Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Το εμβόλιο γρίπης δεν «πιάνει» τους παχύσαρκους

«ΕΝΟΣ κακού, μύρια έπονται» λέει μια παροιμία, η οποία ταιριάζει απόλυτα με τα ευρήματα νέας έρευνας, που προειδοποιεί ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν μπορεί να προστατεύσει από τη νόσο τους παχύσαρκους ανθρώπους!

Τα πειράματα που έγιναν σε τρωκτικά έδειξαν ότι τα εμβόλια προστάτευσαν τα αδύνατα ζώα απέναντι στους ιούς, αλλά δεν τα κατάφεραν τόσο καλά με τα παχύσαρκα τρωκτικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα υπέρβαρα ζώα ήταν πιο επιρρεπή στον ιό, ο οποίος διείσδυσε βαθύτερα στους πνεύμονές τους, καθιστώντας δυσκολότερη την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν.

Τα ευρήματα της μελέτης του κορυφαίου παιδιατρικού νοσοκομείου St Jude’s, στις ΗΠΑ, 


.....εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε παχύσαρκους ανθρώπους, οι οποίοι είναι γνωστό ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν σοβαρή γρίπη.

Τα παχύσαρκα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν από μια γρίπη - και τα εμβόλια αποτελούν το βασικό όπλο για την καταπολέμηση των επιδημιών του ιού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το 10% των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο και επιπλέον 42.000.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών σήμερα είναι παχύσαρκοι, αριθμοί που αναμένεται να αυξηθούν. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες ανησυχούν για μια μελλοντική πανδημία της γρίπης των πτηνών ή άλλων στελεχών.


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ