Ανταπόκριση από Στρασβούργο- Νίκος Ρούσσης
Χωρίς τον θεσμοθετημένο έλεγχο, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα κυκλοφορούν, τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, τα πάσης φύσεως φάρμακα στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, μετά την απόφαση της Βρετανίας ν’ αποχωρήσει από την Ένωση.
Αυτή την άγνωστη «πτυχή» αλλά τόσο σημαντική για την ζωή και την υγεία των ασθενών καθ’ άπασα την ευρωπαϊκή επικράτεια, αναδεικνύει εμπιστευτικό έγγραφο ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Briefing), στο οποίο και περιγράφονται λεπτομερώς οι αιτίες του –επιμελώς αποκρυπτόμενου- αυτού προβλήματος.
*Από το 1995 που ιδρύθηκε, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου, είχε την έδρα του στο Λονδίνο και αποστολή να ελέγχει την καταλληλότητα των φαρμάκων που κυκλοφορούσαν στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά.
*Μετά την απόφαση για απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit) , η έδρα του Οργανισμού θα πρέπει να μεταφερθεί σ’ άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει κοινή συμφωνία των υπολοίπων 27 κρατών της Ενωσης.
*Στις 22 Ιουνίου 2017 ανακοινώθηκαν τα κριτήρια και η διαδικασία λήψης αποφάσεων για την επιλογή της νέας τοποθεσίας και τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017.
* Η απόφαση, όμως, αναμένεται να ληφθεί τον Νοέμβριο του 2017.
Μέχρι τότε, ωστόσο, όπως μας πληροφορεί το εμπιστευτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, μπαίνει ένα ζήτημα για το κατά πόσον ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου, θα μπορεί να διευκολύνει την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, θα μπορεί να εγκρίνει τις άδειες κυκλοφορίας νέων φαρμάκων, θα δύναται να παρακολουθεί την ασφάλεια των φαρμάκων καθ’ όλη την διάρκεια της χρήσης και κυκλοφορίας τους και θα μπορεί να ενημερώνει τους επαγγελματίες της υγείας και τους ασθενείς ανά την Ευρώπη.
Και τούτο διότι, όπως διευκρινίζεται, ένας μεγάλος αριθμός εξειδικευμένων υπαλλήλων του Οργανισμού, εμφανίζονται απρόθυμοι να εγκαταλείψουν την Μεγάλη Βρετανία και να ακολουθήσουν τον Οργανισμό στην καινούργια του έδρα ενώ, παράλληλα, υπάρχει αδυναμία πρόσληψης νέου προσωπικού.
Αυτό, όπως υπογραμμίζει το Briefing, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις, τόσον στην περαιτέρω διατήρηση της αξιοπιστίας του Οργανισμού όσον και στην διατήρηση της εμπειρίας και εμπειρογνωμοσύνης του, δεδομένου ότι οι «απρόθυμοι» για μετακίνηση, Άγγλοι εμπειρογνώμονες αποτελούν το 15% του συνολικού δυναμικού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου και συμμετέχουν στο 20% των επιστημονικών του εργασιών.
Η απόφαση για την μετεγκατάσταση του Οργανισμού θα πρέπει να ληφθεί το συντομότερο δυνατό, καταλήγει το εμπιστευτικό έγγραφο της Ευρωβουλής, σημειώνοντας πώς κάθε περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ζωή των ευρωπαίων πολιτών και ασθενών.
www.zougla.gr
posted from Bloggeroid