Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Και η... προπαγάνδα συνεχίζεται! Νέο δημοσίευμα αναφέρει ότι η απελευθέρωση φέρνει δήθεν μειώσεις τιμών!

Δεν έχει προλάβει ακόμα να... στεγνώσει το μελάνι της αποκάλυψης των Farmakopoioi - αποκάλυψη που κάνει ήδη το γύρο του διαδικτύου και όχι μόνο - ότι οι εταιρείες λίγες μόλις μέρες μετά την απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ προέβησαν σε αυξήσεις τιμών, έρχεται νέο δημοσίευμα, αυτή τη φορά από την εφημερίδα «Καθημερινή».

Καθόλου τυχαίο λοιπόν το timing της δημοσίευσης η οποία αναφέρει - και δεν είναι η πρώτη φορά -  ότι «η απελευθέρωση του βρεφικού γάλακτος έφερε μειώσεις στην τιμή του στα σούπερ μάρκετ σε σχέση με τα φαρμακεία».

Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε από τις Βρυξέλλες - όπου βρίσκεται για τις διεργασίες της PGEU - ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κώστας Λουράντος.

Διαβάστε το σημερινό δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ:




Η απελευθέρωση μείωσε την τιμή του βρεφικού γάλακτος

• Βρεφικό γάλα: Η απελευθέρωση της αγοράς βρεφικού γάλακτος οδήγησε στη μείωση της τιμής του κατά 9,4% σε σύγκριση με το 2011, όταν πωλείτο μόνο από τα φαρμακεία. 

Βρεφικό γάλα. Φθηνότερα κατά 9,4% -κατά μέσον όρο- πληρώνουν οι καταναλωτές το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας (για βρέφη 0-6 μηνών) σε σχέση με όσα πλήρωναν μέχρι το 2011, όταν τα προϊόντα αυτά πωλούνταν μόνο στα φαρμακεία. Ενα νοικοκυριό που για τους πρώτους έξι μήνες ζωής του παιδιού χρησιμοποιήσει γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας εκτιμάται ότι εξοικονομεί περί τα 120 ευρώ. 

Φθηνότερα 9,4% -κατά μέσον όρο- πληρώνουν οι καταναλωτές το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας (για βρέφη 0-6 μηνών) σε σχέση με όσα πλήρωναν μέχρι το 2011, όταν τα προϊόντα της κατηγορίας πωλούνταν μόνο στα φαρμακεία.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) η συνολική εξοικονόμηση για τους καταναλωτές από τη μείωση αυτή ανέρχεται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ, ενώ ένα νοικοκυριό που για τους πρώτους έξι μήνες ζωής του παιδιού θα χρησιμοποιήσει γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας, εκτιμάται ότι εξοικονομεί περί τα 120 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και το 2011 το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας επιτρεπόταν, βάσει της αγορανομικής νομοθεσίας, να διατίθεται μόνο από τα φαρμακεία. Τον Νοέμβριο του 2011 ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προχώρησε σε κατάργηση του περιορισμού αυτού, όχι χωρίς να συναντήσει αντιδράσεις από τον κλάδο των φαρμακοποιών.

Η επιλογή αυτή, πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία φαίνεται ότι τον δικαιώνει, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το όφελος για τον καταναλωτή λιανικής.
Στο πλαίσιο της έρευνας το ΙΕΛΚΑ πραγματοποίησε σύγκριση τιμών σε πέντε προϊόντα, με μέση τιμή ανά κιλό τα 27,31 ευρώ τον Ιούλιο του 2011, όταν πωλούνταν αποκλειστικά στα φαρμακεία.

Τον Δεκέμβριο του 2016 η μέση τιμή ανά κιλό στα ίδια προϊόντα ήταν 24,74 στο ράφι του σούπερ μάρκετ, μειωμένη δηλαδή σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2011 κατά 9,40%.
Μειωμένη είναι η τιμή των προϊόντων γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας και στα διαδικτυακά καταστήματα, κατά 1,94% σε σύγκριση και πάλι με την τιμή που είχαν στα φαρμακεία το 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελάχιστες τιμές που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας είναι ακόμη χαμηλότερες, ενώ ειδικά στην περίπτωση των ηλεκτρονικών καταστημάτων συνήθως δεν επηρεάζονται από το κόστος αποστολής, καθώς για αγορές άνω των 50 ευρώ (δηλαδή 3-4 συσκευασίες), τα προϊόντα αποστέλλονται χωρίς επιβάρυνση του καταναλωτή.

Στα φαρμακεία, πάντως, πέντε χρόνια μετά η τιμή βρέθηκε να είναι υψηλότερη σε σύγκριση με το 2011, στα 29,27 ευρώ/κιλό, αύξηση που εν μέρει αποδίδεται και στην αύξηση του ΦΠΑ.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 24/01/2017


Η πρώτη αντίδραση του κ. Λουράντου:

Όπως με πληροφόρησαν σήμερα από Αθήνα (βρίσκομαι Βρυξελλες) στην "Καθημερινή" σελίδα 19 αναφερεται ότι η λιανική τιμή του βρεφικού γάλατος από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2016 μειώθηκε κατά 9% λόγω της εισόδου του στα σούπερ μάρκετ.

Η αλήθεια είναι πως κατά το διάστημα αυτό αρκετες εταιρίες μείωσαν τις χονδρικές τιμές και μάλιστα σε κάποια γάλατα περισσότερο από 9%.

Είναι προφανές πως το δημοσίευμα είναι κατευθυνόμενο λόγω της απελευθέρωσης της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ και της προσπαθειας της ομάδας "φαρμακευτικών εταιριών-μερίδας των ΜΜΕ -διαφημιστικών εταιριών-super market κλπ" να πείσουν για την δήθεν αναγκαιότητα της απελευθέρωσης των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ , ώστε μετά να ... εισαχθούν στα super market και να αρχίσει το κερδοφόρο πανηγύρι τους, εις βάρος του Ελληνικού λαού.

Ήδη η εταιρία Reckitt Benckiser Hellas με το δικαίωμα που της δίνει ο νόμος του 2014 και που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2017 έτρεξε να επωφεληθεί της ευκαιρίας αυξάνοντας τις τιμές πάνω από 20% μεσοσταθμικά στα ευρείας χρήσης προϊόντα της και που διαφημίζονται στην τηλεόραση δηλ. Nurofen, Strepsils, Dettol κλπ. εις βάρος του Ελληνικού λαού.

Είχαμε προειδοποιήσει τους πάντες....

Δώσαμε στην δημοσιότητα το έγγραφο του συλλόγου των εταιριών ΜΥΣΗΦΑ που καλούσε ανερυθρίαστα τον Υπουργό Υγείας να μην ενδώσει στις ενστάσεις μας και να απελευθερώσει τις τιμές για να αυξηθούν τα προϊόντα τους , αφού αυτές (άκουσον άκουσον) δεν επιβαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ αλλά την τσέπη του Ελληνικού λαού.

Είχαμε παλέψει στα γνωστά ΜΜΕ με τους γνωστούς Δημοσιογράφους λεγοντας την αλήθεια, ότι η απελευθέρωση θα φέρει αυξήσεις, παραθετοντας τις πολύ αυξημενες τιμες ίδιων προϊόντων στο εξωτερικό, όταν εκείνοι μας λοιδορούσαν, μιλώντας για "ανταγωνισμό" που μέσω της απελευθέρωσης θα έφερνε ΣΙΓΟΥΡΑ μείωση των τιμών επ´ οφελεία των πολιτών.

Και τώρα τι έχουν να πουν;

Απλά γράφουν στις εφημερίδες τους άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, κάνουν μούγκα στην στρούγκα στα κανάλια και περιμένουν να περάσει ο καιρός, να σταθεροποιηθούν οι νεες υψηλες τιμές στα φαρμακεία για να πάνε μετά στα ... super market και να μειωθούν!

Να μειωθούν οι νέες τιμές ... όταν οι παλιές μικρές τιμές φαρμακείου θα εχουν ξεχαστεί και θα έχουν αντικατασταθεί!!!

Ζούμε στην εποχή της υποκρισίας του τακτικισμού της εξαπάτησης των πολιτών και της δύναμης των ισχυρών!

Και όμως δεν θα σταματήσουμε να τους πολεμούμε, να λέμε την αλήθεια, όποιος και αν είναι στην εξουσία, όποιος και αν εκμεταλευεται νόμους και καταστάσεις που βολεύουν τους λίγους και δυνατούς!!!

Από Βρυξέλλες .... καλημέρα.

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ