Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ:Έρχονται αυξήσεις φωτιά σε εκατοντάδες φάρμακα

Ιστορικό :
Σύμφωνα με το Ν.4254 που είχε ψηφιστεί το 2014 (ΦΕΚ Α85 7-4-2014) οι τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων δεν υπόκεινται σε κρατική διατίμηση και καθορίζονται ελεύθερα από 1-1-2017. Το μέτρο αυτό είχε συμπεριληφθεί στις διατάξεις περί «ανοίγματος του επαγγέλματος του φαρμακοποιού» ως αποτέλεσμα των τότε απαιτήσεων των δανειστών και της πολυσυζητημένης «Έκθεσης ΟΟΣΑ» που είχε παραγγείλει για λογαριασμό της Ελληνικής κυβέρνησης ο τότε υπουργός ανάπτυξης κ.Χατζηδάκης Κ. Οι φαρμακοποιοί τότε είχαν αντιδράσει έντονα, υποστηρίζοντας πως τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να αποφέρουν κανένα όφελος στο κοινό, αντιθέτως θα οδηγήσουν σε οικονομική επιβάρυνσή του και σε κινδύνους για τη δημόσια υγεία , ενώ ανέδειξαν και ζητήματα αξιοπιστίας της λεγόμενης «Έργαλειοθήκης ΟΟΣΑ»
Μέχρι και τον Αύγουστο του 2017, οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ παρέμειναν καθηλωμένες στα επίπεδα της κρατικής διατίμησης και ουδεμία αύξηση των τιμών τους είχε σημειωθεί. Αυτό άρχισε να αλλάζει πρόσφατα, ενώ μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου 2017 έχουν ήδη καταγραφεί αυξήσεις των χονδρικών και κατ επέκταση και των λιανικών τιμών σε δεκάδες ΜΗΣΥΦΑ.
Νέα δεδομένα : 


 
  • «Ενδεικτικές Λιανικές Τιμές»
Το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις διαφαινόμενες επερχόμενες αυξήσεις θέσπισε το μέτρο της «ενδεικτικής λιανική τιμής» (Νόμος 4472 ΦΕΚ Α 74, 19-5-2017 άρθρο 86  και ΥΑ Αριθμ. πρωτ.: Γ5(α)οικ. 48650/2017 Κατάλογος ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων). Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, οι Ε.Λ.Τ. των ΜΗΣΥΦΑ θα αναγράφονται μεν στις συσκευασίες των φαρμάκων, ωστόσο δεν θα είναι δεσμευτικές. Αξίζει να σημειωθεί πως με τον παραπάνω νόμο για τα ΜΗΣΥΦΑ που προορίζονται για νοσοκομειακή χρήση δεν υπόκεινται στην απελευθέρωση τις διατίμησης αλλά λαμβάνουν «ανώτατη νοσοκομειακή τιμή». Δηλαδή, το κράτος, για να είναι σίγουρο πως δεν θα πληρώσει παραπάνω το ίδιο για τα ΜΗΣΥΦΑ, διατηρεί κρατική διατίμηση για όσα θα χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία.
Για τον τρόπο υπολογισμού των ΕΛΤ των ΜΗΣΥΦΑ, το υπουργείο ορίζει πως  Τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., που κυκλοφορούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος στην Ελλάδα ή που θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα μετά την δημοσίευση του παρόντος νόμου, λαμβάνουν ως τιμή βάσης, για τον καθορισμό της ενδεικτικής τιμής λιανικής πώλησης, το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπου βρέθηκε τιμή»
  • Ανατιμολόγηση ΜΗΣΥΦΑ από ΕΟΦ 
  • Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, ο ΕΟΦ ανήρτησε στην ιστοσελίδα του στις 29/9/2017 κατάλογο με τις Ε.Λ.Τ 550 περίπου ΜΗΣΥΦΑ. Στον κατάλογο αυτό, παρατηρούνται αυξήσεις, σε περίπου 350 ΜΗΣΥΦΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γνωστή ασπιρίνη, της οποίας η τιμή από 1,80 ευρώ  σήμερα, εκτινάσσεται στα 3,41 ευρώ. (σχεδόν 90% αύξηση). Ο κατάλογος αυτός είναι υπό διαβούλευση, η οποία θα καταλήξει εντός των επόμενων ημερών στην τελική μορφή, ωστόσο όλα δείχνουν πως στην πλειοψηφία των ΜΗΣΥΦΑ πολύ σύντομα ο κόσμος θα χρειαστεί να πληρώσει πολύ περισσότερα.
Σημαντική παρατήρηση :
Οι υπερασπιστές της απελευθέρωσης των τιμών χρησιμοποιούν διαχρονικά το επιχείρημα πως «χωρίς την κρατική παρέμβαση θα εφαρμοστούν οι κανόνες θα εφαρμοστεί ο ανταγωνισμός και θα πέσουν οι τιμές» ενώ πολλές φορές έχει ειπωθεί πως στην Ελλάδα τα φάρμακα είναι ακριβότερα σε σχέση με το εξωτερικό εξαιτίας της κρατικής προστασίας.  

Ωστόσο, τα επιχειρήματα αυτά καταρρίπτονται «με το καλημέρα» της έμπρακτης εφαρμογής του νόμου περί απελευθέρωσης. Αφενός διότι επέρχονται αναμφισβήτητα αυξήσεις στις τιμές και αφετέρου διότι όπως προφανώς αναδεικνύεται από τους επίσημους μηχανισμούς του Ε.Ο.Φ, οι τιμές των φθηνότερων κρατών της ΕΕ (που χρησιμοποιούνται ως τιμή βάσης για να καθοριστούν οι ΕΛΤ) είναι επίσημα ήδη πολύ μεγαλύτερες από τις έως σήμερα υφιστάμενες στη χώρα μας.
Ζήτημα Δημόσιας Υγείας :
Οι φαρμακοποιοί, αν και επιβεβαιώνονται πλήρως στις προβλέψεις τους, πέρα από το ζήτημα των τιμών αναφέρονται και σε ζητήματα δημόσιας υγείας. Οποιαδήποτε περαιτέρω απελευθέρωση που ενδεχομένως θα αφορά και πώληση φαρμάκων από άλλα σημεία εκτός φαρμακείων, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε σοβαρά περιστατικά ανεπιθύμητων ενεργειών και κινδύνους για τη δημόσια υγεία, αλλά και περιπτώσεις διακίνησης πλαστών φαρμάκων.

πηγή:  toavriotisygeias.gr