Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Κ. Λουράντος: "Απαιτείται σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση..."

Αρκετές φορές έχω αναρωτηθεί αν τελικά το αυτονόητο, που πολλές φορές διαμορφώνει την ζωή μας, μπορεί να περνά από διαδικασίες ερμηνείας και να παραμορφώνεται προς όφελος όσων επιδιώκουν προσωπικά ή άλλα οφέλη.

Είναι γεγονός ότι όλοι δεν μπορούν να έχουν την ίδια άποψη ακόμα και για το αυτονόητο, ούτε και μπορείς να παραβλέψεις τακτικισμούς και υποκρισίες που αυξάνονται ανάλογα με τις εποχές και τα συνδικαλιστικά … τερτίπια.

Η αλήθεια όμως....


.... δεν αλλάζει και όσοι θεωρούν ότι μπορούν να ελίσσονται παραποιώντας την, υποτιμούν την νοημοσύνη ενός κλάδου, που έχει πληγεί καίρια και προσπαθεί να ανακτήσει την επιστημοσύνη και την αξιοπρέπειά του, που όχι μόνο δικαιούται, αλλά αποτελεί το κλειδί της επιβίωσής του.

Είναι αυτονόητο, ότι εφόσον επιβουλεύονται ύλη του φαρμακείου ξένοι παράγοντες, εκτός από το να αγωνίζεσαι για να την κρατήσεις στο χώρο σου όπου είναι η θέση της, θα πρέπει να διεκδικήσεις ύλη που θα έπρεπε να είχες και όμως διακινείται από παρόχους οι οποίοι δεν έχουν καμία ή ελάχιστη σχέση με την επιστήμη μας, με την οποία όμως είναι συνδεδεμένα αυτά τα προϊόντα.

Με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται όχι μόνο τα έσοδα του φαρμακείου, αλλά κυρίως εμπεδώνεται η επιστημοσύνη του φαρμακοποιού, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει απόλυτη σχέση με αυτά τα προϊόντα.

Γι’ αυτό αποτελούσε πάντα ένα από τα κύρια αιτήματά μας, η σήμανση όλων των προϊόντων με μοναδικούς αριθμούς barcode, η συνταγογράφησή τους και η διάθεσή τους όπως τα φάρμακα, ώστε να υπάρξει έλεγχος και διαφάνεια στην χορήγησή τους καθώς και αντιμετώπιση όλων όσων καταχρήσεων και υπερκαταναλώσεων είδαν το φως της δημοσιότητας…

Σε αυτή την προσπάθεια αντιμετωπίσαμε ένα σοβαρότατο πρόβλημα, την … αναγκαιότητα πιστοποίησης των φαρμακείων, πράγμα όχι μόνο κοστοβόρο αλλά και αντίθετο με αυτή καθ’ εαυτή την επιστημονική μας υπόσταση, και που τελικά την αποφύγαμε και μάλιστα με βούλα του Υπουργού Υγείας πάνω στην σύμβαση, που υπεγράφη και που μας απαλλάσσει από αυτή την υποχρέωση, δίνοντάς μας την ευκαιρία να διαχειριστούμε ανάλογα τα υπόλοιπα προϊόντα που μέχρι σήμερα δεν είχαμε.

Είναι απαράδεκτο και ψευδέστατο να γράφεται ότι εγώ και ο νομικός σύμβουλος του ΠΦΣ κυριος Δημητρέλος , υποσχεθήκαμε ότι κανείς πάροχος δεν πρόκειται να προσφύγει εναντίον της εξαίρεσής μας από την πιστοποίηση, που προβλέπεται για τους άλλους παρόχους. Πώς θα μπορούσαμε να υποσχεθούμε κάτι, το οποίο δεν περνά από το χέρι μας; Πως μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα κάνουν όλοι οι 100 και βάλε πάροχοι; Ούτε προσωπική σχέση έχω μαζί τους για να γνωρίζω τις κινήσεις τους, ούτε διαθέτω άλλα καταστήματα που να παρέχουν στους ασφαλισμένους ορθοπεδικά, οξυγόνα, είδη ειδικής διατροφής κλπ, ώστε να γνωρίζω κινήσεις και προθέσεις... Και είναι επίσης επικίνδυνο να γράφεται κάτι τέτοιο, διότι εμμέσως τους υποδεικνύει … ότι αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουν! Άλλωστε, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα οιουδήποτε, αν κρίνει ότι μία σύμβαση (ακόμη και η αρτιότερη, η καλύτερη) θίγει τα συμφέροντά του, να την προσβάλει στα δικαστήρια, χωρίς να μπορεί κάποιος να τον εμποδίσει πολύ δε περισσότερο να τον προβλέψει!

Η σύμβαση υπογράφηκε και είναι το πρώτο βήμα για να αποκτήσουμε τα προϊόντα που τόσο καιρό ζητούσαμε, αλλά και να συνεχίσουμε να διαθέτουμε την ιατροφαρμακευτική ύλη, χωρίς περαιτέρω πιστοποιήσεις και ISO, όπως προβλέπετο (αδίκως για εμάς) από το … 2004 με την τότε υπουργική απόφαση που ΠΟΤΕ δεν διορθώθηκε…

Όπως όμως κάθε νέα αρχή έτσι και η νέα σύμβαση, που δημιουργεί νέα δεδομένα στον κλάδο, μπορεί να έχει ελλείψεις, να εμφανίσει προβλήματα και γενικά να παρουσιάσει δυσκολίες που μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν. Τίποτα δεν είναι από την αρχή τέλειο, το να ζητάς όμως την τελειότητα από την αρχή είναι σαν να επιζητάς την άρνηση, το να μην γίνει ΤΙΠΟΤΑ. Και αυτό είναι έξω από την δική μου τουλάχιστον λογική.

Για το λόγο αυτό έχει προβλεφθεί στη σύμβαση ότι οι φαρμακοποιοί που δεν επιθυμούν να διαθέτουν τα προϊόντα αυτά, να έχουν το δικαίωμα να το δηλώσουν εγγράφως προς τον Σύλλογο στον οποίο ανήκουν, εντός ενός μηνός από την έναρξη ισχύος της σύμβασης ή από την έναρξη λειτουργίας του φαρμακείου.

Είναι σίγουρα ευκολότερο το να γκρεμίσεις κάτι, να το αποδομήσεις, από το να το χτίσεις, να το οικοδομήσεις… Όπως επίσης είναι ευκολότερο να πείσεις για τις θέσεις σου όταν δημιουργείς παρά γκρεμίζεις και κυρίως όταν δείχνεις εμπράκτως την ανιδιοτέλειά σου.

Στην πολιτική και στον συνδικαλισμό, η ιδιοτέλεια, ο τακτικισμός και η υποκρισία μπορεί να είναι ο κανόνας. Κανείς όμως δεν μπορεί να παραβλέψει ότι σήμερα απαιτείται συλλογική δράση, που καλλιεργείται μέσα από πράξεις που πηγάζουν από αρχές, που δεν έχουν σχέση με τις παραπάνω έννοιες…

Κανένας κομματικός μηχανισμός στον οποίο κάποιοι εξακολουθούν να προσβλέπουν, καμία κυβέρνηση, κανείς κυβερνητικός συνδικαλισμός, καμία τακτική ιδιοτέλειας ή υποκρισίας έχει την δύναμη να αντιμετωπίσει την σημερινή κατάσταση.

Απαιτείται απλά σοβαρότητα και κυρίως αυτοσυγκράτηση ….

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ