Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Αλλαγές φαρμάκων σε ΜΗΣΗΦΑ-προπομπός πλήρους απελευθέρωσης;



Όπως ήταν αναμενόμενο μετά την απελευθέρωση τιμών στα ΜΗΣΗΦΑ εντοπίστηκαν τα πρώτα φάρμακα που ζήτησαν να αλλάξουν κατηγορία και από «συνταγογραφούμενα» (Rx) να είναι πλέον ΜΗΣΗΦΑ, αλλά και το αντίθετο! Προφανώς οι συνεχείς μειώσεις τιμών που επιβάλει η Πολιτεία μέσω της διατίμησης θα ωθήσουν πολλές εταιρίες να αναζητήσουν μια παρόμοια αλλαγή αφενός για να μην υπόκεινται στις συνεχείς μειώσεις και αφετέρου ίσως και να αναζητήσουν μια αύξηση της τιμής τους!
 
 Οι Φαρμακοποιοί έχουν επανειλλημένως προειδοποιήσει γι' αυτά, αλλά τα αποτελέσματα της «απελευθέρωσης» τελικά θα τα ζήσει ο πολίτης για να καταλάβει από πρώτο χέρι τί σημαίνουν και ποιός τον ενημερώνει σωστά! Εμείς θα προσθέσουμε δίπλα στα φάρμακα αυτά τις τωρινές τιμές τους, ώστε να δούμε τί θα γίνει στο άμεσο μέλλον!

Δείτε ποιά φάρμακα είναι αυτά, όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος του ΦΣ Ρεθύμνης Κ. Βαρδιάμπασης και επιβεβαιώσαμε μέσα από το σάιτ του ΕΟΦ:
 
 
«Αλλαγές στις άδειες κυκλοφορίας φαρμάκων ως προς τον τρόπο διάθεσης- Συγκυρία ή στοχευμένη δράση ; »


Από την ιστοσελίδα του ΕΟΦ (πεδίο : ενημέρωση αδειών κυκλοφορίας) παρατηρούμε προσφάτως (11/5/17)  τις εξής αλλαγές στα παρακάτω σκευάσματα :


KESTINE F.C.TABL 30tbl X20MG (ΛΤ: 17,10€):ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟ "ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ" ΣΕ "ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ"


TRAVOCORT CREAM (1+0,1)% 30G (ΛΤ: 6,12€): ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟ "ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ" ΣΕ « ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ»


PEVISON CREAM (0,1+1)% 15G (ΛΤ: 1,76)  : ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟ "ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ" ΣΕ « ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ»


KENACOMB CR.EXT.US 0.1%+0.25%+100000U/G TUBX25G (ΛΤ: 4,52€) : ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟ "ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ" ΣΕ « ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ»


DAKTODOR CR.EXT.US (2+1)% 15G (ΛΤ: 2,03€) : ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟ "ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ" ΣΕ " ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ"  & ΠΧΠ ΚΑΙ ΦΟΧ




Παρατηρούμε, δηλαδή την εξής τάση :
 

Ø  Ένα αντι-ισταμινικό σκεύασμα για την αλλεργική ρινίτιδα από συνταγογραφούμενο να γίνεται ΜΗΣΥΦΑ, γεγονός που σημαίνει αφενός πως ο ασθενής θα το πληρώνει εξολοκλήρου από την τσέπη του αλλά και ότι η τιμή του πλέον δε θα υπόκειται σε κρατική διατίμηση όπως προβλέπουν οι πρόσφατες διατάξεις που αφορούν τα ΜΗΣΥΦΑ. Οικονομική επιβάρυνση για τον ασφαλισμένο και μηδενική επιβάρυνση για τον ΕΟΠΥΥ.


Ø  Τρία δερματολογικά σκευάσματα με συνδυασμό κορτιζόνης-αντιμυκητιασικού από ΜΗΣΥΦΑ (καφέ κουπόνι) γίνονται συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αυτό σημαίνει πως ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει τη συνταγογράφηση των συγκεκριμένων φαρμάκων στο εξής, αλλά , σίγουρα δεν σημαίνει μόνο αυτό.


Τι συμβαίνει , λοιπόν; Για ποιο λόγο θα μπορούσαν να συμβούν τα παραπάνω αντιφατικά γεγονότα ταυτόχρονα; Η  απάντηση το πιθανότερο να βρίσκεται στο λογική των «απελευθερώσεων»,  που έχει για τα καλά ξεκινήσει.


Τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει πολλά σκευάσματα να γίνονται ΜΗΣΥΦΑ από συνταγογραφούμενα, μόνο και μόνο για να μην καλύπτει το κόστος ο ΕΟΠΥΥ (από την πλευρά των κρατικών δαπανών) και πλέον για να έχουν τη δυνατότητα οι φαρμακοβιομηχανίες να καθορίζουν αυτόνομες οικονομικές πολιτικές.


Είναι ίσως η πρώτη φορά που βλέπουμε να συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή ένα ΜΗΣΥΦΑ να γίνεται συνταγογραφούμενο. Και είναι πιθανότατα ο προπομπός της τελικής και ολικής απελευθέρωσης των ΜΗΣΥΦΑ, δηλαδή της δυνατότητας να πωλούνται και εκτός φαρμακείων. Και μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, ίσως κάποιοι σκέφτηκαν πως θα ήταν τουλάχιστον υπερβολή να διατεθεί κορτιζονούχα αλοιφή στο γενικό εμπόριο.


Η ίδια σκέψη, όμως, πρέπει να γίνει και για όλα τα ΜΗΣΥΦΑ.


Γιατί, είτε κορτιζονούχα, είτε αντι-ισταμινικά, είτε οποιασδήποτε φαρμακολογικής κατηγορίας, εξακολουθούν όλα να είναι φάρμακα.





Βαρδιάμπασης Κωνσταντίνος


Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου