Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Αικ. Παπανάτσιου - Επαγγελματίες που θα έχουν υποχρεωτικά pos - Περιουσιολόγιο σε αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ

Για όλα τα θέματα μίλησε η υφυπουργός κα Παπανάτσιου στην εκπομπή "Αίθουσα σύνταξης" στην ΕΡΤ.

Για τα μηχανήματα POS η Κα Παπανάτσιου ανέφερε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε την απόφαση με την οποία θα ορίζονται οι ομάδες επαγγελματιών που πρέπει να έχουν υποχρεωτικά μηχάνημα υποδοχής ηλεκτρονικών καρτών πληρωμών.

Στο πρώτο εξάμηνο θα είναι υποχρεωτικά τα μηχανήματα POS για....


.... ορισμένες ομάδες επιχειρηματιών υψηλού κινδύνου, όπως πχ. καταστήματα εστίασης, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κάποια ελεύθερα επαγγέλματα, κ.λπ. Μετά μέχρι τέλος του έτους θα προστεθεί μια άλλη ομάδα και η επόμενη ομάδα θα προστεθεί μέχρι τέλους του 2018

Θα υπάρχουν και επαγγελματίες οι οποίοι θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση λόγω αναντιστοιχίας κέρδους με προμήθεια τράπεζας. όπως πχ. τα περίπτερα, μικρά καταστήματα τροφίμων, ψιλικατζίδικα, μικρά μπακάλικα κ.λπ.

Για το περιουσιολόγιο ανέφερε ότι θα ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στο 2017. Πρόσθεσε ότι το περιουσιολόγιο θα είναι ένα εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει την φοροδιαφυγή αλλά και ένα εργαλείο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. Πρόθεσή δική μας είναι η φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, δεν είναι ούτε κάποιος που έχει πέντε δέκα χιλιάδες ευρώ, που τις χρειάζεται για τις άμεσες ανάγκες της οικογένειά του, κάποιος έλληνας μεσαίας τάξης, (γιατί στην μικρή δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα), ούτε κάποιος που έχει δέκα λίρες από τα βαφτίσια του παιδιού του.

Αυτή την στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι να πούμε περισσότερες λεπτομέρειες, απλά δεν μπορεί κάποιος που έχει επενδύσει σε ένα κομμάτι μόνο πχ στην κατοικία να φορολογείται, ενώ μπορεί να έχει επενδύσει και σε άλλα....
Ο ΕΝΦΙΑ με το περιουσιολόγιο δεν θα συνυπάρξει.

Για τις δηλώσεις εισοδήματος η υφυπουργός εκτίμησε ότι στον Απρίλη θα πρέπει να ξεκινήσουν, αφού υπάρξει και η απαραίτητη συνεννόηση με την ΑΑΔΕ.



Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/33156