Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Πόσο κοστίζει στον ΕΟΠΥΥ το νέο σύστημα καθυστέρησης πληρωμών

Όλοι παρακολουθούμε αυτόν τον νέο παραλογισμό που λέγεται «νέο σύστημα ελέγχου των συνταγών μας». Θα έπρεπε να λέγεται «νέο σύστημα καθυστέρησης πληρωμών των συνταγών μας», αλλά περιέργως θεωρείται «πρόοδος» από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μεταξύ των οποίων θεσμικά κι εμείς. Επειδή λοιπόν το θέμα έχει ιστορία μεγάλη πάμε να τη δούμε βήμα-βήμα:
 
- το «νέο σύστημα ελέγχου συνταγών» νομοθετήθηκε από το Υπουργείο τον Δεκ του 2016 και συγκεκριμένα 23/12/2016 και προβλέπει τον έλεγχο των συνταγών μας στις τοπικές ΠΕΔΙ (πρώην ΟΠΑΔ-ΥΠΑΔ). Λογικά δεν πρέπει να ρώτησαν κανέναν αν γίνεται να εφαρμοσθεί αυτός ο Νόμος και πρακτικά, εκτός από τον.. σχεδιασμό στο χαρτί!
- οι υποστελεχωμένες αυτές Δ/νσεις δεν είχαν το κατάλληλο προσωπικό για το έργο. Γι' αυτό και ο ΕΟΠΥΥ ζήτησε από κάθε διαθέσιμο υπάλληλο να συμμετάσχει στον έλεγχο και φυσικά να αποζημιωθεί υπερωριακά (δείτε παρακάτω έγγραφο του Μαΐου 2017)
   
Κι εδώ ξεκινάνε τα όμορφα:
 

 

- το κόστος που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για 2 μήνες υπερωριών αυτού του «καινούριου συστήματος ελέγχου» είναι 410.000€. Πληρώνει δηλαδή αυτά τα λεφτά για μια διαδικασία που ψηφίστηκε να γίνει χωρίς προφανώς καμία οργάνωση και προετοιμασία
- πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ υπερωρίες για μια διαδικασία η οποία δεν είναι μια έκτακτη ανάγκη αλλά πάγια και διαρκής: κάθε μήνα θα πηγαίνουν χιλιάδες συνταγές ασφαλισμένων από τα φαρμακεία, αλλά και άλλους παρόχους! Θα πληρώνει εσαεί υπερωρίες για να ελέγχει (και να πληρώνει) με καθυστέρηση μηνών; Σημειώνουμε εδώ ότι προφανώς θεωρούμε σωστό να πληρώνεται ο υπάλληλος για την εργασία του
- ενώ είχε προβλεφθεί ότι εάν υπάρχει φόρτος εργασίας να πηγαίνουν οι συνταγές σε άλλη ΠΕΔΙ για να εκκαθαρίζονται, αυτό το ξανανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ πάλι τώρα τον Ιούλιο, προφανώς για να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις διαμαρτυρίες μας για την καθυστέρηση!
 
Εν τω μεταξύ ας θυμηθούμε τί κάναμε εμείς στις αρχές Μαΐου όταν και βγήκε αυτό το έγγραφο, αλλά και γενικά στην όλη υπόθεση:
- ο ΕΟΠΥΥ μας έδινε υποσχέσεις ότι οι «πληρωμές θα γίνουν κανονικά» και εμείς φυσικά τις εμπιστευόμασταν γνωρίζοντας όλα αυτά 
- είχαμε ήδη αναλάβει αυτοβούλως και τζάμπα την βελτίωση του έργου μιας ιδιωτικής εταιρίας με τις παρατηρήσεις μας: το περιβόητο εΔΑΠΥ είχε μόλις ξεκινήσει κι εμείς αρχές Μάη ανακουφιστήκαμε που άλλη μία δυσκολία την οποία είχαμε επισημάνει διορθώθηκε (δείτε ΕΔΩ). Η αλήθεια είναι ότι κάναμε καλή δουλειά
  
Ο κόσμος (θα) καιγόταν κι εμείς παίζαμε με τα κουμπάκια.
 
Πρόσφατα ενημερωθήκαμε με δημόσιο έγγραφο του ΕΟΠΥΥ (δείτε ΕΔΩ) ότι ακόμα και όταν άρχισαν επιτέλους οι πληρωμές μας (23/6/2017), αυτές αφορούσαν ένα μικρό αριθμό φαρμακείων και ότι η διαδικασία θα έχει προβλήματα μέχρι και τον έλεγχο Μαΐου. Προφανώς από τα παραπάνω φαίνεται ότι αυτό δεν αποτελούσε «νέο» αφού κάτω από τη μύτη μας μια ολόκληρη αλληλογραφία υπηρεσιών προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την προδιαγραφείσα αποτυχία του «νέου συστήματος».
Παρόλα αυτά εμείς πήραμε οδηγίες να είμαστε υπομονετικοί.
 
Το παραμύθι μόλις έχασε το Δράκο του.