Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Πώς θα μπει μηδενική συμμετοχή σε όσους απώλεσαν το ΕΚΑΣ

Μεγάλο μπέρδεμα αντιμετωπίζουμε στα φαρμακεία μας με τη μηδενική συμμετοχή όσων απώλεσαν το ΕΚΑΣ αν και αυτή η ρύθμιση ισχύει καιρό τώρα! Ο ΕΟΠΥΥ δημοσίευσε νέο έγγραφο με διευκρινίσεις για το θέμα και καλό είναι να ενημερώνουμε σωστά τους ασφαλισμένους αφού τις περισσότερες φορές με το που έρχονται στον πάγκο μας με τη συνταγή τους είναι ήδη αργά να κάνουμε κάτι για το θέμα.
 
Δείτε αναλυτικά:


 
Το έγγραφο του ΕΟΠΥΥ αναφέρει:
 
«... Σχετικά με την απαλλαγή, όσων απώλεσαν την παροχή ΕΚΑΣ, (των ίδιων και των προστατευόμενων μελών της οικογένειας τους), πλήρως από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, σας γνωρίζουμε ότι αν κάποιος συνταξιούχος είναι δικαιούχος μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα λόγω απώλειας του ΕΚΑΣ πιστοποιείται:
 

1.με την προσκόμιση στον γιατρό των παραστατικών που ορίστηκαν και χορηγούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία (δείτε τα δικαιολογητικά ΕΔΩ )και

2. στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, για όσους ασθενείς έχουν απολέσει το ΕΚΑΣ, εμφανίζεται σχετικό μήνυμα στον ιατρό κατά την αναζήτηση του ΑΜΚΑ (το υπ’αριθμ.πρωτ. 106/5-1-2017 έγγραφο της ΗΔΙΚΑ).

 Το μήνυμα αναφέρει τα εξής:
 
«Σύμφωνα με τα στοιχεία των ασφαλιστικών φορέων, ο συγκεκριμένος ασθενής έχει απωλέσει το ΕΚΑΣ και δικαιούται μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, τόσο αυτός όσο και
τα προστατευόμενα μέλη του. Στην καταχώρηση Συνταγής επιλέξτε ΕΚΑΣ και συμμετοχή 0%»

 
Η πληροφορία αυτή προέρχεται από αρχεία που απέστειλαν οι ασφαλιστικοί φορείς, με συνταξιούχους που με βάση το άρθρο 92 του ν.4387/2016 παύουν να είναι δικαιούχοι ΕΚΑΣ και οι οποίοι σύμφωνα με το άρθρο 31 του .4411/2016, λαμβάνουν τα φάρμακα με μηδενική συμμετοχή.
 

Επισημαίνεται ότι στα αρχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται τα προστατευόμενα μέλη των συνταξιούχων...»
 
Με λίγα λόγια, ποιά είναι η δική μας καθοδήγηση στους ασφαλισμένους:

  • απώλεια ΕΚΑΣ = μηδενική συμμετοχή για τους ασφαλισμένους και για τα προστατευόμενα μέλη τους. Φυσικά πληρώνουν διαφορές τιμών
  • η απώλεια ΕΚΑΣ αποδεικνύεται στον συνταγογράφο ιατρό από τον ασφαλισμένο με τα δικαιολογητικά που έχει προμηθευτεί από το Ταμείο του και περιγράφονται στο 1). Ο ιατρός επίσης το πιστοποιεί από την επισήμανση της ΗΔΙΚΑ και πρέπει να επιλέξει κατά τη συνταγογράφηση «ΕΚΑΣ-0%»
Ενημερώνουμε σωστά τους ασθενείς