Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

1η Ημερίδα ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ. "Αύριο Ένα Νέο Επάγγελμα"

Η 1η Ημερίδα ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ. "Αύριο Ένα Νέο Επάγγελμα" που διεξήχθη την Κυριακή, 24 /9/17 στο ΘΕΑΤΡΟ Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, με την Υποστήριξη της ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ, στέφθηκε με τεράστια επιτυχία όπως φάνηκε  από την πολύ μεγάλη ικανοποίηση των συμμετεχόντων.  873  συμμετοχές φαρμακοποιών και άνω των 200  επαγγελματιών υγείας, βοηθών φαρμακοποιών και φοιτητών, γεγονός που την καθιστά σημείο αναφοράς για αυτούς  που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
  
Τα κύρια συμπεράσματα της Ημερίδας, στα οποία αναφέρθηκαν όλοι σχεδόν οι ομιλητές, ήταν η αναγκαιότητα της προσαρμογής του ελληνικού φαρμακείου στα νέα δεδομένα με κύριους άξονες την ανάπτυξη του συμβουλευτικού ρόλου του φαρμακοποιού και την ένταξη νέων υπηρεσιών στην καθημερινότητα του φαρμακείου. Επίσης, τονίστηκε η δύναμη των συνεργασιών σε επίπεδο φαρμακείων και συνεταιρισμών και η προστιθέμενη αξία τους για το φαρμακείο.
  
  
Για τις ανατροπές στο χώρο της υγείας και στην αλυσίδα διανομής  του φαρμάκου στον Δυτικό Κόσμο αλλάκαι στην αξιοποίηση του ρόλου του φαρμακοποιού,αναφέρθηκε ο κ. Λευτέρης Μαρίνος, MPharm, MSc, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας. Επίσης στην ομιλία του, ο κ. Diogo Gouveia, Μέλος του ΔΣ της Udifar (Πορτογαλικός Συνεταιρισμός Φαρμακείων), μοιράστηκε τις εμπειρίες του από την Πορτογαλία και την Ευρώπη, τόνισε τα αποτελέσματα της διαρκούς εξέλιξης του φαρμακείου σε ένα ρευστό και συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον, τις νέες ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους κυρίως από τους παίκτες του παγκόσμιου εμπορίου.

Στη συνέχεια ο κ. Eoin O’Brien, Καθηγητής Μοριακής Φαρμακολογίας, Συμπρόεδρος της επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αρτηριακή πίεση ,  περιέγραψε τηνμεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και την αναγκαιότητα συμμετοχής των φαρμακοποιών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της.

Θετική έκπληξη για το κοινό  ήταν ο καινοτομικός τρόπος παρουσίασης από τον κ. Βασίλη Μπιρλιράκη, ΜPharm, MBA, και τον Λευτέρη Μαρίνο, της παροχής των υπηρεσιών φαρμακευτικής φροντίδας και της ροής των βημάτων και των προδιαγραφών αυτής. Αυτό έγινε σε συνεργασία με την Θεατρική ομάδα του ηθοποιού Ν. Ορφανού  με θεατρικά σκετς επί της σκηνής σε ένα σκηνικό φαρμακείου. Αναδείχτηκανμε χιουμοριστικό – απολαυστικό τρόπο συνηθισμένες λανθασμένες πρακτικές στο φαρμακείο ενώ παράλληλα δόθηκε σκηνικά  η σωστή επιστημονικά  φαρμακευτική φροντίδα του.

Στο 2ο μέρος της Ημερίδας, η κα Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός και Αρχισυντάκτρια του Περιοδικού PHARMACY management ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, με μία διαδραστική παρουσίαση, πέρασε το μήνυμα της ανάγκης της ανθρώπινης προσέγγισης στο φαρμακείο και την σπουδαιότητα της αλλαγής στην επικοινωνία με τον ασθενή-πελάτη, μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα ενεργούς εκτέλεσης της συνταγής.

Τέλος, σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι που συντόνισε η Δημοσιογράφος Υγείας κα Νατάσα Σπαγαδώρου,  4 δυναμικοί φαρμακοποιοί, ( Αγγ. Καραμπούλα, Στέλ.Σιδηρόπουλος, Ίνα Πιπεράκη ,Αλεξ. Αγγέλου ) μοιράστηκαν επιτυχημένες πρακτικές υπηρεσιών υγείας στο φαρμακείο τους. Μεταξύ αυτών τονίστηκαν ιδιαίτερα πρωτοβουλίες για συμβουλευτικές υπηρεσίες δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης σε ιδιαίτερο χρόνο και χώρο στο φαρμακείο, η ψηφιακή κατηγοριοποίηση των ασθενών ως προϋπόθεση για την αποτελεσματική διαχείριση τους, η αξιοποίηση των υπηρεσιών φαρμακευτικής φροντίδας για την ανάδειξη του επιστημονικού και κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού και τέλος το τρίπτυχο "Διαφοροποίηση-Εκσυγχρονισμός-Σκληρή δουλειά" ως άξονας αναβάθμισης του ρόλου του φαρμακοποιού και την μετατροπή του επαγγέλματος σε κοινωνικό λειτούργημα.
  
Την εκδήλωση υποστήριξαν πολλές εταιρείες του κλάδου και ο χώρος της έκθεσης είχε μεγάλο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες.