Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Γενόσημα: "Καμπανάκι" για τέσσερις δραστικές ουσίες

Υπογραμμίζεται η ανάγκη να υπάρξει διαφορετική αποτίμηση της αξίας σε τέσσερις βασικές δραστικές ουσίες (παντοπραζόλη, ατορβαστατίνη, λεβοφλοξασίνη βουτεσονίδη).

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα

Επιστολή «διαμαρτυρίας» προς στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που δεν στηρίζει όπως ισχύει σε άλλα κράτη την εγχώρια παραγωγή φαρμάκου με τις αποφάσεις και τα μέτρα που λαμβάνει έστειλαν προ δέκα ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ζητώντας παράλληλα άμεση συνάντηση μαζί της.  

Πηγές αναφέρουν ότι στην επιστολή υπογραμμίζεται η ανάγκη να υπάρξει διαφορετική αποτίμηση της αξίας σε τέσσερις βασικές δραστικές ουσίες (παντοπραζόλη, ατορβαστατίνη, λεβοφλοξασίνη, βουτεσονίδη) στις οποίες όμως βασίζονται πάρα πολλά γενόσημα.


 
Εκτιμάται ότι τα τελευταία (που περιλαμβάνουν αυτές τις δραστικές ουσίες) αντιπροσωπεύουν το 50% των ελληνικών φαρμάκων σε τζίρο και το 70% σε όγκο.  

Αφορούν δε κατηγορίες, όπως η χοληστερίνη, η γαστροπροστασία.

Κατά πληροφορίες, στην επιστολή επισημαίνεται ότι σε λίγο καιρό οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δεν θα μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής των συγκεκριμένων σκευασμάτων και  βεβαίως μειώνεται σταθερά η δυνατότητά τους να είναι ανταγωνιστικοί έναντι των πολυεθνικών.

Σημειώνεται ότι μετά την 11η – πρόσφατη - συνεχόμενη μείωση που επιβάλλεται  τα ελληνικά φάρμακα   έχουν χάσει σε 7 χρόνια το 67% της τιμής τους.

Το παράδοξο δε είναι ότι σε  κάθε ανατιμολόγηση οι τιμές των γενοσήμων  μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 10% - 12%, ενώ παράλληλα οι αντίστοιχες μειώσεις στα εισαγόμενα νεότερα ακριβά φάρμακα κυμαίνονται στο 1,5% - 2%.   
  

Γενόσημα

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, μας λέει ο Γιάννης Μακρυγιάννης, γενικός γραμματέας στο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο η διείσδυση γενοσήμων στο 66% της πανελλήνιας  διακίνησης θεωρούμε ότι είναι μέτρο εξοντωτικό που τελικά πριμοδοτεί τις βιομηχανίες παραγωγής φθηνών γενοσήμων:

"Η λύση της έκπτωσης 3% από το παρακρατούμενο rebate του φαρμακείου για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες όγκου, δεν αποτελεί σοβαρό κίνητρο  για την επίτευξη του μνημονιακού στόχου ούτε σοβαρή πολιτική διατήρησης του δικτύου διανομής του φαρμάκου στη χώρα.

Από την άλλη, κατά τον ίδιο, ''η απελευθέρωση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ με την κατάργηση της χονδρικής και λιανικής τιμής σημαδεύει την τράπουλα υπέρ της βιομηχανίας εξανεμίζοντας τα περιθώρια κέρδους του φαρμακείου.

Η απελευθέρωση της χονδρικής τιμής απέναντι στην καθηλωμένη ενδεικτική διατίμηση αποτελεί καθαρή υποταγή στις δυνάμεις του κεφαλαίου και του συγκεντρωτισμού και μας βρίσκει κάθετα αντίθετους".

πηγή: iatronet