Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Κ. Λουράντος: «Οι εξ … αποστάσεως αντιρρησίες»!!!

Απομακρυνόμενοι από τις ημέρες των εορτών επιστρέφουμε όλοι στην καθημερινότητα μας .

Θεωρώντας ότι οι ημέρες που πέρασαν δεν ενδείκνυνται για την γνωστή συνδικαλιστική κοκορομαχία ,επέλεξα την σιωπή αλλά όχι την αποχή ,από τα  καθήκοντα μου ως προέδρου. Ήρθε η ώρα όμως να απαντήσω σε όσα γράφονται στο διαδίκτυο , από την μείζονα κυρίως αντιπολίτευση – και ενδεχομένως να έχουν δημιουργήσει μια σύγχυση σε κάποιους  συναδέλφους.

Στα τέλη του 2016 αιφνιδιαστικά κληθήκαμε στον ΕΟΠΥΥ για να....




.... συζητήσουμε ένα θέμα που αφορούσε την υποχρεωτική πιστοποίηση των φαρμακείων προκειμένου να συνεχίσουν να χορηγούν τα αναλώσιμα υλικά , και να μπορούν πλέον να διαθέτουν τα ορθοπεδικά είδη και τα προϊόντα  ειδικής διατροφής. Δηλαδή μας χάριζαν μεν καινούργια ύλη στα φαρμακεία μας- κάτι που έχουμε να το δούμε εδώ και δεκαετίες – και από την άλλη μας «φόρτωναν» ένα ετήσιο  οικονομικό και λειτουργικό κόστος γύρω στα 2.000 ευρώ.

Από την πρώτη στιγμή αρνηθήκαμε, αλλά ως θεσμικοί εκπρόσωποι – σε αντίθεση με το παρελθόν των μονοκρατοριών- φέραμε το θέμα σε έκτακτο ΔΣ στις 27 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση που ελήφθη υπογράψαμε την σύμβαση (παρουσία του κυρίου Ζήκα και του νομικού μας συμβούλου κυρίου Δημητρέλλου) με τους δικούς μας όρους πια  και από 2 Ιανουαρίου, τα φαρμακεία συνεχίζουν να χορηγούν τα αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη και παράλληλα έχουν  ξεκινήσει να χορηγούν είδη που δεν είχαμε μέχρι σήμερα και να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Αυτή ακριβώς η νέα προοπτική δεν επικεντρώνεται μόνο στο οικονομικό κέρδος(το οποίο είναι αναμφισβήτητο) αλλά εξασφαλίζει την επιστημονική οντότητα του φαρμακοποιού καθώς συνδέει το λειτούργημα με την παροχή μιας ακόμη υπηρεσίας που στα περισσότερα κράτη της ΕΕ είναι θεσμοθετημένη.

Δυστυχώς όμως στα πλαίσια της στείρας κομματικής (και όχι συνδικαλιστικής ) αντιπολίτευσης, άρχισαν οι διαφωνίες και οι … «προβληματισμοί» για την σύμβαση. Οι διαφωνίες προέρχονται από αυτούς που δεν καταδέχτηκαν να έλθουν μεν στο Διοικητικό Συμβούλιο πριν την υπογραφή της σύμβασης, αλλά που παρευρέθηκαν στις κομματικές τους συγκεντρώσεις για να δηλώσουν την πλήρη ταύτισή τους με το κόμμα, να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια ο Πανελλήνιος βρίσκεται σε «ξένα χέρια» και να ζητήσουν εμμέσως πλην σαφώς την κομματική στήριξη για να επανέλθει ο κομματικός συνδικαλισμός  και  η «τάξη» στον σύλλογο! Είναι αυτοί οι «τρομεροί» συνδικαλιστές – όπως ακριβώς τους αποκάλεσαν πρώην υπουργοί - οι οποίοι δε δίστασαν να συναινέσουν στις κομματικές διαταγές, συμπράττοντας έτσι στην κατακρεούργηση του κλάδου, προκαλώντας ανεπούλωτες πληγές τις οποίες παλεύουμε σήμερα να επουλώσουμε και οι οποίες δεν ξεχνιούνται.

 Έφτασαν  μάλιστα στο σημείο να ζητούν την σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για να συζητηθεί η Σύμβαση, χωρίς να τολμούν οι ίδιοι να την απορρίψουν, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο της  για όσους δεν συμφωνούν με αυτή. Δηλαδή να πληρώσει ο Πανελλήνιος (εμείς οι φαρμακοποιοί) 70.000 – 80.000 ευρώ για να συζητήσουμε κάτι που έχει ήδη υπογραφεί και δίνει νέα ύλη αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων στα φαρμακεία μας και καταξίωση και αναβάθμιση του ρόλου και του κύρους μας στην κοινωνία με θετικότατες προοπτικές.

Ας σημειωθεί ότι πριν ζητήσουν την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΠΦΣ, παρόλο που γνώριζαν ότι θα απουσίαζα στις Βρυξέλλες, ζήτησαν σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο συνεκλήθει άμεσα και στο οποίο τους προτάθηκε να γίνει ενημέρωση από τους δύο συναδέλφους που γνώριζαν πολύ καλά τα θέματα αφού συμμετείχαν σε αυτά δηλαδή από τους κυρίους Σοφιανόπουλο (σύμβαση) και Ζήκα (ασφαλιστικό και προσφυγή)  και να τα απορρίψουν αν δεν ικανοποιούνταν από τις απαντήσεις και την ενημέρωση … Και όμως αρνήθηκαν κάθε συζήτηση διότι …. απουσίαζα, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι μοναδικός τους στόχος είναι η στείρα αντιπαράθεση η κωλυσιεργία και οι προεκλογικές εντυπώσεις!!!!!

Το άλλο θέμα που πρέπει να γνωρίζετε αφορά το Ασφαλιστικό. Ένα θέμα που από τις αρχές του προηγουμένου χρόνου πρώτος  ο Σύλλογος μας ξεκίνησε στις κινήσεις αντίδρασης . Μάλιστα στις 25 Απριλίου 2016 προκαλέσαμε στα γραφεία μας σύσκεψη όλων των υγειονομικών φορέων . Μετά την συζήτηση συμφωνήσαμε να μας δώσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος το σχέδιο της Προσφυγής και να γίνει κοινή κίνηση. Αυτό όμως δε έγινε ποτέ παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας.

Λογω της απουσίας στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο της 18ης Ιανουαρίου που ήμουν απών, η δεξιά αντιπολίτευση «μπλόκαρε» την προσφυγή μας κατά του ασφαλιστικού , που εμείς ως κλάδος  πρώτοι  επαναφέραμε και που σύμφωνα με τους νομικούς έπρεπε ήδη να έχει κατατεθεί, τόσο για  λόγους ουσίας όσο και για επικοινωνιακούς… Στους λόγους ουσίας ήταν και είναι το γεγονός ότι εν αντιθέσει με τους άλλους εταίρους, εμείς εκ των πραγμάτων είμαστε οι πιο ειλικρινείς φορολογούμενοι  και  αυτό αποτελεί τεράστια και άδικη επιβάρυνση για τους φαρμακοποιούς. Η  δικαιολογία για την αναβολή ήταν να ξανακαλέσουμε πάλι …. και τους άλλους κλάδους ώστε να καταθέσουμε μαζί ... την προσφυγή! Αποτέλεσμα ήταν και να έχει καθυστερήσει η πρωτοβουλία μας και οι άλλοι κλάδοι να έχουν προσφύγει …. χωρίς να μας ενημερώσουν!!!

Επομένως ας γνωρίζει ο κλάδος πως η όποια καθυστέρηση δεν οφείλεται στο προεδρείο αλλά στις κομματικές – και όχι συνδικαλιστικές σκοπιμότητες .

Συνάδελφοι

Το σημερινό προεδρείο θα συνεχίσει το έργο του έστω και αν κάποιοι έχουν αντίθετη άποψη … εκ του μακρόθεν.  Εξάλλου το σώμα των Φαρμακοποιών έδειξε την επιλογή του  το 2014 και θα έχει την ευχέρεια να αποφασίσει ξανά σε μερικούς μήνες. Είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη τακτική, ενόψει των εκλογών που έρχονται, για παλαιοκομματικά και ξεπερασμένα τερτίπια, την ώρα ακριβώς που παλεύουμε στην Ευρώπη για το «ιδιοκτησιακό», να εφευρίσκονται από τους ίδιους πάντα «κομματικούς συνδικαλιστές» τρικλοποδιές και ψευδεπίγραφα διλλήματα …

Και τώρα που φεύγουμε για να παλέψουμε όσο μπορούμε στην επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την κατάργηση του ιδιοκτησιακού, δεν μπορώ να μην θυμηθώ τον χλευασμό του αγώνα μας από τους  ίδιους συναδέλφους, όταν είχαμε προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι λοιδωρούσαν και απαξίωναν την προσπάθειά μας…

Δυστυχώς δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ….

… εμείς μέχρι τις εκλογές θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να αγωνιζόμαστε για τα Φαρμακεία μας και όχι για την επόμενη κυβέρνηση…