Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

1.500 φαρμακεία έδωσαν τις απαιτήσεις τους από τον ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές φαρμακαποθήκες

Φαρμακεία έχουν επιλέξει τη συγκεκριμένη οδό προκειμένου να έχουν φάρμακα στα ράφια τους.

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα
Επιχειρηματικό Ρεπορτάζ Υγείας

Πάνω από το 10% των φαρμακείων σε πανελλαδική βάση έχει κάνει εκχώρηση των απαιτήσεών του από τον ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές φαρμακαποθήκες. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπάρχει και συνέχεια σε αυτό, δηλαδή αν οι τελευταίες έχουν αποκτήσει και κάποια συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των φαρμακείων. Κάποιοι λένε ‘’ναι’’ και το προσδιορίζουν στο 20%-30% του κεφαλαίου. Γεγονός, που δύσκολα μπορεί να διαρρεύσει, καθώς κάτι τέτοιο θα άνοιγε και τους ασκούς του Αιόλου και για τις δύο πλευρές. Για τους μεν φαρμακοποιούς θα παραγκωνίζονταν από τους συναδέλφους, για τις δε φαρμακαποθήκες θα κινδύνευαν να χάσουν πελατεία-φαρμακεία.

Αυτά ισχυρίζονται παράγοντες από τον.....


...... φαρμακευτικό κλάδο εξηγώντας ότι πλέον μιλάμε για 1.500 φαρμακεία –ίσως και περισσότερα- τα οποία έχουν επιλέξει τη συγκεκριμένη οδό προκειμένου να έχουν φάρμακα στα ράφια τους.

Σήμερα, μας λέει μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το σύνολο των φαρμακείων έχει πληρωθεί και τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά το ότι από το ξέσπασμα της κρίσης έχει βελτιωθεί ο χρόνος της πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ, το κονδύλι προς τα φαρμακεία έχει μειωθεί πάνω από το μισό. Και εξηγεί ότι με την έναρξη της κρίσης, οι πληρωμές ήταν στις 120 ημέρες περίπου και το κονδύλι προς τα φαρμακεία έφθανε τα 400 εκατ. ευρώ το μήνα. Σήμερα, ο χρόνος πληρωμής έχει πέσει στις 60-70 ημέρες και το κονδύλι στα 160 εκατ. ευρώ, ενώ η τάση είναι να μειωθεί περαιτέρω. Μεσοσταθμικά, αναφέρουν πηγές της αγοράς, ο μηνιαίος τζίρος στα αστικά κέντρα έχει κατέβει στα 9.000 ευρώ, στην επαρχία κυμαίνεται στα 13.000 ευρώ, ενώ στα νησιά ανεβαίνει στα 15-16.000 ευρώ.

Άλλος παράγοντας από τον κλάδο, μας ανέφερε ότι το θέμα της εκχώρησης εντοπίζεται ως επί το πλείστον στα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι τόσο στην επαρχία ή στα νησιά. Χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι και εκεί υπαρκτό. Χαρακτηριστικά, στο νησί που ο ίδιος διατηρεί φαρμακείο, μας ανέφερε ότι μέχρι και πέρσι, από το σύνολο των 99 φαρμακείων, τα 12 είχαν εκχώρηση απαιτήσεων στις ιδιωτικές φαρμακαποθήκες. Σήμερα, το νούμερο αυτό έχει πέσει στα 6 και αυτό έγινε διότι ανέλαβε ο Σύλλογος να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση των οικονομικών τους. Ανάλογη κίνηση, όπως μάθαμε, έχουν κάνει και άλλοι Σύλλογοι ανά την επικράτεια, καθώς αποτελεί μονόδρομο για να αποφευχθούν τα χειρότερα.