Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Ενα βήμα πιο κοντά η κατάργηση του Obamacare μετά το «ναι» της Γερουσίας

Οριακή ήταν η ψηφοφορία με την οποία η Γερουσία αποφάσισε τελικά να ξεκινήσει τη συζήτηση για την αναστολή της μεταρρύθμισης Obamacare, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην απώλεια της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης. 
Με 50 γερουσιαστές να ψηφίζουν υπέρ και 50 κατά της έναρξης συζήτησης, η ψήφος που έκρινε το αποτέλεσμα ήταν του αντιπροέδρου Μάικ Πενς καθώς μετράει ως διπλή.
Ωστόσο, δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές αν θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι ψήφοι για να περάσει το νομοσχέδιο, ενώ ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ελπίζει οι εργασίες πάνω στο νομοσχέδιο να ολοκληρωθούν έως το τέλος της εβδομάδας.

Ακόμη, οι τρεις θετικές ψήφοι των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, Shelley Moore Capito της Δυτικής Βριτζίνια, ο Dean Heller από τη Νεβάδα, και ο Rob Portman του Οχάιο, ήταν εξίσου καθοριστικές, σύμφωνα με τους New York Times. «Το Obamacare δεν είναι η απάντηση, αλλά το να μην κάνουμε τίποτα δεν λύνει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει. Για αυτό, θα ψηφίσω υπέρ», είπε ενδεικτικά ο κ. Heller.
Μόνο δύο γερουσιαστές από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών τάχθηκαν κατά της έναρξης της συζήτησης περί κατάργησης, η Susan Collins και η Lisa Murkowski. 
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σηματοδοτεί μια πρώτη νίκη για τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος «δελέασε και απείλησε γερουσιαστές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών ώστε τουλάχιστον να ξεκινήσει μια  συζήτηση για την κατάργηση του νόμου της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», γράφουν οι New York Times. 
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε με ανάρτησή του στο Twitter, ευχαρίστησε τον ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν, ο οποίος μετά τη διάγνωση ότι πάσχει από καρκίνο, αποφάσισε να παραστεί στην ψηφοφορία. ότι «Συγχαρητήρια σε όλους τους Ρεπουμπλικάνους. Τώρα μπορούμε να προσφέρουμε ένα σπουδαίο σύστημα υγείας σε όλους τους Αμερικανούς», έγραψε. 

 «Υστερα από 7 χρόνια συζήτησης, θα διαπιστώσουμε αν οι Ρεπουμπλικανοί είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση. Το Obamacare βασανίζει τον αμερικανικό λαό. Οι Δημοκρατικοί αρκετά κορόιδεψαν τον κόσμο. Ακυρώστε το νομοθέτημα ή ψηφίστε τη ριζική του μεταρρύθμιση! Είμαι έτοιμος να υπογράψω», προσέθεσε ο κ. Τραμπ. 

www.kathimerini.gr