Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Γ. Δραγασάκης: «Η πολιτική τιμολόγησης του φαρμάκου με σκοπό την περικοπή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, είναι αποτυχημένη!»

«Το φάρμακο αποτέλεσε στο παρελθόν μέρος της χρεοκοπίας της χώρας και στη συνέχεια υπέστη μονόπλευρη πολιτική μείωσης της δαπάνης, σήμερα όμως υπάρχουν οι δυνατότητες να αποτελέσει συστατικό της νέας παραγωγικής ταυτότητας της χώρας», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας το πρωί σε εκδήλωση για την παρουσίαση σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας που διοργανώνουν από κοινού τα Υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Υγείας και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Όπως τόνισε ο κ. Δραγασάκης, 


....πριν την κρίση υπήρχε ένα προστατευτικό καθεστώς που ευνόησε την κερδοσκοπία και την ανεξέλεγκτη αύξηση της δαπάνης. Στη συνέχεια εφαρμόστηκε μια μονόπλευρη πολιτική μείωσης των τιμών και της δαπάνης, ερήμην των αναγκών της κοινωνίας και της ανάγκης να έχει η χώρα εγχώρια παραγωγική βάση. "Η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα μας οδηγήσει σε νέο αδιέξοδο", σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανέφερε ωστόσο ότι έχουμε βάσιμα στοιχεία να θεωρήσουμε ότι οι εγχώριες δυνατότητες και οι παγκόσμιες τάσεις δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες ώστε η έρευνα και παραγωγή να στηριχθούν και να αποτελέσουν συστατικό της νέας παραγωγικής ταυτότητας της χώρας. 

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι το σχέδιο δράσης για το φάρμακο αποτελεί υπόδειγμα για το πως θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε την πολιτική μας αυτονομία, εντάσσοντας τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις σε ευρύτερα πλαίσια πολιτικής που θα υπερβαίνουν τα μνημόνια και θα θέτουν τις βάσεις για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. 

«Δεν είναι στόχος μας, πρόσθεσε, να δημιουργήσουμε ένα παλαιού τύπου προστατευτικό καθεστώς αλλά ένα σύγχρονο πλαίσιο βιωσιμότητας που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες διεθνούς συνεργασίας με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις.» 

Τόνισε ακόμη ότι η οικονομία έχει μπει σε φάση σταθεροποίησης και συντρέχουν πάρα πολλές προϋποθέσεις για να περάσουμε την ανάκαμψη. "Φαίνεται ότι το 2016 θα είναι το έτος που θα κλείσει ο κύκλος της ύφεσης. Δεν είναι αυτόματη διαδικασία αλλά θα εξαρτηθεί από την ενεργητική συμμετοχή της κοινωνίας, από τη δυνατότητα της δημόσιας διοίκησης να υπερβεί τον κατακερματισμό του παρελθόντος και από την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας που αναφέρεται όχι μόνο στους μετόχους αλλά και στους εργαζόμενους και την κοινωνία", σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.

www.dikaiologitika.gr