Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Συμφωνία 6 χωρών για μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων! Τι είπε ο Έλληνας υπ.Υγείας

Γράφει: Μαρία Γλένη

Σε συμφωνία για τις πολιτικές φαρμάκων που θα ακολουθηθούν και ειδικά για τις μειώσεις των τιμών, προχώρησαν έξι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Ειδικότερα υπεγράφη στη Μάλτα κοινή Διακήρυξη 6 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου για διακρατική συνεργασία στον τομέα του φαρμάκου και της από κοινού διαπραγμάτευσης με τη φαρμακοβιομηχανία.

Πρόκειται για τις εξής χώρες:


....Μάλτα, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία οι οποίες θα επιχειρήσουν με διακρατική συνεργασία να συντονίσουν την καλύτερη δυνατή πρόσβαση των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, σε προσιτές τιμές για τα Συστήματα Υγείας.
«Ακριβά τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C»

Ενδεικτικά οι έξι χώρες αποφάσισαν να συνεργαστούν στη διάχυση πληροφοριών, στην αναγνώριση καλών πρακτικών, στην ανίχνευση οριζόντων ( horizon scanning) για καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες, στη διερεύνηση πιθανών μηχανισμών για διαπραγματεύσεις τιμών και στις κοινές προμήθειες.

Να σημειωθεί ότι η συνεργασία αυτή ανοιχτή στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο Έλληνας υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η φαρμακοβιομηχανία θα πρέπει να μειώσει πια το κέρδος της για το καλό των ασθενών, ενώ ανέφερε ότι τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C για παράδειγμα είναι ακριβά και προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

«Το σημερινό νομικό καθεστώς προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, οι προσπάθειες παράτασης της περιόδου προστασίας της πατέντας, η τάση «ορφανοποίησης» αρκετών φαρμάκων, είναι σε ανισορροπία με την προσβασιμότητα και την προσιτή τιμή των φαρμάκων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα νέα αποτελεσματικά φάρμακα για την χρόνια ηπατίτιδα C, τα οποία αντί να δημιουργούν «ευφορία» στην επιστημονική κοινότητα και στις κυβερνήσεις, προκαλούν «πονοκέφαλο» επειδή έχουν απαγορευτική τιμή για να καλυφθούν όλοι οι ασθενείς που έχουν θεραπευτική ένδειξη».

Κατά τον υπουργό Υγείας ο πολιτικός στόχος για πρόσβαση όλων των ασθενών στα νέα φάρμακα σε καλύτερες τιμές μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με μια συνολική δέσμη αλλαγών στην πολιτική φαρμάκου. 

Διαβάστε ΕΔΩ τα νέα μέτρα για τα φάρμακα που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές:»Ιδού τα νέα μέτρα για τα φάρμακα μετά τη συμφωνία με την τρόικα! Τι προβλέπεται για γιατρούς- φαρμακοποιούς»

Μεταξύ των νέων πολιτικών είναι:

1. Αξιολόγηση φαρμακευτικής καινοτομίας ( αυτές τις μέρες ψηφίζεται νόμος που ενσωματώνει για 1η φορά κριτήρια ΗΤΑ στη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων ).

2. Αναβάθμιση και υποχρεωτικότητα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

3. Αποτελεσματικός μηχανισμός διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών αποζημίωσης για τα νέα ακριβά φάρμακα ( επίσης για 1η φορά θωρακίζεται θεσμικά η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ).

4. Δημοσιοποίηση των σχέσεων φαρμακευτικών εταιρειών με γιατρούς και Επιστημονικές Εταιρείες – διαφάνεια και έλεγχος των ιατρικών συνεδρίων.

Κατά τον Ανδρέα Ξανθό η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να μειώσει τα κέρδη της καθώς όπως τόνισε: «Οι πολιτικές αποφάσεις δεν μπορούν να ικανοποιούν όλους. Η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να καταλάβει ότι ο δρόμος του περιορισμού των κερδών της και της διαπραγμάτευσης κοινωνικά αποδεκτών τιμών αποζημίωσης σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο, είναι δρόμος χωρίς επιστροφή».