Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Κ. Λουράντος: «Η θεσμοθέτηση υπηρεσιών από τα φαρμακεία θα εξοικονομήσει 30% μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης»

Από 1/1 η εφαρμογή "Take Care" σε όλα τα φαρμακεία

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) Κωνσταντίνος Λουράντος μίλησε στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή 104,9 Μυστικά Υγείας, την οποία επιμελείται και παρουσιάζει η Τάνια Μαντουβάλου, και αναφέρθηκε στις δικές του προτάσεις για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, με τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και μείωση κατά 30%. Ουσιαστικά πρόκειται για τη συμμόρφωση του ασθενή στην αγωγή, με την αρωγή του φαρμακοποιού, η θεσμοθέτηση των υπηρεσιών που πραγματοποιούνται στα φαρμακεία και η εφαρμογή «Take Care», η οποία αναμένεται σε όλα τα φαρμακεία της χώρας από 1/1.

Να θεσμοθετηθούν υπηρεσίες που παρέχονται από τα φαρμακεία

Όλη η Ευρώπη έχει ουσιαστικά στραφεί στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με τη θεσμοθέτηση κάποιων υπηρεσιών από τα φαρμακεία. «Στην Ελλάδα...


... δεν υπάρχει καμία θεσμοθέτηση αυτών των υπηρεσιών και έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι, όπου αυτή δεν έχει γίνει, η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται. Εμείς θα προτείνουμε στη συνάντηση με την επιτροπή ελέγχου φαρμακευτικής δαπάνης να θεσμοθετηθούν οι μετρήσεις για την υπέρταση, το σακχαρώδη διαβήτη, τη ΧΑΠ. Επίσης και οι εμβολιασμοί που σε κάποιες χώρες της Ευρώπης γίνονται υποχρεωτικά και μόνο από τα φαρμακεία. Αλλά και άλλες υπηρεσίες, όπως είναι η συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα απώλειας βάρους, η διαχείριση των ασθενών με χοληστερίνη, η αντιμετώπιση απλών τραυμάτων, οι πρώτες βοήθειες, συνέχιση ή μη με θεραπεία ενέσεων σε περιπατητικούς ασθενείς. Μάλιστα θα προτείνουμε ενδεικτικά τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα ενός έτους να μην υπάρχει αμοιβή για αυτές τις υπηρεσίες (σε αντίθεση με το τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες) και στη συνέχεια να περάσουν στα ταμεία οι αμοιβές για αυτές τις υπηρεσίες».

Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης 30% και αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία

«Τριάντα τις εκατό μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης θα έχουμε στην Ελλάδα εάν κάποιες υπηρεσίες που παρέχονται από τα φαρμακεία θεσμοθετηθούν, ενώ υπάρχουν μελέτες από την Ευρώπη, που θα καταθέσω στην Επιτροπή, οι οποίες αποδεικνύουν ότι θα υπάρχει και τεράστια ελάφρυνση στη νοσοκομειακή δαπάνη, από τη μη προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία για ψύλλου πήδημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ.

«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη», αν παίρνεις σωστά το φάρμακο σου


Ο κύριος Λουράντος επισήμανε ακόμη τον καθοριστικό ρόλο που παίζει η συμμόρφωση του ασθενούς στη φαρμακευτική αγωγή, δίνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία. «Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ένας μη ορθά ρυθμισμένος ασθενής με διαβήτη τύπου 2 έχει κατά 59,5% υψηλότερο ετήσιο κόστος θεραπείας, σε σχέση με έναν άλλο ασθενή που έχει πετύχει ικανοποιητική ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος από το φαρμακείο. Επίσης η Ισπανία είχε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 58%, μέσα σε ένα χρόνο, μετά την αποτελεσματική εφαρμογή υπηρεσιών που περνάνε μέσα από τα φαρμακεία. Μελέτη τηςPricewaterhouse, στη Φινλανδία αναφέρει ότι εξοικονομήθηκαν 565 εκατομμύρια ευρώ, λόγω του ελέγχου συμμόρφωσης των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα δε με τον ΟΟΣΑ το κόστος των λαθών από τη χρήση των φαρμάκων μπορεί υπό προϋποθέσεις να φτάσει ακόμα και το ύψος της δαπάνης του φαρμάκου».

Take Care, διότι δεν συνεμορφώθην


«Υπάρχει μία νέα εφαρμογή που την προσφέρει το φαρμακείο στους ασθενείς και λέγεται Take Care. Αυτή η εφαρμογή κατεβαίνει δωρεάν από το φαρμακοποιό στο τηλέφωνο του ασθενούς, ο οποίος μαζί με τη συνταγή που θα εκτελείται θα παίρνει και τις πληροφορίες για τα φάρμακα που παίρνει. Θα πρέπει λοιπόν να συμμορφώνεται με τις οδηγίες του γιατρού. Η εφαρμογή αυτή ελέγχει τους ασθενείς αν παίρνουν τα φάρμακα τους σωστά, τους ειδοποιεί ότι τελειώνουν τα φάρμακα και πρέπει να γράψουν άλλα φάρμακα. Και βεβαίως με αυτή την εφαρμογή ελέγχουμε κι εμείς αν όλα πάνε καλά και αν ο ασθενής ακολουθεί σωστά τη φαρμακευτική αγωγή. Η εφαρμογή παρέχεται πιλοτικά από την περασμένη Δευτέρα σε κάποια φαρμακεία και από την πρώτη Ιανουαρίου θα υπάρχει σε όλα τα φαρμακεία».