Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Εκλογές Προσυφαπε 2017

Στις κάλπες του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής (ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ) θα προσέλθουν συνάδελφοι στις 5 & 6 Νοεμβρίου 2017, για να αναδείξουν το νέο Διοικητικό και Ελεγκτικό Συμβούλιο.
 
Οι εκλογές θεωρούνται ιδιαιτέρως κρίσιμες, καθώς το νέο διοικητικό συμβούλιο θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια σειρά προκλήσεων, όπως η απελευθέρωση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και οι νέες μειώσεις της τιμής των φαρμάκων.
 
Ρωτήσαμε νέους συναδέλφους από τη διοίκηση, όπως και νέους υποψηφίους να μας πουν τις απόψεις τους για το παρόν και το μέλλον του συνεταιρισμού της Αττικής. Δείτε τί ενδιαφέροντα είχαν να μας πουν:



Αλκη Τοπάλογλου, πώς βλέπεις την πορεία του οργανισμού από τη θέση του Εποπτικού στην οποία προσέφερες την προηγούμενη τριετία;
 
Στον ελεγκτικό τομέα, η παρουσία ορκωτών λογιστών για τους οποίους κάνουμε διαγωνισμό στο εποπτικό κάθε χρόνο, εποπτεύει και ελέγχει τα οικονομικά στοιχεία. Επίσης η τακτική πρόσληψη, πάλι με διαγωνισμό, εσωτερικού ελέγχου μας βοηθάει στην περαιτέρω αξιολόγηση διαδικασιών και μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι.  Επισημαίνουμε και πιέζουμε για την επιδιόρθωση προβλημάτων που υπάρχουν ή δημιουργούνται καθημερινά. Από προβλήματα δυσλειτουργιών στην μηχανοργάνωση και τις προμήθειες μέχρι την διακίνηση.

Με την προσπάθεια ολων μας έχουμε δημιουργήσει τον ηγέτη της αγοράς, με κέρδη που διανέμει στα μέλη του, με περιουσία που είναι όλων μας. Ο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ έδειξε το μεγαλείο του στα capital controls όπου ακόμα και οι επικριτές του έλεγαν τι καλά που έχουμε τον συνεταιρισμό και στήριξε την αγορά.

Η επόμενη τριετία τί θα φέρει;
  
Για την επόμενη τριετία, πρέπει να θυμόμαστε κάτι απλό: η εποχή όπου το plavix είχε 63euro πέρασε και έρχεται νέα εποχή με προκλήσεις και ανταγωνισμό. Χρειαζόμαστε έναν δυνατό και πρωτοπόρο συνεταιρισμό. 

Πρεπει επιτέλους:
1. να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των eshop με παρέμβασή μας στην αγορά. Το θελουμε δεν το θελουμε, σύντομα ο μίσος τζίρος της αγοράς θα γίνεται από εκεί. Η παρέμβασή μας θα δώσει και τις πολυπόθητες φτηνές τιμές σε όλα τα παραφάρμακα.
2. Να ανοίξουμε σε εμάς την αγορά των ΦΥΚ. Βιώσιμες προτάσεις υπάρχουν και χρειαζόμαστε επιτακτικά την διάθεση νέων ακριβών φαρμάκων με ειδική διαχείρηση και χορήγηση.
3. Να δημιουργήσουμε τις υπηρεσίες όπως μας δείχνουν τα πρωτοπόρα μέλη μας για τις οποίες χρειαζόμαστε φυσικά εκπαίδευση κι επιμονή
4. Να εξελίξουμε το δίκτυο μας των Green επενδύοντας σε αυτό, περισσότερο σε πίστη. Ήδη στα 3 χρόνια θεμελίωσε βάσεις αλλά εχει δουλειά ακόμα. Άλλωστε στόχος μας είναι όλα τα μέλη μας να γίνουν αποκλειστικά και όλοι οι αποκλειστικοί Green. 

Μόνο τα μέλη σας; Κάποιο μήνυμα για τους συναδέλφους που δεν είναι ή δεν μπορούν ακόμα να γίνουν μέλη;
 
Η πόρτα μας είναι φυσικά ανοικτή για όλα τα φαρμακεία ως πελάτες ή για όσους θέλουν να επενδύσουν και να κερδίσουν πολύ περισσότερα να γίνουν μέλη. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Μόνοι μας...; 



Ο Δημήτρης Γαλάνης διετέλεσε Ταμίας στο ΔΣ του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ κι έχει MsC ως φαρμακευτικός αναλυτής. Η τεχνοκρατική αντίληψή του για τα πράγματα είναι λοιπόν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα:
 
Την τελευταία τριετία είδα τον μεγαλύτερο συνεταιρισμό της χώρας με συνέπεια και έντονη προσπάθεια να αυξάνει ακόμα περισσότερο τα μερίδιά του στην αγορά, να δίνει περισσότερες παροχές στα μέλη του και όλα αυτά με εξαιρετική κεφαλαιακή διάρθρωση.
 
Ο στόχος για το μέλλον είναι ξεκάθαρος. Με ομαδική προσπάθεια να συνεχίσουμε την αύξηση των μεριδίων μας και την περαιτέρω ισχυροποίηση του συνεταιρισμού μας, ώστε να είμαστε σε θέση παρέχουμε ακόμα περισσότερα στα μέλη μας.
 
Η απελευθέρωση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ έφερε πολλές δυσκολίες και στρεβλώσεις στην αγορά, αλλά είμαι σίγουρος ότι με ισχυρή διοίκηση θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε την απαραίτητη κερδοφορία για τη βιωσιμότητα των μελών μας.



Ο Γιώργος Ψάλτης θα είναι υποψήφιος για μια θέση στο Εποπτικό δίπλα στον Άλκη Τοπάλογλου. Προβληματίζεται έντονα για το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ αλλά ονειρεύεται πιο πολλά πράγματα για τα μέλη του Προσυφαπε ως ενιαίος οργανισμός:
 
Κάναμε μεγάλο αγώνα με το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ. Υπήρξε μεγάλο μπέρδεμα από την πλειοψηφία των συναδέλφων με όλους αυτούς τους ακατανόητους όρους στη νομοθεσία. Για πρώτη φορά όλη η φαρμακευτική αγορά (Εταιρίες, εισαγωγείς, αποθήκες και φαρμακεία) αντιμετώπισαν ένα περίεργο φαινόμενο: να μην ξέρουν πώς να βγάλουν την τιμή ενός προϊόντος! Με σοβαρή δουλειά σε όλο το φάσμα της αλυσίδας και με καίριες παρεμβάσεις στα προγράμματα φαρμακείων πετύχαμε να δώσουμε λύσεις.

Αυτό απέδειξε την αξία της τεχνολογίας στην επίλυση παρόμοιων θεμάτων. Αλλά γιατί να μείνουμε μόνο εκεί; Τα προγράμματά μας μπορούν να πετύχουν πολλά περισσότερα. Όλοι λέμε ότι μπαίνουμε σε ένα νέο πεδίο έντονου ανταγωνισμού αλλά και μεγάλων ευκαιριών. Άρα όσο περισσότεροι συγχρονίσουμε το βήμα μας, τόσο πιο εύκολα θα μπορούμε να εκμεταλλευθούμε αυτές τις ευκαιρίες! Η σύγχρονη τεχνολογία, όπως τα συστήματα CRM (Customer relationship management), που ήδη τεστάρουμε στα Green τα τελευταία χρόνια, μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία ανάπτυξης για κάθε φαρμακείο και να μας δώσουν καλύτερες συμφωνίες, επικερδέστερες προσφορές άρα και σταθερότητα του κάθενος από εμάς! Υπάρχουν πολλά να γίνουν και πολύ δουλειά μπροστά να μας περιμένει



Αφήσαμε τελευταίο τον Αντιπρόεδρο του συνεταιρισμού, Μίλτο Αγιούμπ.
  
Μίλτο πώς ήταν το βάπτισμα του πυρός;
 
Τα τελευταία τρία χρόνια στη διοίκηση του συνεταιρισμού μας ήταν για μένα μια τεράστια εμπειρία και ταυτόχρονα μια διαρκής πρόσκληση σε δράση.
 

Αλλά και για το συνεταιρισμό μας, το συνεταιρισμό των φαρμακοποιών της Αττικής, η πρόκληση των τελευταίων τριών ετών ήταν διπλή. Ο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ έπρεπε καταρχήν να συνεχίσει να ισχυροποιεί τα δυνατά του σημεία, τις κατακτήσεις δηλαδή των προηγούμενων διοικήσεων, όπως η κεφαλαιακή επάρκεια με πλήρη ανεξαρτησία από τραπεζικό δανεισμό, το πρώτο μερίδιο αγοράς πανελλαδικά χωρίς εμπλοκή στο παράλληλο εμπόριο φαρμακευτικών ειδών, την ισχυρή κερδοφορία με αυξημένες παροχές προς τους φαρμακοποιούς-μέλη, τη στήριξη των ασθενέστερων μελών με παράλληλη διατήρηση του χαμηλότερου δείκτη επισφαλειών στο ελληνικό χονδρεμπόριο φαρμάκου και όλα αυτά με τη διατήρηση φυσικά ανταγωνιστικών εμπορικών όρων πάντα με διαφάνεια και ισότιμη ευκαιρία πρόσβασης σε αυτούς για το σύνολο των συνεταίρων-μελών του, χωρίς διακρίσεις .
 
Από την άλλη πλευρά και στο ίδιο χρονικό διάστημα όφειλε να αναλάβει τη στρατηγική ευθύνη του και να επιταχύνει την υλοποίηση και εφαρμογή σε πραγματικούς όρους συμπληρωματικών ή επαυξημένων υπηρεσιών προς τα φαρμακεία-μέλη του.
  
Είδαμε ιδιαίτερη κινητικότητα στην εκπαίδευση και άρτια οργανωμένα σεμινάρια με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία αιχμής για το μέσο φαρμακείο.
 
Και δεν ήταν τυχαίο. Ούτε η μόνη εστία δράσης.
 
Δουλέψαμε πολύ για να παρουσιάσουμε τα πιο ολοκληρωμένα και δομημένα εκπαιδευτικά προγράμματα προς τους φαρμακοποιούς μας και τους συνεργάτες τους. Ένα δεύτερο πεδίο όμως αποτέλεσε η εξωστρέφεια προς την αγορά της λιανικής και ο συντονισμός του δικτύου των φαρμακείων-μελών του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, ώστε παραμένοντας ιδιοκτησιακά ανεξάρτητα, να διεκδικούν βελτίωση των αποτελεσμάτων και της κερδοφορίας τους. 
 
Προκειμένου να εξυπηρετήσει αμφότερους αυτούς τους στόχους, ο συνεταιρισμός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, εκ μέρους όσων μελών του το επιθυμούν και δεσμεύονται σε αυτή τη φιλοσοφία, για να δημιουργήσει νέες μορφές αξίας προς τους πελάτες ή/και ασθενείς τους, πχ βελτιώνοντας το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών εντός φαρμακείου, ενισχύοντας την επικοινωνία τους προς το κοινό ή δημιουργώντας ευρύτερα δίκτυα αξίας με τρίτους φορείς και συνεργάτες. Και βεβαίως αναφέρομαι στο -βραβευμένο πλέον- δίκτυο συνεταιρισμένων φαρμακείων Green Pharmacy, το οποίο σας έχει ήδη ξανασυστηθεί και για το οποίο θα ακούτε όλο και πιο συχνά στο μέλλον.

Στο δεύτερο αυτό κομμάτι, καθώς και στην αντίστοιχη προσπάθεια συντονισμού των φαρμακείων-μελών των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών σε όλη την Ελλάδα,  ήταν αμεσότερη και η προσωπική μου διοικητική ενασχόληση.
   
Οι προσπάθειές σας λοιπόν αποδίδουν αν και χρειάζονται περισσότερα άτομα να αναμιχθούν;
 

Σωστά. Είναι ευτυχές, αλλά ταυτόχρονα και καθόλου τυχαίο ότι και οι δύο παραπάνω προκλήσεις απαντήθηκαν με επάρκεια στο διάστημα που πέρασε και μάλιστα με τρόπο, που μας κάνει να αισιοδοξούμε για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον. Έτσι, με τη δημιουργική ώσμωση των περισσότερο  έμπειρων μελών του διοικητικού συμβουλίου με τα λιγότερο έμπειρα και τη μεταξύ τους παραγωγική συνεργασία, με την αποτελεσματική και ουσιαστική κατανομή αρμοδιοτήτων αλλά και μέσα από κομβικές διοικητικές πρωτοβουλίες, όπως η αναβάθμιση και η ισχυροποίηση του στελεχιακού μας δυναμικού, ο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ αθόρυβα και με μετρημένα βήματα (από τα οποία κάποια είναι ακόμα σε εξέλιξη), θα καταστεί από πολλές απόψεις καλύτερος και πιο έτοιμος από ό,τι τρία χρόνια πριν.
 
Τί θα μας φέρει η νέα τριετία;
  
Ο Προσυφαπε, όπως είπαμε λοιπόν και αντιλαμβάνονται όλοι οι συνάδελφοι καθημερινά, έχει δομήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να πρωταγωνιστήσει στις αλλαγές που φέρνει η επόμενη τριετία στο χώρο του φαρμάκου και του φαρμακείου και να αποτελέσει ασφαλές καταφύγιο και εργαλείο ανάπτυξης για τους φαρμακοποιούς που τον έχουν εμπιστευτεί μέχρι σήμερα, αλλά και για όσους τον εμπιστευτούν στο μέλλον.


Σε αυτή, λοιπόν, τη συγκυρία, η ταχύτητα με την οποία θα κινηθούμε στο αύριο θα εξαρτηθεί σε καθοριστικό βαθμό από την παρουσία στο νέο διοικητικό συμβούλιο ανθρώπων που θα ρίξουν όλο το βάρος τους στο έργο, με μεράκι, αφοσίωση και κυρίως επιμονή! Ανθρώπων, που θα αντιλαμβάνονται τη διαφορετικότητα στην άποψη ως ευκαιρία για σύνθεση και όχι ως αφορμή για αντίθεση και με μόνο κριτήριο το συμφέρον των συναδέλφων συνεταιριστών. 


Είμαστε, πιστεύω, όλοι τυχεροί γιατί νέοι συνάδελφοι -ηλικιακά αλλά κυρίως στις ιδέες- έχουν εκφράσει τη διάθεση να βοηθήσουν πλέον και από θεσμικές θέσεις, όχι μόνο εθελοντικά όπως μέχρι πρότινος. 


Θα πρότεινα λοιπόν να στηρίξουμε αυτούς τους συναδέλφους, ώστε και με την υποστήριξη των εμπειρότερων, στην οποία πάντα προσβλέπουμε, να δούμε όλοι μαζί να συνεχίζεται η δουλειά μας και να επιταχύνεται ακόμα πιο πολύ από όσο έγινε τα τελευταία τρία αυτά χρόνια.