανές ότι έχουν δημιουργηθεί προκλητές ζητήσεις τόσα στα σκευάσματα ειδικής διατροφής όσο και στα επιθέματα, καθώς δεν δικαιολογείται η αυξητική πορεία στη δαπάνη.
Ο ασθενής εξουσιοδοτεί τις εταιρείες οι οποίες-όπως φαίνεται- έχουν δικτυωθεί με γιατρούς και χρεώνουν ανεξέλεγκτα τον ΕΟΠΥΥ. Στόχος μας είναι να οργανώσουμε ένα σύστημα συνταγογράφησης που θα βάζει φραγμούς σε κάθε μορφή παραβατικότητας, χωρίς, ωστόσο, να επηρεάζει την πρόσβαση του ασθενούς», καταλήγει ο αντιπρόεδροςτου ΕΟΠΥΥ.
 
REALNEWS