Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Μπερσίμης: Οι συμβάσεις βοηθούν τον πολίτη & το σύστημα - Κλείνει και η Ειδική Αγωγή

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία που έχει ξεκινήσει ο ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υγείας, αναφορικά τις συμβάσεις και όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Μπερσίμης μιλώντας στο συνέδριο του Health Daily «The Future of Healthcare in Greece», ο πολίτης απαλάσσεται πλέον από την αναγκαιότητα των πολλών σημείων, οι υπηρεσίες του Οργανισμού γίνονται καλύτερες, μπορούμε να ελέγξουμε να διασφαλίσουμε και να θέσουμε ποιοτικά κριτήρια μέσα από τις συμβασιοποιήσεις.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και ακόμη, μέσα από τις συμβασιοποιήσεις, βελτιώνεται η ποιότητα των υπηρεσιών και προιόντων, θεσπίζουμε κανόνες λειτουργίας, προωθείται ο υγιής ανταγωνισμός και βελτιώνεται η διαδικασία πόρων, όπως είπε.

Εν τω μεταξύ οι συμβάσεις με όλους τους παρόχους έχουν σχεδόν κλείσει, και όπως τόνισε ο κ. Μπερσίμης στο onMed στο περιθώριο του συνεδρίου, έχουν απομείνει μόνο οι πάροχοι της Ειδικής Αγωγής που δεν έχουν ακόμη υπογράψει, για τους οποίους ωστόσο, αναμένεται το σχετικό πόρισμα από την αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Είναι δε πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί το πόρισμα εντός των προσεχών ημερών.


 
Ο κ. Μπερσίμης ανέφερε ακόμη, ότι «η ανασυγκρότηση του Oργανισμού βασίστηκε σε ένα τριετές πλάνο. Στόχος ήταν η βελτίωση των υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης του πολίτη».

Το 2016 τα οικονομικά του Οργανισμού ήταν καλύτερα από το 2015 ενώ το 2017 μέχρι σήμερα δείχνει καλύτερο από το 2016, επεσήμανε και συνέχισε: Έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τα ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ έχει υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ κατά 35%.

Εκτιμάται ότι στο τέλος του 2017 θα υπάρξει 200 εκατ. όφελος για τον Οργανισμό, ο οποίος αποζημιώνει μέχρι σήμερα 25.000 παρόχους, οι οποίοι προβλέπεται τα επόμενα χρόνια να ανέλθουν σε 35.000.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ αυτή τη στιγμή παραμένει η έλλειψη προσωπικού καθώς μόλις 1300 άνθρωποι εργάζονται στο Οργανισμό για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

Σε ερώτηση που τέθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΦΕΕ αναφορικά με τον ορίζοντα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων του 2017, ο κ. Μπερσίμης τόνισε την πρόθεση για συνέπεια απέναντι στους προμηθευτές, ενώ υπογράμμισε τη βαρύτητα που δίνει ο ΕΟΠΥΥ στον έλεγχο των δαπανών. Όπως χαρακτηριστικά είπε, έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και τεχνολογία ανάλυσης εικόνας, ενώ έχουν κληθεί σε απολογία 500 γιατροί μέχρι σήμερα.

Επίσης, έχουμε μεγάλους αριθμούς ασφαλισμένων και παρόχων και γι’ αυτό συνεχίζουμε τη διαδικασία της τελικής εκκαθάρισης.

Επαναπροσδιορίζουμε τη σχέση με τους παρόχους υγείας και μειώνουμε την προκλητή ζήτηση υγείας και προχωρούμε στη σταδιακή εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλες τις υπηρεσίες του οργανισμού. Οι νέες συμβάσεις με τους παρόχους γίνονται ηλεκτρονικά και διευκολύνεται τόσο ο πάροχος που δεν χρειάζεται να πληρώνει, όσο και ο ασφαλισμένος που δεν χρειάζεται πλέον η φυσική του παρουσία σε πολλές διαδικασίες.

«Οι υπηρεσίες του οργανισμού γίνονται καλύτερες και αντιμετωπίζουμε τις μελλοντικές προκλήσεις σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ» δήλωσε τέλος ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ από το βήμα του συνεδρίου.

πηγή: onmed