Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Δελτίο τύπου ΕΟΠΥΥ μετά το σάλο για το «προσδόκιμο επιβίωσης καρκινοπαθών»

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ
Μαρούσι 8/02/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναφορικά με τη διαδικασία έγκρισης χορήγησης ογκολογικού φαρμάκου, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διευκρινίζει:

• Στις ιατρικές συνταγές για τη χορήγηση αντικαρκινικών φαρμάκων ή άλλων φαρμάκων, δεν αναφέρεται το προσδόκιμο επιβίωσης.

• Για ορισμένα ογκολογικά φάρμακα απαιτείται...




.... προέγκριση από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή. Για την επιτάχυνση της διαδικασίας έχουν σχεδιαστεί πρότυπα των γνωματεύσεων που συμπληρώνει ο θεράπων ιατρός.

• Από το σύνολο των φαρμάκων που προεγκρίνονται από τις Ειδικές Επιτροπές, στο συγκεκριμένο μόνο ραδιενεργό φάρμακο αναγράφεται μεταξύ άλλων το προσδόκιμο επιβίωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μελέτη έγκρισης του φαρμάκου - όπως αυτή περιγράφεται στη δημόσια αναφορά αξιολόγησής του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου - περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κριτηρίων και τη φυσική κατάσταση του ασθενούς / προσδόκιμο επιβίωσης.

• Ο Οργανισμός ουδέποτε χρησιμοποίησε την παράμετρο «Προσδόκιμο Επιβίωσης» ως κριτήριο παροχής ενός αναγκαίου φαρμάκου. Αντίθετα η συγκεκριμένη πληροφορία χρησιμοποιέται στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης των θεραπειών.

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διατηρώντας τις ασφαλιστικές δικλείδες για την ορθή χορήγηση του φαρμάκου (όπως ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου και την ιατρική κοινότητα), προχωρά σε αναθεώρηση των εντύπων γνωμάτευσης.

Ο Οργανισμός λειτουργεί καθημερινά έχοντας ως αδιαπραγμάτευτο στόχο, την ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ κάθε ΠΟΛΙΤΗ, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας μας.