Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Πλήρης επιβεβαίωση FARMAKOPOIOI: Καμιά αλλαγή στα ΜΥΣΥΦΑ


Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου για το healthreport.gr

Τελικά δε βγαίνουν τα φάρμακα χωρίς συνταγή στα σούπερ μάρκετ με εξαίρεση τα 216 Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ), που ήδη έχουν δοθεί.

Το τελικό κείμενο του 4ου μνημονίου καθαρογράφεται και όπως φαίνεται....


.... δε θα πειραχτούν τα φάρμακα χωρίς συνταγή (ΜΗΣΥΦΑ), καθώς δεν γίνεται καμία αναφορά στο αρχικό κείμενο της νέας συμφωνίας.

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνησηπροέταξε το θέμα της δημόσιας υγείας και τη ποινικής και αστικής ευθύνης που θα έχουν όσοι χορηγούν φάρμακα χωρίς συνταγή μέσω σούπερ μάρκετ.

Αυτό φαίνεται πως ήταν και το επιχείρημα που έκανε τελικώς τους δανειστές να υπαναχωρήσουν στην συνεχόμενη εμμονή τους να βγουν τα ΜΗΣΥΦΑ και εκτός φαρμακείων.

Άλλωστε εδώ και καιρό οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν ότι και τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Αγγλία όπου αρκετά σκευάσματα διατίθενται και εκτός φαρμακείων, μόλις πριν λίγους μήνες γνωστό μη συνταγογραφούμενο φάρμακο προκάλεσε σοβαρές επιπτώσεις, με συνέπεια η βρετανική κυβέρνηση να απαγορεύσει τη διάθεσή του εκτός φαρμακείων.

Άλλο ένα επιχείρημα που επανέλαβε πάντως η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το 4ο μνημόνιο- λένε καλά πληροφορημένες πηγές του HealthReport.gr είναι ότι με τον ανταγωνισμό που θα προκληθεί τελικά δε θα μειωθούν οι τιμές στα ΜΗΣΥΦΑ, αλλά αντίθετα μπορεί ακόμη και να αυξηθούν.


Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2017 απελευθερώθηκαν οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ και έτσι δεν ορίζεται ανώτατη τιμή. Πάντως στο κείμενο του μνημονίου οι δανειστές φαίνεται ότι ζητούν μόνο να δοθούν διευκρινήσεις σχετικά με την επιλογή των ΓΕΔΙΦΑ τα οποία και θεωρητικά μπορούν εδώ και καιρό να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.

Βέβαια όπως απεδείχθη στην πράξη, λόγω των ειδικών προδιαγραφών που απαιτούνται για την παραγωγή των ΓΕΔΙΦΑ, οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες δεν προχώρησαν τελικώς στην παρασκευή των νέων συσκευασιών.

Αποτέλεσμα είναι στα ράφια των σούπερ μάρκετ να βρίσκονται ελάχιστα σκευάσματα και κυρίως βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής.