Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Στα θρανία 100 φαρμακοποιοί, προκειμένου να επιμορφωθούν για την καρδιακή ανεπάρκεια

Στα θρανία κάθονται 100 φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους για την καρδιακή ανεπάρκεια, ώστε να μπορούν να παρέχουν τις σωστές πληροφορίες και να εξυπηρετούν καλύτερα τους ασθενείς που πηγαίνουν στα φαρμακεία τους. Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο του 2ου κύκλου μεταπτυχιακών μαθημάτων, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 24 Απριλίου.

Μετά την επιτυχία του περσινού κύκλου μεταπτυχιακών μαθημάτων με θέμα τις παθήσεις του αναπνευστικού,


.....ο ΦΣΘ διοργανώνει φέτος νέο κύκλο με θέμα την καρδιακή ανεπάρκεια. Κάθε κύκλος μεταπτυχιακών μαθημάτων περιλαμβάνει πέντε τρίωρα μαθήματα με ενιαίο θεματικό αντικείμενο. Στόχος των σεμιναρίων είναι ο φαρμακοποιός να αποκτήσει ολοκληρωμένη και όσο το δυνατόν πλήρη γνώση ενός συστήματος του οργανισμού κάθε φορά, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και των θεραπευτικών – φαρμακευτικών προσεγγίσεων.

«Το 2016 ξεκινήσαμε πιλοτικά την προσπάθεια επιμόρφωσης και επιστημονικής αναβάθμισης των μελών μας, ενώ φέτος έχουμε πιο οργανωμένο κύκλο μεταπτυχιακών μαθημάτων με ενιαίο θεματικό αντικείμενο. Πρόκειται για πέντε τρίωρα μαθήματα με θέμα την καρδιακή ανεπάρκεια, τα οποία θα παρακολουθήσουν 100 φαρμακοποιοί, οι οποίοι θα αποκτήσουν πολύ περισσότερες γνώσεις από όσες είχαν. Συνεπώς όταν ολοκληρωθούν τα μαθήματα θα είναι σε θέση να μιλήσουν πολύ πιο τεκμηριωμένα για το θέμα αυτό. Με τον τρόπο αυτό επικαιροποιούμε τις γνώσεις κι ανεβάζουμε το επιστημονικό επίπεδο των φαρμακοποιών, ώστε να δείξουμε στην κοινωνία ότι πηγαίνοντας στο φαρμακείο θα πάρει σωστή πληροφορία. Αντιθέτως, πηγαίνοντας σε κάποιο σούπερ μάρκετ, το πιθανότερο είναι ότι θα εναποθέσει την υγεία του στη θεά τύχη» δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Γενικός συντονιστής του φετινού εκπαιδευτικού προγράμματος είναι ο Ιωάννης Ζαρίφης, καρδιολόγος, συντονιστής διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Τα θέματα των μαθημάτων είναι: «Ανατομία και φυσιολογία του καρδιαγγειακού συστήματος», «Αίτια και προδιαθεσικοί παράγοντες καρδιακής ανεπάρκειας (Επιδημιολογία και συννοσηρότητες)», «Παθοφυσιολογία και διαγνωστικά κριτήρια καρδιακής ανεπάρκειας (σημεία και συμπτώματα)», «Φαρμακευτική και μη αντιμετώπιση καρδιακής ανεπάρκειας μέχρι και σήμερα (φάρμακα)» και «Νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας (φαρμακευτική αγωγή, συσκευές – guidelines)».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ