Όσο και εάν φωνάζει η επιστημονική κοινότητα πως ο εμβολιασμός αποτελεί το μόνο ασφαλές μέσο για την προστασία έναντι της γρίπης,
οι ίδιοι οι υγειονομικοί και οι επαγγελματίες υγείας δεν ενστερνίζονται
την λογική αυτή και γυρίζουν την πλάτη στο εμβόλιο. Είναι
χαρακτηριστικό, ότι μόλις 1 στους 10 υγειονομικούς στα δημόσια
νοσοκομεία εμβολιάστηκε πέρυσι και 1 στους 4 στα Κέντρα Υγείας.
Απογοητευτικά είναι τα ποσοστά εμβολιασμού και στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη κυμαίνεται από 20-40%!
Απογοητευτικά είναι τα ποσοστά εμβολιασμού και στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη κυμαίνεται από 20-40%!
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν την Δευτέρα σε επιστημονική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας εμβολιάστηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθ. Δημόπουλος και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής Θ. Ρόζενμπεργκ.
Ο κ. Δημόπουλος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του ΕΚΠΑ για ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, όπως τα ζητήματα Υγείας με αφορμή την επιστημονική εκδήλωση για τον ιό της γρίπης. Ο Πρόεδρος του ΚΕΕΠΛΝΟ έδωσε έμφαση στην πρόληψη, την ανάγκη έγκαιρης αντιμετώπισης, ενώ ανακοίνωσε τη δωρεάν διάθεση εμβολίων στα νοσοκομεία για το προσωπικό υγείας χωρίς συνταγογράφηση.
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, από τα 131 νοσοκομεία μόνο 7 είχαν ποσοστό εμβολιασμού άνω του 50% ενώ σε 99 νοσοκομεία το ποσοστό κάλυψης δεν ξεπέρασε το 24%. Τα παιδιατρικά, αλλά και τα μικρότερα νοσοκομεία παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα, όπως επίσης μεγαλύτερη συμμόρφωση παρουσιάζουν οι επαγγελματίες υγείας στη βόρεια από τη νότιο Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, πέρυσι ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών γρίπης εκτινάχθηκαν στα 435, από 248 την περίοδο 2014-2015 και 338 την περίοδο 2013-2014. Οι θάνατοι την περίοδο 2015-2016 ανήλθαν σε 197, με τη μέση ηλικία των κρουσμάτων που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, με το στέλεχος Α H1N1, να υπολογίζεται στα 54,2 έτη. Την προηγούμενη περίοδο, η αντίστοιχη ηλικία ανήλθε στα 61,9 έτη.
Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, την φετεινή χρονιά, θα εισαχθούν περίπου 1.700.00 εμβόλια για τον ιό της γρίπης και όπως ανέφεραν ειδικοί επιστήμονες η ιδανική περίοδος εμβολιασμού είναι έως τα τέλη Οκτωβρίου καθώς απαιτείται χρονική περίοδος 2 εβδομάδων για την ανάπτυξη αντισωμάτων.
Στην εκδήλωση, έγινε ακόμη εκτενής αναφορά στις μεθόδους ανίχνευσης του ιού. Όπως τονίσθηκε, υπάρχουν πλέον μοριακές μέθοδοι ανίχνευσης του ιού σε λιγότερο από 30 λεπτά και με μεγάλη ευαισθησία, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος ψευδών αποτελεσμάτων. Σε άλλη ενότητα αναπτύχθηκαν οι στρατηγικές πρόληψης. Τονίσθηκε ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ασφαλές και αποτελεί τον ισχυρότερο μηχανισμό άμυνας και πρόληψης. Τέλος, έγινε αναφορά στη θεραπευτική αντιμετώπιση του ιού.
Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι: Σ. Τσιόδρας, Αναπλ. Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ν. Σπανάκης, Αναπλ. Καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Μ. Καντζανού, Επικ. Καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ε. Θηραίος, Γενικός Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, και Γ. Δαΐκος, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Π. Σφηκάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη έγκυρης ενημέρωσης για τα θέματα Υγείας, έτσι ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση τόσο του ευρύτερου κοινού, όσο και του προσωπικού υγείας. Η Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, Καθηγήτρια Χ. Λεμονίδου, αναφέρθηκε και εκείνη με τη σειρά της στην ανάγκη εμβολιασμού του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
πηγή: onmed