Στάση αναμονής τηρεί η φαρμακοβιομηχανία σε ότι αφορά τις τιμές των μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), οι οποίες βάσει της νομοθεσίας, δεν υπόκεινται πλέον σε κρατική διατίμηση από την αρχή της χρονιάς.

Η αγορά περιμένει μεν την έκδοση διευκρινιστικής υπουργικής απόφασης για τις νομοτεχνικές λεπτομέρειες της εφαρμογής του νόμου, πλην όμως ο νόμος για την απελευθέρωση των τιμών ισχύει από 1.1.2017 και οι κάτοχοι των αδειών κυκλοφορίας των σκευασμάτων αυτών, μπορούν να δώσουν ότι τιμή επιθυμούν, χωρίς να πρέπει να πάρει έγκριση από οποιαδήποτε αρχή πλέον (υποβολή στον ΕΟΦ, συζήτηση στην Επιτροπή Τιμών, έγκριση από το υπουργείο Υγείας).


 

Στο παιχνίδι της ... καθυστέρησης, η συζήτηση τώρα στρέφεται γύρω από την εξαγωγή ή όχι των ΜΗΣΥΦΑ από το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων και αναζητούν την αρμοδιότητα του φορέα που θα το κάνει, πετώντας ο ένας το "μπαλάκι" στον άλλον, ευελπιστώντας ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί από την αναμενόμενη υπουργική απόφαση.

Πάντως παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι στην πραγματικότητα, άμεσα, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει όπως έγινε με τα 100 ΓΕΔΙΦΑ (τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα προς τα σούπερ - μάρκετ), όπου κανείς δεν υπέβαλε αίτηση ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα το σύνολο των προϊόντων να παραμένουν διατιθέμενα μέσα από το κανάλι των φαρμακείων.

Στην περίπτωση αυτή, πολλοί θέτουν θέμα prestige, εκτιμώντας ότι θα χαθεί η αξιοπιστία των προϊόντων τους αν ξεκινήσουν να διατίθενται και μέσω μιας τόσο μαζικής οδού. Από την άλλη πλευρά, θεωρούνται χρονοβόρες και ασύμφορες - τουλάχιστον για την ώρα - οι απαιτήσεις ανασυσκευασίας και μείωσης της περιεκτικότητας σε δραστικές ουσίες, που προβλέπονται για την ελεύθερη κυκλοφορία των φαρμάκων μέσω των σούπερ-μάρκετ.

Σε ότι αφορά τώρα την ευρύτερη κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ, η Ένωση Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), βρίσκεται σε αναμονή για συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της έκδοσης της αναμενόμενης απόφασης. Στο μεταξύ η Ένωση έχει συστήσει στα μέλη της αυτοσυγκράτηση και σταδιακή αύξηση των τιμών στις περιπτώσεις που από την μακροχρόνια καθήλωση των τιμών τα προϊόντα εμφανίζονται "κόκκινα" (δεν φέρνουν κέρδη ή προκαλούν ζημίες, διατηρούνται όμως στην αγορά ως απαραίτητα σκευάσματα). Και έτσι, οι εταιρίες περιμένουν να δουν ποιός θα είναι ο πρώτος που θα κάνει κίνηση να προχωρήσει σε ανατίμηση.

Η ΕΦΕΧ επισημαίνει ότι τα ΜΗΣΥΦΑ παραμένουν ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του φαρμακοποιού, ώστε να αποτελέσει το φαρμακείο την πρώτη μονάδα - κλειδί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αφαιρώντας βάρος από τις λοιπές μονάδες υγείας (λόγω μείωσης επισκέψεων) και την κοινωνική ασφάλιση (λόγω μη συμμετοχής της στην κάλυψη των φαρμάκων αυτών για τους ασθενείς). Τονίζει μάλιστα ότι με την απελευθέρωση των τιμών μπορεί να δοθεί σταδιακά και μια λύση για τις παράλληλες εξαγωγές των συγκεκριμένων προϊόντων που για μεγάλες περιόδους παρουσιάζουν ελλείψεις στην εσωτερική αγορά, εξαιτίας της πολύ χαμηλής τιμής τους σε σύγκριση με τις λοιπές χώρες της Ευρώπης.
 
πηγή:  healthmag