Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Ένοχος για απάτες ο «πιο μισητός άνθρωπος στην Αμερική»


Ένοχος για τρεις κατηγορίες χρηματιστηριακής απάτης κρίθηκε ο Μάρτιν Σκρέλι, ο διαβόητος επιχειρηματίας και χρηματιστής που πριν τρία χρόνια κέρδισε τον τίτλο του «πιο μισητού ανθρώπου στην Αμερική» επειδή αύξησε κατά 5.000% την τιμή ενός φαρμάκου για καρκινοπαθείς.

Θύματα του ήταν επενδυτές σε δύο επενδυτικά οχήματα που διαχειριζόταν μεταξύ 2009 και 2014 και στην φαρμακευτική εταιρεία Retrophin Inc., την οποία ίδρυσε.






Τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκε επισύρουν ποινή κάθειρξης έως και 20 ετών, ωστόσο κρίθηκε αθώος για πέντε άλλες κατηγορίες.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο 34χρονος πλέον Σκρέλι παραπληροφορούσε τους επενδυτές όσον αφορά τις επιδόσεις των δύο επενδυτικών ταμείων και χρησιμοποίησε τα κεφάλαιά τους για να ιδρύσει την Retrophin. Στη συνέχεια πήρε 11 εκατομμύρια δολάρια από την Retrophin για να κρύψει τις «τρύπες» που είχε δημιουργήσει.

Η ποινή του θα οριστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αν κι είναι πολύ πιθανό ότι θα υποχρεωθεί να εκτίσει κάποιο διάστημα στη φυλακή. Επαφίεται στον δικαστή εάν θα προφυλακιστεί ή θα τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση έως την ανακοίνωση της ποινής του.

Μιλώντας στα σκαλιά του δικαστηρίου του Μπρούκλιν μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, ο Σκρέλι δήλωσε «ενθουσιασμένος» με το αποτέλεσμα και συνεχάρη τους δικηγόρους του για το γεγονός ότι κρίθηκε αθώος για πέντε κατηγορίες.

«Ήταν ένα κυνήγι μαγισσών επικών διαστάσεων και ίσως στο τέλος βρήκαν μία ή δύο σκούπες αλλά στο τέλος της ημέρας αθωωθήκαμε για τις πιο σημαντικές κατηγορίες», προσέθεσε. Μιλώντας στη συνέχεια μέσω Youtube ο 34χρονος υποστήριξε ότι η ποινή σε βάρος του θα είναι «κοντά στο μηδέν».

Ο Σκρέλι έγινε διάσημος το 2014 όταν αγόρασε τα δικαιώματα εμπορίας ενός αντικαρκινικού φαρμάκου και σχεδόν αμέσως αύξησε την τιμή από 13,50 δολάρια σε 750 δολάρια ανά χάπι.

Η κακή φήμη του τον ακολουθεί ακόμα, ενώ και ο ίδιος έχει συμβάλει στην κακή εικόνα, χλευάζοντας και λοιδορώντας τους επικριτές του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

skai.gr
posted from Bloggeroid