Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Ελάχιστοι γιατροί έχουν προμηθευτεί POS, στα φαρμακεία πληρώνουν με κάρτα

- Πληρωμές με POS στα φαρμακεία - Μετρητά στους γιατρούς
- Ελάχιστοι γιατροί έχουν προμηθευτεί POS - Στο 40% οι πληρωμές με «πλαστικό χρήμα» στα φαρμακεία 
- Ακόμα και τα Depon των 70 λεπτών ψωνίζουν με κάρτα από τα φαρμακεία.

Μετά τα capital control το «πλαστικό χρήμα» έχει μπει και στον περισσότερο δύσκολο χώρο των υγειονομικών παροχών. Πιο διαδεδομένες είναι οι...


.... πληρωμές με κάρτες σε φαρμακεία και ιδιωτικές κλινικές, με τα σχετικά ποσοστά να κυμαίνονται μεταξύ 20% και 40%, ενώ στον αντίποδα είναι τα ιδιωτικά ιατρεία, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν καν προμηθευθεί POS. Την κάρτα χρησιμοποιούν κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας για μικρά ποσά, ενώ όσον αφορά τα μεγάλα, κυρίως σε κλινικές, δεν υπάρχει διάκριση ηλικίας. Λιγότερο πρόθυμοι να προμηθευθούν μηχανήματα POS είναι οι γιατροί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μόνο το 40% των ιδιωτών γιατρών έχει προμηθευθεί POS, ενώ σε ορισμένες ειδικότητες το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μικρότερο.

Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Αγορά depon με πιστωτική κάρτα; Οσο παράδοξο κι αν ακούγεται σε μια κοινωνία που έως πρόσφατα προτιμούσε να πληρώνει τοις μετρητοίς, το «πλαστικό χρήμα» τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά τα capital controls, έχει μπει για τα καλό στην καθημερινότητα μας. Στον χώρο των υγειονομικών παροχών, πιο διαδεδομένες είναι οι πληρωμές με κάρτες σε φαρμακεία και ιδιωτικές κλινικές με τα σχετικό ποσοστά να φτάνουν ή ακόμα και να ξεπερνούν το 40%, ενώ στον αντίποδα είναι τα ιδιωτικά ιατρεία, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν καν προμηθευτεί POS.

«Τουλάχιστον το 20% των πληρωμών στο φαρμακείο μου γίνεται με κάρτα», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνστ. Λουράντος. Ο ίδιος έχει φαρμακείο στη Νέα Σμύρνη και στην ερώτηση για ποια ποσά οι πελάτες του χρησιμοποιούν κάρτες, απαντά, «μπορεί και για ένα ευρώ ή για την αγορά ενός depon που κοστίζει 75 λεπτά, χρησιμοποιούν την κάρτα. Κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας. Οι ηλικιωμένοι προτιμούν να πληρώνουν τοις μετρητοίς, αφού συνήθως πληρώνουν με την είσπραξη της σύνταξης». Παρόμοια εικόνα και σε φαρμακείο της Θεσσαλονίκης, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, το 30%-40% των αγορών γίνεται με κάρτα.

«Για αγορές της τάξεως των 5-6 ευρώ χρησιμοποιούν κάρτα κυρίως οι νεαροί πελάτες. Για πιο μεγάλες αγορές -της τάξεως των 20 ευρώ και άνω- η ηλικία δεν παίζει ρόλο», επισήμανε στην«Κ» ο ιδιοκτήτης του.

Εξίσου διαδεδομένες είναι οι ηλεκτρονικές πληρωμές στις ιδιωτικές κλινικές, όπου άλλωστε τα ποσά είναι μεγάλα. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών -εκπροσωπεί μικρές και μεσαίες κλινικές- Γρηγόρης Σαραφιανός, το 40% επί των πληρωμών γίνεται με POS και περίπου ένα 20% με τραπεζική κατάθεση. «Και αυτό το ποσοστό συνεχώς αυξάνεται. Εάν με ρωτούσατε πριν από 2-3 μήνες, θα ήταν πολύ μικρότερο, ενώ πριν από την κρίση και κυρίως πριν από τα capital control, το ποσοστό ήταν μόλις 10%».

Λιγότερο πρόθυμοι στο να προμηθευτούν μηχανήματα POS είναι οι γιατροί. Οπως είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, εκτιμάται ότι περίπου το 40% των ιδιωτών γιατρών έχει προμηθευτεί POS, ωστόσο υπάρχει η τάση να πάρουν όλοι.

Ο ΙΣΑ έχει κάνει μία «έρευνα αγοράς» για το ποιες τράπεζες έχουν τις οικονομικότερες προσφορές και έχει ενημερώσει σχετικά τα μέλη του. Ο ίδιος σημειώνει ότι, αν και χαμηλό, υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες να πληρώσουν με κάρτα. Σε κάθε περίπτωση αυτό έχει να κάνει με την ειδικότητα του γιατρού.

Στους παιδιάτρους η ζήτηση είναι χαμηλή. «Με τους γονείς των παιδιών που παρακολουθούμε, έχουμε μία συνεργασία ετών.

Μπορεί να μας πουν ότι δεν έχουν εκείνη τη στιγμή χρήματα και εμείς τους διευκολύνουμε», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Γιώργος Νταλούκας, που δηλώνει αντίθετος στην υποχρεωτική χρήση κάρτας στις ιατρικές επισκέψεις. Ο ίδιος δεν έχει προμηθευτεί POS. «Αλλωστε δεν το ζητάει ιδιαίτερα ο κόσμος», σημειώνει.

Αντίθετη εμπειρία περιγράφει στην «Κ» η ενδοδοντολόγος Δήμητρα Ματσούκα, η οποία δέχεται ηλεκτρονικές πληρωμές στο οδοντιατρείο της στους Αμπελοκήπους εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία. Οπως σημειώνει, τουλάχιστον δύο στους δέκα «ασθενείς» της πληρώνουν με κάρτα. «Συχνά ρωτάνε από πριν εάν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Πολλοί το βλέπουν στο ιατρείο. Τους κάνει θετική εντύπωση γιατί τους διευκολύνει στις πληρωμές», σημειώνει και εξηγεί: «Στη δική μου ειδικότητα συχνά η θεραπεία ολοκληρώνεται σε μία επίσκεψη. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς δεν είναι προετοιμασμένοι να πληρώσουν εκείνη τη στιγμή».

Μηχανήματα POS διαθέτουν όλα τα διαγνωστικά κέντρα και η χρήση τους φαίνεται ότι αυξάνεται διαρκώς. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων, Γιώργος Βουγιούκας, διαθέτει δύο κέντρα σε Αθήνα και Πειραιά. Οπως αναφέρει, το ποσοστό των πληρωμών που γίνεται με κάρτες φτάνει το 11%-12%, που μπορεί να μην είναι μεγάλο, αλλά η τάση είναι ανοδική.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 20/01/2017