Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

ΓΕΔΙΦΑ το υπουργείο, ΜΗΣΥΦΑ οι δανειστές...


Επικαιροποίηση των εδώ και καιρό συμφωνηθέντων περιλαμβάνει το μενού της διαπραγμάτευσης μεταξύ κλιμακίων του υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των θεσμών στη συνάντηση που θα γίνει σήμερα. Φαρμακευτική πολιτική, θεραπευτικά πρωτόκολλα, γενόσημα, clawback και rebate θα τεθούν επί τάπητος για άλλη μία φορά, ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η τύχη των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, για τα οποία υπήρχε δέσμευση για απελευθέρωσή τους από την 1η Ιανουαρίου, πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει.


Τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα αποτελούν ένα σημαντικό στοίχημα για εκείνους που τα εμπορεύονται, καθώς η πώλησή τους φέρνει ζεστό χρήμα, αφού ο καταναλωτής τα αγοράζει από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή.

Πρόκειται για εκατοντάδες σκευάσματα τα οποία έως σήμερα παίρνουν τιμή από τον ΕΟΦ, όμως, και με πρόσχημα την περαιτέρω μείωση των τιμών σε αυτά, τα κλιμάκια των θεσμών έχουν ζητήσει την απελευθέρωσή τους.
Αντιπρόταση

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας αντιπροτείνει την απελευθέρωση των ΓΕΔΙΦΑ - Γενικής Διάθεσης Φάρμακα-, τα οποία αποτελούν υποκατηγορία των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και ο καταναλωτής θα μπορεί να τα βρει ακόμα και σε σουπερμάρκετ.

Πριν από μήνες συγκροτήθηκε ειδική επιστημονική επιτροπή από τον ΕΟΦ -με τη συμμετοχή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου- η οποία πραγματοποίησε σειρά συνεδριάσεων με σκοπό την εισαγωγή αυστηρών κριτηρίων για την κατάρτιση του σχετικού υποκαταλόγου, ώστε να διασφαλιστεί η προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Η σημερινή εικόνα βέβαια απέχει μακράν απ' αυτήν που είχαν στο μυαλό τους οι θεσμοί. Οι περισσότερες εταιρείες δεν φαίνεται να αρκούνται στη λίστα των ΓΕΔΙΦΑ και γι' αυτό εξάλλου δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητά τους στα σουπερμάρκετ.

Το γεγονός επίσης ότι οι συσκευασίες των εν λόγω σκευασμάτων που θα πωλούνται στα σουπερμάρκετ πρέπει να έχουν συγκεκριμένη περιεκτικότητα -πράγμα που σημαίνει αλλαγή στη συσκευασία- σημαίνει ότι πρόκειται για κάτι χρονοβόρο και με αυξημένο κόστος.

Οπως φαίνεται, όλοι περιμένουν το τέλος της διαπραγμάτευσης για να διαπιστωθεί ποια θα είναι τελικά η μοίρα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και κατ' επέκταση και των ΓΕΔΙΦΑ.

Συντάκτης:
Δημήτρης Τερζής
Πηγή: efsyn.gr