Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Γερμανία: Έρχεται το «προσωπικό έντυπο φαρμάκων»

Ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν τρία ή και περισσότερα φαρμακευτικά σκευάσματα δικαιούνται δια νόμου από 1/1/2016 το συγκεκριμένο έγγραφο (γερμανικά «Medikationsplan»), αρχικά σε μορφή εντύπου, ενώ από το 2018 θα δίδεται και σε ψηφιακή μορφή.

Η πλήρης εφαρμογή του μέτρου θα ισχύσει από 1η Οκτωβρίου 2016, ενώ ήδη οι ιατρικοί και φαρμακευτικοί σύλλογοι της Γερμανίας συνεργάζονται στενά για την υλοποίηση του εγχειρήματος και με τη σύμφωνη γνώμη των ασφαλιστικών οργανισμών.

Το «έντυπο για την φαρμακευτική αγωγή» είναι ένα έγγραφο για τον ασθενή με όλα τα....


.... φάρμακά του, συμπεριλαμβανομένης και της αυτοθεραπείας (ΜΥΣΥΦΑ πχ.). Προσδιορίζει την δραστική ουσία, την εμπορική ονομασία, τη μορφή δοσολογίας, αλλά και σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή και τη διάγνωση για την οποία λαμβάνονται τα σκευάσματα. Έτσι, ο ασθενής έχει πλήρη γνώση του τι λαμβάνει, πότε και σε τι συχνότητα. Ο ασθενής οφείλει να το φέρει πάντα μαζί του (ακόμα και σε φωτοτυπία) σε κάθε επίσκεψη σε γιατρό ή σε φαρμακείο.

Ο Γερμανικός Ιατρικός Σύλλογος, η Γερμανική Ένωση των Φαρμακοποιών (DAV) και ο «οργανισμός ασφαλιστικών ταμείων» (σσ. αντίστοιχος ΕΟΠΥΥ) έχουν μια τριμερή συμφωνία, μεταξύ άλλων, σχετικά με το περιεχόμενο και τη δομή του σχεδίου αυτού.

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η πλήρης επίγνωση και το ιστορικό λήψης των φαρμάκων βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών αλλά και στην αποφυγή παρενεργειών από τη χρήση πολυφαρμακίας. Σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, η οποία διεξήχθη στα φαρμακεία υπό την αιγίδα του εκεί φαρμακευτικού συλλόγου, ένα ποσοστό μόλις 7% των ασθενών δεν είχε απόκλιση από το σχέδιο λήψης των φαρμάκων του και τα λάμβανε όπως θα έπρεπε.

Το έντυπο αυτό θα πρέπει να είναι ευανάγνωστο από όλους τους ασθενείς και απόλυτα κατανοητό.

Δείτε παρακάτω πώς είναι αυτό το έντυπο: