Θέμα ημερών είναι η κατάθεση νομοσχεδίου, με το οποίο αλλάζει προς το δυσμενέστερο το καθεστώς τιμολόγησης των νέων φαρμάκων και των επιστροφών (clawback) στο σύνολο των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά.
Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης νομοσχεδίου, το οποίο – εκτός απροόπτου – θα ενταχθεί σε πολυνομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αξιολόγησης.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το κείμενο είναι σχεδόν έτοιμο και πως – δεν αποκλείεται – να δημοσιοποιηθεί ακόμη και τη Μεγάλη Εβδομάδα, ανάλογα με την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Την περασμένη εβδομάδα, υπήρξε έντονη φημολογία πως η θεσμική παρέμβαση θα γινόταν με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς κρίθηκε πως έπρεπε να περιληφθεί στο “πακέτο” των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων.
Ενημέρωση για τις προωθούμενες αλλαγές έχει γίνει και στα τεχνικά κλιμάκια των “θεσμών”. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές είναι οι εξής:
- Για κάθε καινοτόμο σκεύασμα που θα κυκλοφορεί στην αγορά, θα επιβάλλεται κόστος εισόδου 25%, μέχρι να ισχύσει και στην Ελλάδα μηχανισμός αξιολόγησης καινοτομίας Υγείας (ΗΤΑ).
- Θεσμοθετούνται “κλειστοί” προϋπολογισμοί για μία σειρά από θεραπευτικές κατηγορίες, ώστε να μην μπορεί να ξεπεράσει η δαπάνη το προϋπολογισθέν κόστος.
- Προωθείται ενοποιημένο καθεστώς υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebates) έως και 30%, με βάση ειδικό αλγόριθμο που έχει διαμορφώσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.
Παρότι η χώρα μας έχει μνημονιακή υποχρέωση να μειώσει τις επιστροφές λόγω υπερβάσεων στον προϋπολογισμό (clawback) κατά 30% έως το τέλος του έτους, δεν είναι πιθανή η προοπτική να γίνει κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση.
Αντίλογος
Τα παραπάνω μέτρα προκαλούν έντονες αντιδράσεις στην αγορά φαρμάκου. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών κάνουν λόγο για καταστροφική παρέμβαση, η οποία θα έχει επίπτωση στις εταιρείες και κυρίως στους ασθενείς.
Οι αιτιάσεις τους συνίστανται στα εξής:
- Η αύξηση του κόστους εισαγωγής καινοτόμων φαρμάκων θα μειώσει περαιτέρω τις τιμές τους στην Ελλάδα, καθώς θα υποχωρήσουν κάτω από το 60% από τις τρεις χαμηλότερες τιμές.
- Οι “κλειστοί” προϋπολογισμοί στις θεραπευτικές κατηγορίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν, εξαιτίας της έλλειψης των απαραίτητων υποδομών.
- Η μείωση του clawback κατά 30% μπορεί να επιτευχθεί με τη λειτουργία αξιόπιστου μηχανισμού αξιολόγησης καινοτομίας Υγείας (ΗΤΑ), δημιουργία πρωτοκόλλων, μητρώων ασθενών και συμφωνίες όγκου τιμής.
- Ένα ενοποιημένο rebate μέχρι 30% θα επιφέρει σημαντική αύξηση των ήδη υπαρχουσών εκπτώσεων σε ποσοστό πάνω από 50%.
Οι παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι τα προωθούμενα κριτήρια καθιστούν περιοριστική έως και απαγορευτική την ένταξη των νέων προϊόντων στη θετική λίστα.
Στην περίπτωση που νομοθετηθούν τα παραπάνω μέτρα – αναφέρουν – τα καινοτόμα φάρμακα θα καθυστερούν πλέον να εισέλθουν στη χώρα μας από δύο έως τέσσερα χρόνια ή και δεν θα έρχονται καθόλου.
iatronet.gr