Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε παράνομα φάρμακα σε Θεσσαλονίκη και Πέλλα

Κύκλωμα που διακινούσε παράνομα ψευδεπίγραφα φάρμακα, σε περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης και Πέλλα, εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία.   

Ειδικότερα, συνελήφθησαν πέντε άνδρες, ηλικίας από 31 έως 55 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση– αδικήματα της νοθείας τροφίμων, της κυκλοφορίας φαρμάκων που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση και παράβαση του νόμου για τις εξαρτησιογόνες ουσίες.   
Η αστυνομία διερευνούσε υπόθεση για εγκληματικό δίκτυο, που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση φαρμάκων, των οποίων η χρήση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην υγεία ή κίνδυνο στην ανθρώπινη ζωή. Για την εξάρθρωση του δικτύου οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με εκπροσώπους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης και Πέλλας, όπου και συνελήφθησαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. 


Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους και οχήματα των συλληφθέντων, καθώς επίσης και σε εγκαταστάσεις δύο φαρμακαποθηκών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 

  • 2.216 συσκευασίες φαρμάκων, αξίας 74.000 ευρώ, 
  • συναλλαγματικές, αξίας 630.000 ευρώ, 
  • το χρηματικό ποσό των 6.100 ευρώ, 
  • 2 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, 
  • ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 
  • κινητά τηλέφωνα,
  • σφραγίδες, τραπεζικά βιβλιάρια, επιταγές και λοιπά έγγραφα.   


Σημειώνεται ότι μέρος των συσκευασιών φαρμάκων δεν έφεραν την προβλεπόμενη ταινία γνησιότητας, ενώ το σύνολό τους δεν συνοδευόταν από τα απαραίτητα παραστατικά προκειμένου να εξακριβωθεί η προέλευση τους. Μάλιστα, μεταξύ των κατασχεθέντων, περιέχονται και φαρμακευτικές ουσίες που υπάγονται στο νόμο για τις εξαρτησιογόνες ουσίες.   Από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων επιβλήθηκαν στα μέλη της οργάνωσης οι προβλεπόμενες από το νόμο διοικητικές κυρώσεις. Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Πηγή: www.lifo.gr