Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Μετά τις εκλογές: Συνεντεύξεις Κων/νου Μανωλόπουλου (ΦΣΑ) και Γιώργου Κιοσέ (ΦΣΘ)

του Χαράλαμπου Πετρόχειλου

Συνεχίζουμε σήμερα με την παρουσίαση των απόψεων του κ. Κωνσταντίνου Μανωλόπουλου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών και του κ. Γιώργου Κιοσέ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.   

Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος: (ΦΣΑ) «Χωρίς πειθαρχικά δεν υπάρχει τίποτα!»

DPN: Πώς είδατε το αποτέλεσμα; Δικαιωθήκατε; Περιμένατε κάτι διαφορετικό;
Το αποτέλεσμα δείχνει μία αποτυχία της τελευταίας τριετίας συνολικά. Έφταιξε σίγουρα η βροχή, αλλά δεν έφταιξε μόνο αυτή. Για μένα προσωπικά ήταν μία δικαίωση.

DPNΉταν φυσιολογική κατά τη γνώμη σας η τόσο μεγάλη αποχή; Πώς εκτιμάτε ότι επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα;
Όχι. Είπα ότι η βροχή έφταιξε έως ένα σημείο. Αλλά από κει και πέρα αυτό ήταν ένα μήνυμα ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα και να διορθώσουμε ό,τι κάναμε στραβό.

DPNΤι θα πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα ώστε ο κλάδος να βγει περισσότερος ενωμένος;
Ξεκινάμε από τα βασικά που είναι τα πειθαρχικά. Από κει ξεκινάμε για να κάνουμε όλα τα υπόλοιπα. Χωρίς πειθαρχικά δεν υπάρχει τίποτα!
Ό,τι καλό και να κάνει η νέα διοίκηση δεν θα έχει κανένα απολύτως μέλλον, εάν δεν ρυθμιστεί το θέμα των πειθαρχικών. Για μένα είναι το άπαν!

DPNΗ παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και που είχε εκπρόσωπο στο απερχόμενο προεδρείο υποχώρησε σε ποσοστά. Σε μία κρίσιμη για τον κλάδο περίοδο πώς θα βλέπατε τη συμμετοχή ενός ακόμη εκπροσώπου της αντιπολίτευσης στο προεδρείο; Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να είναι εφικτό;
Θεωρητικά θα μπορούσε εφόσον υπάρχει συνεργασία. Όταν κάποιοι κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, άσχετα εάν έχουν θέση στο προεδρείο, δεν θα πάμε καλά. Δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει θέση στο προεδρείο –και έχει συμβεί αυτό πρόσφατα- και να μην υποστηρίζει πράγματα που πρέπει να γίνουν. 

DPNΑπό τι πιστεύετε ότι θα κριθεί η επιτυχία της νέας διοίκησης;
Ξανά θα πω, από τα πειθαρχικά. Από κει ξεκινάμε. Επιμένω και θα επιμένω σ’ αυτό! Με τον προηγούμενο νόμο δεν μπορούσαμε να δικάσουμε, γιατί χρειαζόταν να στήσουμε κάλπη για να έχουμε πειθαρχικό. Έτσι όριζε ο νόμος. Δεν είχε στηθεί κάλπη για τον α ή β λόγο, η κάλπη στήθηκε τώρα, έχουμε πλέον μέλη πειθαρχικού εκλεγμένα και πλέον το μόνο που λείπει είναι ένας υπάλληλος από την Περιφέρεια. Το θέμα πλέον είναι καθαρά διαδικαστικό, οπότε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

DPNΤι βλέπετε ως το μεγαλύτερο όπλο και τι ως το μεγαλύτερο εμπόδιο;
Το μόνο που έχει μείνει αυτή τη στιγμή για να διεκδικήσουμε είναι οι εφημερίες. Δεν έχει μείνει και κάτι άλλο. Δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε κάτι με απεργίες, γιατί όπως αποδείχθηκε στο πρόσφατο παρελθόν οι απεργίες καταλήγουν σε φιάσκο. Και όσοι βλέπουμε απεργοσπάστες χαρακτηριζόμαστε ως τρελοί. Και αυτό το λέω επισήμως, επί λέξει, γιατί εγώ χαρακτηρίζομαι ως τρελός.
Το πρόβλημα που υπάρχει είναι η διαστρωμάτωση. Δεν υπάρχει ενότητα ούτε για αστείο. Και υπάρχει και η ατιμωρησία που οδηγεί στην ασυδοσία. Οπότε ο,τιδήποτε πάμε να κάνουμε, οι μισοί θέλουν να κάνουν τα δικά τους.

DPNΤι θα συμβουλεύατε τον νέο πρόεδρο; 
Να συμβουλεύεται περισσότερο τους ανθρώπους που είναι κοντά του.


photo
Γιώργος Κιοσές: (ΦΣΘ) «Το μεγαλύτερο όπλο μας είναι η προσωπική σχέση των φαρμακοποιών με τους ασθενείς» 

DPNΠώς είδατε το αποτέλεσμα; Δικαιωθήκατε; Περιμένατε κάτι διαφορετικό;
Προσωπικά το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Εκλέχθηκα και στα δύο όργανα. Στο ΔΣ ΦΣΘ και στον ΠΦΣ. Ευχαριστώ θερμά τους συναδέλφους μου. Δυστυχώς, όμως, το αποτέλεσμα έφερε πρωταγωνιστή την πρωτοφανή αποχή. 20% για την Θεσσαλονίκη και 50% για την Αθήνα. Αυτό που προεκλογικά περιέγραψα σαν απαξίωση των συλλόγων από τα μέλη τους, είναι καταγεγραμμένο γεγονός. Περίμενα μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα εκείνων ειδικά που έχουν θέση και πρόταση. Η σάρωση των ψήφων από την παράταξη του πρόεδρου, τον φορτώνει με μεγαλύτερες ευθύνες σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.

DPNΤι θα πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα ώστε ο κλάδος να βγει περισσότερο ενωμένος;
Αναφορικά με το Σύλλογό μας, η προηγούμενη διοίκηση είναι η ίδια, η νέα πιο ενισχυμένη και γι’ αυτήν έχω ήδη γράψει ότι είναι πολύ επιτυχημένη στη συγκρότηση του Συλλόγου. Τώρα, η επιτυχία της θα κριθεί από το κατά πόσο θα μπορέσει να κρατήσει το σώμα των φαρμακοποιών ενιαίο σύνολο, εν όψει των απελευθερώσεων και τι διεξόδους θα προτείνει.

DPNΑπό τι πιστεύετε ότι θα κριθεί η επιτυχία της νέας διοίκησης;
Περισσότερη προσοχή στις ιδέες και στις προτάσεις από οπού κι αν προέρχονται. Ακόμα και από αυτούς που δεν εκλεχτήκαν. Περισσότεροι σκέπτονται και δρουν καλυτέρα. 

DPNΤι βλέπετε ως το μεγαλύτερο "όπλο" και τι ως το μεγαλύτερο εμπόδιο; 
Το μεγαλύτερο όπλο είναι η προσωπική σχέση των φαρμακοποιών με τους ασθενείς, το μεγαλύτερο εμπόδιο ο κακός εαυτός μας. Αυτός που δεν καταλαβαίνει ακόμα, ότι οι όποιες κεφαλαιουχικές κινήσεις του σε βάρος συναδέλφων, δεν θα τον σώσουν.

DPNΤι θα συμβουλεύατε τον πρόεδρο να προσέξει στη νέα θητεία του;
Δεν είναι εύκολο εγώ σαν νεοεισερχόμενος να κάνω υποδείξεις σ’ έναν παλαιό και έμπειρο πρόεδρο - αν μιλάμε για τον δικό μας - θα του έλεγα, όμως, να δώσει περισσότερη σημασία στις πραγματικές ανάγκες των χειμαζόμενων συμπολιτών μας και των συναδέλφων μας. Μ’ αυτές σημαία, να βγει τόσο απέναντι στους λαϊκιστές, όσο και στη νομενκλατούρα των κυβερνόντων. Όσο για τον ΠΦΣ… Ειλικρινά θλίβομαι. Το προεδρείο εκεί βρίσκεται απείρως μακράν της πραγματικότητας. Ίσως γιατί έτσι τους βολεύει σε προσωπικό επίπεδο. 

DPNΠοια από τις προτάσεις της παράταξής σας θα θέλετε να δείτε να υλοποιείται από τη νέα διοίκηση;
Είμαι σίγουρος ότι τελικά θα το δούμε να γίνεται. Η αναγνώριση των φαρμακείων σαν ουσιαστικό μέρος της ΠΦΥ. Όχι επειδή σοβαρά το διεκδικεί ο ΠΦΣ, ο οποίος δεν γνωρίζει τι είναι και τι να κάνει μ’ αυτήν, αλλά επειδή έτσι βολεύει την κυβέρνηση ή έτσι της έχουν πει οι ελεγκτές να κάνει. Μακάρι, όμως, να γίνει και θα τρέξουμε όλοι από κάτω να την κάνουμε πράξη.

http://www.dailypharmanews.gr/