Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Κοπή πίτας ΦΣ Έβρου: «Τα φαρμακεία μπορούν να ενισχυθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια»

Όσα ειπώθηκαν στην κοπή πίτας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου, παρουσία του προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου, Κώστα Λουράντου

Τις προσπάθειες των φαρμακοποιών ώστε να πείσουν την κυβέρνηση για την από κοινού διεκδίκηση κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ), παρουσίασε στους συναδέλφους του ο ταμίας του πανελληνίου φαρμακευτικού συλλόγου και ιδιοκτήτης φαρμακείου στην Κομοτηνή Ηλίας Χαλιγιάννης.
Η παρουσίαση του έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου, η οποία είχε και ενημερωτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με όσα είπε ο κος Χαλιγιάννης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος είναι σε επαφή με την κυβέρνηση, την οποία προσπαθεί να πείσει να υιοθετήσει τις προτάσεις του για διεκδίκηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ με απώτερο στόχο φυσικά την αναβάθμιση του Φαρμακείου, αλλά και της παρεχόμενης φαρμακευτικής περίθαλψης.

Εφόσον τελικά γίνουν διεκδικήσεις και ληφθούν χρήματα, αυτά θα....


... μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ψηφιακή αναβάθμιση των φαρμακείων, την επιμόρφωση του προσωπικού, αλλά και την ενημέρωση του κοινού γύρω από θέματα που άπτονται της φαρμακευτικής περίθαλψης μέσα από σχετικές καμπάνιες.

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ»

Στην εκδήλωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου, Κώστας Λουράντος. Μεταξύ άλλων ο κος Λουράντος έστρεψε τα βέλη του κατά της κυβέρνησης στηλιτεύοντας τη συνολική πολιτική που ασκεί στον τομέα της Υγείας και υποστηρίζοντας ότι αυτή δεν έχει να κάνει με τη δημοσιονομική επιτροπεία, αλλά με «εγχώριες» επιλογές.


Ο κος Λουράντος μετέφερε την προσωπική του εμπειρία, όταν επισκεπτόμενος το Ευρωκοινοβούλιο είχε συνάντηση με εκπρόσωπο της Κομισιόν, αλλά και με την πρόεδρο σχετικής Επιτροπής για να μάθει τελικά ότι όλα όσα γίνονται στην Υγεία στην Ελλάδα δεν αποτελούν ευρωπαϊκές επιταγές, αλλά κυβερνητικές πρωτοβουλίες.


Σημείωσε ακόμα ο κος Λουράντος ότι «η ελληνική κυβέρνηση εξαρτάται από κεφάλαια του εσωτερικού και μεγάλες οικονομικές δυνάμεις και υπακούοντας στα κελεύσματα αυτών πηγαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμοθετεί ως δήθεν μνημόνια».


Πάντως υπάρχουν και «καλές ειδήσεις» που αφορούν τον κλάδο των φαρμακοποιών και κατά συνέπεια των ασθενών, όπως η νέα σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ των φαρμακοποιών και το ΕΟΠΥΥ σχετικά με την προμήθεια ιατροφαρμακευτικών προϊόντων (γάζες, επιθέματα κατάκλισης, κολοστομίες κλπ) η οποία θα γίνεται πλέον μόνο μέσω των φαρμακείων. Ο συγκεκριμένος τομέας ήταν μια ανοιχτή πληγή στον τομέα της φαρμακευτικής περίθαλψης, αφού συντηρούσε ένα άτυπο «παρεμπόριο» από τη μια και από την άλλη επιβάρυνε σημαντικά τους ασθενείς οι οποίοι έπρεπε να προπληρώσουν τον εξοπλισμό και εν συνεχεία να πάρουν τα χρήματα τους πίσω από το ταμείο ασφάλισης κάνοντας τη σχετική «δαπάνη». Οι φαρμακοποιοί θα πληρώνονται απΌ τον ΕΟΠΥΥ σε 90 ημέρες και οι ασθενείς θα λαμβάνουν τον εξοπλισμό από το φαρμακείο πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή, όπου αυτή είναι απαραίτητη.


Στο φόντο όλων των εξελίξεων, τέλος, παραμένει το νέο ασφαλιστικό - φορολογικό σύστημα, το οποίο δεν αφήνει ανεπηρέαστο το φαρμακείο, με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου Τάσο Τερζή, να δηλώνει ότι ο κίνδυνος του λουκέτου δεν είναι ανύπαρκτος και να κρατά μία επιφύλαξη για το «πόσοι συνάδελφοι του θα καταφέρουν να βγάλουν και το 2017».