Στους λογαριασμούς των φαρμακοποιών βρίσκονται από χθες τα ποσά που τους αναλογούν από τον ΕΟΠΥΥ για τις συνταγές Μαΐου, ύστερα από τη διευθέτηση του προβλήματος που διαπιστώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την αντικαταστάτρια Πάρεδρο, η οποία ζητούσε διαφορετικά στοιχεία από αυτά που υποβάλλονται συνήθως.
Το θέμα διευθετήθηκε με την παρέμβαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και τα ποσά είναι διαθέσιμα στους φαρμακοποιούς ήδη.
 

  

Με την αποκατάσταση της σταθερής ροής των πληρωμών τους από τον ΕΟΠΥΥ, τώρα οι φαρμακοποιοί έχουν να περιμένουν την διευθέτηση μιας σειράς προβλημάτων, για τα οποία ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κώστας Λουράντος έχει καταθέσει 11 (ροζ) φακέλους στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, με κυριότερα ζητήματα την αποκατάσταση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και την επαναφορά των δικαστικών λειτουργών στα πειθαρχικά συμβούλια του Συλλόγου.
 
Και τα δύο ζητήματα αναμένεται να συμπεριληφθούν στο νέο νομοσχέδιο για το φάρμακο που ετοιμάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
 
Ως προς το ωράριο, οι φαρμακοποιοί έχουν προτείνει το νέο ωράριο που θα καθιερωθεί να προβλέπει καθημερινή λειτουργία μεταξύ των ωρών 8 το πρωί και 8 το απόγευμα, το Σάββατο 8 π.μ. - 3 μ.μ.  και να παραμένουν τα φαρμακεία κλειστά τις Κυριακές και αργίες, με διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία που θα καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών. Οι ακριβείς ώρες λειτουργίας των φαρμακείων να μπορούν να ορίζονται από τους τοπικούς συλλόγους, ανάλογα με την εποχικότητα και τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, καθώς σε πολλές περιοχές δημιουργούνται διαφορετικές ανάγκες λόγω τουρισμού κλπ.

 
Σύμφωνα με παράγοντες των φαρμακοποιών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει δηλώσει θετική στην πρόταση αυτή, μένει όμως να συνταχθεί η σχετική διάταξη και να συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο προς ψήφιση.

Στην κατεύθυνση αυτή, αναμένεται συνάντηση της διοίκησης του ΠΦΣ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά οι λεπτομέρειες για το ωράριο, καθώς επίσης και τα υπόλοιπα θέματα που έχουν θέσει οι φαρμακοποιοί με τους 11 φακέλους.
 
Μέχρι τότε, οι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν να παρέχουν στους ασθενείς τις υπηρεσίες τους στο ισχύον ωράριο, καλύπτοντας πλέον και τους ανασφάλιστους και τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ύστερα από τις επιμέρους αποφάσεις που έχουν εκδοθεί και οι προβλέψεις τους έχουν ενταχθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από την ΗΔΙΚΑ (ποσοστά συμμετοχής για απόρους, ανασφάλιστους, συνταξιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ και παραμένουν στην μηδενική συμμετοχή κλπ).

πηγή: healthmag