Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

ΚΕΕΛΠΝΟ: Να εμβολιασθούν για τη γρίπη τα άτομα των ευπαθών ομάδων


Εκκληση προς τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και κυρίως τους ηλικιωμένους να σπεύσουν να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης απευθύνουν οι ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οπως ανέφερε χθες κατά την παρουσίαση των Δράσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ για την εποχική γρίπη 2016-2017, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου, Σωτήρης Τσιόδρας, με βάση τα δεδομένα από τη δραστηριότητα της γρίπης στην Απω Ανατολή και το νότιο ημισφαίριο, εφέτος αναμένεται να επικρατήσει το στέλεχος της γρίπης Α (Η3Ν2), που συνήθως προκαλεί σοβαρή νόσηση σε ηλικιωμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Το αντιγριπικό εμβόλιο καλύπτει και αυτόν τον τύπο της γρίπης προσφέροντας προστασία κατά 50%-70% έναντι του ιού.






«Δεν είναι απόλυτη, αλλά το εμβόλιο παραμένει το καλύτερο προληπτικό μέτρο», τόνισε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε ότι εκτός από τα άτομα των ευπαθών ομάδων, για σοβαρή νόσηση θα πρέπει να εμβολιάζονται και όσοι τους φροντίζουν. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση συγκαταλέγονται και τα άτομα με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, οι έγκυοι αλλά και οι παχύσαρκοι. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι ένα στα τέσσερα σοβαρά περιστατικά γρίπης αφορούσε σε άτομο με υψηλό δείκτη μάζας σώματος. Κατά την περυσινή περίοδο εποχικής έξαρσης της γρίπης νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών της γρίπης 408 άτομα, ενώ σημειώθηκαν 197 θάνατοι. Το 84% όσων έχασαν τη ζωή τους ανήκε σε ομάδες υψηλού κινδύνου και μόνο το 6% είχε εμβολιαστεί.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, το Κέντρο έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον ΕΟΦ και τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι θα καλυφθεί η ζήτηση αντιγριπικών εμβολίων και αντιιικών φαρμάκων και εφέτος. Η ζήτηση των εμβολίων «κορυφώνεται» συνήθως τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο στην Ελλάδα. Πέρυσι εμβολιάστηκε το 20%-30% των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ενώ εξαιρετικά χαμηλό ήταν το ποσοστό του προσωπικού των νοσοκομείων που εμβολιάστηκαν: μόλις 10,9%. Οπως ανέφερε η συνεργάτις του ΚΕΕΛΠΝΟ παιδίατρος κ. Ξανθή Δεδούκου, εφέτος ο στόχος που έχει τεθεί είναι αυτό το ποσοστό να φτάσει στο 20%. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη διανεμηθεί στα νοσοκομεία 18.000 δόσεις εμβολίων (από δωρεές εταιρειών), προκειμένου ο εμβολιασμός να γίνει χωρίς να προηγηθεί η διαδικασία της συνταγογράφησης που συνήθως αποτελεί «άλλοθι» μη εμβολιασμού από γιατρούς και νοσηλευτές. Επιπλέον, ξεκινάει το επόμενο δεκαήμερο η διανομή κάρτας εμβολιασμού εργαζομένου στα νοσοκομεία.

Kathimerini.gr
posted from Bloggeroid