Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Με «κόφτη» οι μειώσεις στην επικείμενη ανατιμολόγηση φαρμάκων

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η Υπουργική Απόφαση του Ανδρέα Ξανθού, για την ανατιμολόγηση και το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων. 

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε το απόγευμα της Δευτέρας (28/11/2016) συνάντηση με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας. Τα κύρια θέματα της συζήτησης ήταν δύο, η επικείμενη ανατιμολόγηση καθώς και οι όροι για την είσοδο και αποζημίωση των καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων στην αγορά.

Όσον αφορά στο θέμα της ανατιμολόγησης, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, αποφεύχθηκε η μείωση της τάξεως του 15% στις τιμές των γενοσήμων, όπως προέβλεπε η Υπουργική Απόφαση η οποία βρίσκεται σήμερα σε ισχύ. Το όριο μείωσης στις τιμές των γενοσήμων φέρεται να «έκλεισε» στο 10%. Επιπλέον, εισάγεται «κόφτης» στα 6 ευρώ, επίπεδο κάτω από το οποίο επίσης δεν θα μπορεί να πέσει η τιμή των γενοσήμων. Η ρύθμιση αυτή, θα συγκρατήσει αντίστοιχα και τις τιμές των πρωτότυπων φαρμάκων αναφοράς (off-patent).


 

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης απασχόλησαν οι προτάσεις του υπουργείου Υγείας για τα καινοτόμα φάρμακα, οι οποίες έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, είχε ασκήσει δριμεία κριτική σε πρόσφατη εκδήλωση (Salus Index 2016), στην πρόθεση του υπουργείου να επιβάλει τις εξής προϋποθέσεις για την είσοδο των καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά:

- Υποχρεωτικό rebate γύρω στο 24%.

- Για να αποζημιώνεται στην Ελλάδα κάθε νέο καινοτόμο φαρμακευτικό σκεύασμα, θα πρέπει να έχει λάβει έγκριση σε 14 χώρες, εκ των οποίων στις 7 να υπάρχει σύστημα αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας (Health Technology Assessment – HTA).

Ο κ. Αποστολίδης είχε κάνει λόγο για μέτρα που πλήττουν καίρια την καινοτομία, τις θεραπείες σοβαρών και χρόνιων παθήσεων, και καθυστερούν σημαντικά -για τουλάχιστον δύο χρόνια- την είσοδο νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Ο ΣΦΕΕ, στη χθεσινή συνάντηση, επέμεινε στη θέση του, να αποσυρθούν δηλαδή οι συγκεκριμένες προτάσεις, καθώς τις απορρίπτει «επί της αρχής». Από την άλλη πλευρά, και το υπουργείο Υγείας δεν φαίνεται διατεθειμένο για μεγάλες υποχωρήσεις. Ο κ. Ξανθός έχει δηλώσει, άλλωστε,  ότι «δεν μπορεί να έρχονται τα ακριβά και καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα χωρίς "φίλτρο", χωρίς ένα μηχανισμό αξιολόγησης φαρμακευτικής καινοτομίας, χωρίς HTA και να αποζημιώνονται σε δυσβάστακτες για το Σύστημα Υγείας τιμές» δεδομένης, μάλιστα, της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Πάντως, ανοιχτό φαίνεται πως είναι το ενδεχόμενο, το υπουργείο Υγείας να δεχτεί κάποιες μικρές αλλαγές.

Πηγή: Newsbomb.gr

πηγή: onmed