Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

«Καμπανάκι» για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων

Προειδοποίηση για επικείμενο πλήγμα στα γενόσημα

Του Γιώργου Σακκά 
gsakkas@naftemporiki.gr 

Έντονος είναι ο προβληματισμός και η ανησυχία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σχετικά με την επικείμενη ανατιμολόγηση των φαρμάκων η οποία ξεκινά άμεσα, καθώς εικάζεται ότι και πάλι τα φτηνά φάρμακα θα κληθούν να «πληρώσουν» το μάρμαρο στον βωμό της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης. Το θέμα της δαπάνης κυριαρχεί και στις συζητήσεις ανάμεσα στους θεσμούς και τους φορείς της δημόσιας υγείας οι οποίες επίσης ξεκινούν άμεσα.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της βιομηχανίας, 


.....κατά την περίοδο 2015-2016 η σχέση μεταξύ των μειώσεων στα on patent και τα γενόσημα αυξήθηκε δραματικά σε βάρος των τελευταίων, με τις τιμές τους να μειώνονται 6,1 φορές περισσότερο από εκείνες των on patent (3,9% έναντι 23,7%).

Κατά την ίδια περίοδο, η αναλογία των μειώσεων μεταξύ γενοσήμων και off patent κινήθηκε επίσης σε βάρος των γενοσήμων, τα οποία μειώθηκαν 3,1 φορές περισσότερο από τα offpatent (7,7% έναντι 23,7%).

Παράλληλα και κατά το 2017, οι τιμές των γενοσήμων μειώθηκαν περισσότερο έναντι των άλλων κατηγοριών.

Συγκεκριμένα, αποδεικνύεται ότι αναλογικά η μείωση στα γενόσημα ήταν 4,8 φορές περισσότερο από εκείνες των on patent (1,7% έναντι 8,2%) και 2,9 φορές περισσότερο από τα off patent (2,8% έναντι 8,2%).

Αναποτελεσματική η φαρμακευτική πολιτική 

Σύμφωνα με κύκλους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η φαρμακευτική πολιτική που ακολουθείται θεωρείται ατελέσφορη ως προς τον στόχο της συγκράτησης της δαπάνης, αφού η Πολιτεία επικεντρώνεται στις μειώσεις των γενοσήμων που κατέχουν μόλις το 20 %22% της φαρμακευτικής αγοράς.

Επίσης είναι αναποτελεσματική ως προς τον στόχο της αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων που απέχει δραματικά από τον μνημονιακό στόχο του 60%.

Εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν ακόμη ότι η διατήρηση στην αγορά μιας σειράς παλαιότερων καταξιωμένων γενοσήμων διακυβεύεται, καθώς δε\» είναι βιώσιμη η παραγωγική διαδικασία στις τιμές που δίνονται.

Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, οδηγώντας τη συνταγογράφηση προς ακριβά νέα φάρμακα.

Αδικία για τις ελληνικές βιομηχανίες 

Ακόμη αναφέρουν ότι αδικεί κατάφωρα τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες των οποίων η παραγωγή γενοσήμων αποτελεί βασική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι είναι άδικο για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, αφού πέρα από τις μειώσεις τιμών καλούνται να καταβάλουν υπέρογκα πλέον ποσά clawback ως αποτέλεσμα της υπέρβασης του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης «που προκαλείται όμως από άλλες κατηγορίες φαρμάκων», όπως αναφέρουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της τιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων της Επιτροπής για την Παρακολούθηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης, η οποία έχει θέσει δύο βασικούς στόχους. Ο ένας αφορά τη βελτίωση του τρέχοντος συστήματος ανατιμολόγησης, η οποία θα πρέπει με βάση τον νόμο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και ο δεύτερος αφορά τη γενικότερη αλλαγή της διαδικασίας τιμολόγησης, η οποία θα ισχύσει από το έτος 2018 και μετά.

Τόσο οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ όσο και της ΠΕΦ έχουν συμφωνήσει ότι μπορούν από κοινού να παρουσιάσουν ένα πλαίσιο προτάσεων οι οποίες θα βελτιώσουν σημαντικά τη διαδικασία για την επικείμενη ανατιμολόγηση.

Αυτό που επιδιώκεται είναι να γίνει εφικτή η σύνταξη του κειμένου το οποίο επί της ουσίας θα αποτελέσει και την Υπουργική Απόφαση την οποία θα υπογράψει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και η οποία θα είναι προϊόν διαβούλευσης και όχι μια απόφαση το περιεχόμενο της οποίας δεν θα είναι από πριν γνωστό στις φαρμακευτικές.


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 14/9/2017