Η δύσκολη κατάσταση όμως, φαίνεται να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, ενόψει σύναψης συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, με ένα πλαίσιο το οποίο δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη. 


 

Ήδη όμως από τις πρώτες συζητήσεις έχουν αρχίσει να διαφαίνονται προβλήματα ισότιμης αντιμετώπισης ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, ζητήματα περιορισμού της ελληνικής παραγωγής  - όπου έχει απομείνει, καθώς και απορία του κλάδου για ποιόν λόγο επιχειρείται εκ νέου η κατάρτιση μητρώου, τη στιγμή που ήδη έχει καταρτιστεί μητρώο από το ΕΚΑΠΤΥ.

Και στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί, οι εταιρίες καλούνται να συνεχίζουν τις παραδόσεις τους, για να μην βρεθούν και πάλι οι ασθενείς χωρίς υλικά. Την ίδια στιγμή όμως, οι εταιρίες αγνοούν τους όρους με τους οποίους θα γίνουν οι προμήθειες αυτές, αφού δεν έχει προσδιοριστεί το ύψος των επιστροφών rebate ή clawback που θα κληθούν να δώσουν στο τέλος της χρονιάς από τις υπερβάσεις των δαπανών.

Το θέμα συζητά η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ με εκπροσώπους των εταιριών παροχής υλικών, ιατροτεχνολογικών προϊόντων, συμπληρωμάτων διατροφής κλπ, τις τελευταίες ημέρες σε συναντήσεις που οργανώνει ο ΕΟΠΥΥ, ενώ από σήμερα μπαίνει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και η αρμόδια επιτροπή που έχει οριστεί από την διοίκηση του Οργανισμού, με χρονικό ορίζοντα "κλεισίματος" των συμφωνιών ως τα μέσα Ιανουαρίου.

Ενδεικτικά, από τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, είναι η απαίτηση εγγυητικής επιστολής ύψους 15.000 ευρώ από τις επιχειρήσεις, ποσό που θεωρείται άδικο για τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου, έναντι των πολυεθνικών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας μέσω των θυγατρικών τους.

Ένα άλλο ζήτημα ιδίως σε ότι αφορά τα συμπληρώματα ειδικής διατροφής (πρόκειται για ειδικά προϊόντα σίτισης ασθενών οι οποίοι δεν μπορούν να τραφούν κανονικά και όχι απλές βιταμίνες ή συμπληρώματα)  είναι ότι απαιτείται η κυκλοφορία τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε. προκειμένου να εγκριθεί η προμήθειά τους. Στο μεταξύ όμως, υπάρχουν προϊόντα παραγωγής μικρών ελληνικών επιχειρήσεων τα οποία πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, πλην όμως δεν έχουν προωθηθεί για πώληση στο εξωτερικό. Τα προϊόντα αυτά τίθενται με τον παραπάνω όρο εκτός αγοράς, αφήνοντας τις εταιρίες να κλείσουν και μειώνοντας την ελληνική παραγωγή, επειδή οι διοικήσεις των εταιριών τους δεν είχαν εξαγωγικό προσανατολισμό.

Τα προβλήματα που παρατηρούνται από τον κάθε κλάδο ξεχωριστά, αναμένεται να λυθούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τις αρμόδιες επιτροπές που έχουν οριστεί, καθώς ο πρόεδρος του Οργανισμού καθ. Σωτήρης Μπερσίμης στοχεύει στην υπογραφή συμβάσεων με την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας και για τις δύο πλευρές.

πηγή: healthmag