Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

«Να επιστρέψουν τα φάρμακα υψηλού κόστους στο φυσικό τους κανάλι»

«Το θέμα των ελλείψεων είναι πολυπαραγοντικό και οφείλεται κυρίως σε παθογένειες της βιομηχανίας και σε δυσλειτουργίες των κρατών»

Το λάθος μοντέλο ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης που ακολουθεί η πολιτεία έχει δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά του φαρμάκου, που έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τον κλάδο των φαρμακαποθηκών. Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Ειρήνη Μαρκάκη και ο γενικός γραμματέας Θεόδωρος Σκύλακάκης διευκρινίζουν ότι οι παράλληλες εξαγωγές δεν ευθύνονται για τις ελλείψεις φαρμάκων και τονίζουν την ανάγκη να επιστρέφουν τα φάρμακα υψηλού κόστους στο φυσικό τους κανάλι, αυτό της φαρμακαποθήκης-φαρμακείου.

- Κυρία Μαρκάκη, πώς κλείνει το 2016 για τον κλάδο των φαρμακαποθηκών; 


Ε.Μ.: Η χρονιά έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά έξι αιματηρών ετών. Ξεκίνησε με μία μείωση τιμών και αναμένουμε να ολοκληρωθεί με άλλη μία, τη 14η συνεχόμενη. Κατά την άποψή μας, η πολιτεία επιμένει στο λάθος μοντέλο ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης, μέσω οριζόντιων μειώσεων τιμών.


- Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το ορθό μοντέλο; 

Ε.Μ.: Θεωρώ ότι η θέσπιση κινήτρων προς γιατρούς, φαρμακοποιούς χονδρεμπόρους και ασθενείς για την ταχύτερη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά του φαρμάκου θα βοηθούσε σημαντικά στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

- Κύριε Σκυλακάκη, υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να αντιστρέφει αυτό το καθοδικό σπιράλ που περιγράφει η πρόεδρος; 

Θ.Σ.: Ασφαλώς και υπάρχει και δεν θα πάψουμε να το φωνάζουμε. Αν, επιτέλους, το κράτος αποφασίσει να απαγκιστρωθεί από τιςαγκυλώσειςτου παρελθόντος και επιστρέψουντα φάρμακα υψηλού κόστους στο φυσικό τους κανάλι, αυτό της φαρμακαποθήκης-φαρμακείου, η αγορά θα ανακάμψει αργά και σταθερά. Κι αυτό θα συμβεί χωρίς καμία επιβάρυνση για τα δημόσια ταμεία, αντίθετα θα μεγαλώσει τη φορολογητέα ύλη φαρμακείων και φαρμακαποθηκών.

- Το τελευταίο διάστημα γίνεται για πολλοστή φορά πολύς θόρυβος για τις ελλείψεις. Τελικά υπάρχουν τόσες ελλείψεις και αν ναι, ποιος φταίει; 

Ε.Μ.: Το θέμα των ελλείψεων είναι πολυπαραγοντικό. Προσφάτωςη Ευρωπαϊκή Ενωση κυκλοφόρησε ένα κείμενο που αναφέρει ποιες είναι οι γενεσιουργές αιτίες αυτού του φαινομένου και επιμερίζει τις ευθύνες. Από ένα σύνολο 15 γενεσιουργών παραγόντων, μόνο δύο αναφέρονται στις φαρμακαποθήκες. Ο κύριος όγκος εντοπίζεται σε παθογένειεςτης βιομηχανίας και σε δυσλειτουργίες των κρατών-μελών της Ε.Ε.

- Δηλαδή δεν οφείλονται οι ελλείψεις στις παράλληλες εξαγωγές και στο κυνήγι του εύκολου κέρδους; 

Θ.Σ.: Ξεκάθαρα όχι. Οι νόμιμες παράλληλες εξαγωγές των φαρμακαποθηκών υπήρχαν από το 1980 και υπάρχουν σε όλη την Ε.Ε. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι άλλαξε τα τελευταία χρόνια, που παρά τη μείωση των εξαγωγών οι ελλείψεις οξύνθηκαν. Αυτά που άλλαξαν, λοιπόν, είναι αφενός η δραματική μείωση της τροφοδοσίαςτης αγοράς από πλευράς βιομηχανίας και αφετέρου η ύπαρξη «κυκλωμάτων» που σκουπίζουν την αγορά από φάρμακα για να τα βγάλουν λαθραία από τη χώρα. Τα κυκλώματα αυτά, όμως, δεν αγοράζουν από τις φαρμακαποθήκες, αλλά από φαρμακεία.

- Ο ΕΟΦ γνωρίζει για αυτά τα κυκλώματα; Δεν έχει λάβει μέτρα; 

Ε.Μ.: Εδώ και έναν χρόνο γίνεται μια εξαιρετική προσπάθεια από τον ΕΟΦ. Τόσο η διοίκηση όσο και οι εργαζόμενοι του οργανισμού έχουν κατανοήσει πλήρωςτο πρόβλημα. Προσφάτως ενημερωθήκαμε ότι αναμένονται και βαριά πρόστιμα για πληθώρα τέτοιων παράνομων συμπεριφορών. Εμείς, ως κλάδος, έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με τη διοίκηση του Οργανισμού πάνω σε αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια -που επαναλαμβάνω γίνεται για πρώτη φορά- θα αποδώσει τους καρπούς που όλοι αναμένουμε.

- Ποια θεωρείτε ότι είναι η λύση; 

Θ.Σ.: Τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Αν όλοι οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο, δηλαδή οι βιομηχανίες, οι φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία, κατανοήσουν πλήρως τις ευθύνες και τον ρόλο τους, η κατάσταση θα βελτιωθεί άρδην. Εμείς ξεκινήσαμε από πέρυσι μια διαδικασία «αυτοκάθαρσης» του κλάδου, ζητώντας μόνοι μας από τον ΕΟΦ να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στις φαρμακαποθήκες. Είναι άραγε οι δύο όμοροι κλάδοι έτοιμοι να πράξουν το ίδιο ή προτιμούν να αναλώνονται σε παλινωδίες και σε κυνήγι μαγισσών, κοιτάζοντας πάντα γύρω από το σπίτι τους και ποτέ μέσα σε αυτό; Παρότι έχω τις αμφιβολίες μου επ' αυτού, νομίζω ότι πλέον δεν μπορούν να το αποφύγουν, οπότε έστω και αναγκαστικά θα το πράξουν. Αρα, θα συμφωνήσω με το συμπέρασμα της προέδρου: αυτή η προσπάθεια θα αποδώσει καρπούς επ' ωφελεία της δημόσιας υγείας.

REAL NEWS 04/12/2016